Ν. Ανδρουλάκης: Οι δανειολήπτες να αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια πριν από τα funds

Ν.Ανδρουλάκης: Οι δανειολήπτες να αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια πριν από τα funds

Τη δυνατότητα ν΄αγοράζουν οι Έλληνες δανειολήπτες τα κόκκινα δάνεια τους έθεσε στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπάραταξης. Υπέρ αυτής της πρότασης, έχουν ταχθεί Επιμελητήρια και οι επίσημοι φορείς (ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ κ.λπ.) αλλά και παράγοντες από τον αγροτικό χώρο,  οι οποίοι έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών.

Ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του σχετικού νόμου, επομένως, θα μπορούσαν να καταθέσουν και αυτήν την πρόταση. Όπως λέει, ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, ελάχιστες είναι οι  εταιρείες που μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση Παπαδημητρίου, αφενός γιατί η διαδικασία είναι γραφειοκρατική και αφετέρου διότι έχουν τεθεί ιδιαίτερα ασφυκτικοί περιορισμοί.  

Η  πρώτη κατοικία, για όσους αγρότες δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, προστατεύεται μέχρι τα τέλη του 2017 ενώ έχει τεθεί όριο τα 300.000 ευρώ προκειμένου να μην βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αλλά δεν περιλαμβάνει όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για το πρόβλημα, που κατέθεσε ο κ.Ανδρουλάκης:

* Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά τα 106 δις ευρώ.

* 465 χιλ. νοικοκυριά βρίσκονται με επισφαλή στεγαστικά δάνεια, δηλαδή το 41% του συνόλου των χορηγήσεων.

* Το 68,3% των επισφαλών δανείων αφορά τις μικρές επιχειρήσεις (περίπου 330.000), το 58% τις μικρομεσαίες (73.000), ενώ αντίθετα στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό περιορίζεται στο 26,7% (7.000).

* Στα επιχειρηματικά δάνεια το 44,4% είναι «κόκκινα», ενώ στα καταναλωτικά το 54%.

Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο θέμα είχε θέσει πρόσφατα και ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμο Παπαδημητρίου. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν μπορούν να αγοραστούν τα κόκκινα δάνεια από τους δανειολήπτες γιατί έτσι θα ενθαρρύνονταν οι κακοπληρωτές. Ο κ.Παπαδημητρίου είχε τονίσει ωστόσο ότι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεν αγοράζουν μόνο κόκκινα δάνεια, αλλά πακέτο δανείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που πληρώνονται στην ώρα τους.

Πάντως, για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση, ότι έρχεται ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, που θα βασίζεται στο νόμο, περί πανωτοκίων, όπως έγραψε σε σχετικό δημοσίευμά της και η «Υ.Χ.».