«Ανεξήγητη η μεταστροφή του ΥΠΑΑΤ», λέει ο ΣΠΕΛ

Γιατί καθυστερεί έτι περαιτέρω η ΚΥΑ για τα ελληνικά λιπάσματα

Έκπληξη και αναστάτωση στην ελληνική αγορά λιπασμάτων έχει προκαλέσει η καθυστέρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέπει την κυκλοφορία λιπασμάτων ελληνικών προδιαγραφών. Τα μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χαρακτήρισαν ανεξήγητη τη μεταστροφή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που είχε δεσμευτεί για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, οι λεπτομέρειες της οποίας έχουν συζητηθεί «εδώ και ενάμιση χρόνο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιο παρασκήνιο οδήγησε στην αλλαγή στάσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Βεβελάκης, διευθύνων σύμβουλος της EUROCHEM AGRO ΕΛΛΑΣ ΑΕ (και τέως πρόεδρος του ΣΠΕΛ), μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η πολιτική του υπουργείου «είναι βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων εταιρειών», ωστόσο, σημείωσε, «το θέμα είναι ολόκληρος ο κλάδος και η εξυπηρέτηση του Έλληνα αγρότη».

Η έκδοση της ΚΥΑ είναι κάτι που θα ωφελήσει τον κλάδο συνολικά, διευκρίνισαν και, όπως αποκάλυψαν, οι προθέσεις του υπουργείου να μην προχωρήσει σε σύνταξη εθνικής νομοθεσίας έγιναν φανερές στην τελευταία συνάντηση του ΔΣ του ΣΠΕΛ με την πολιτική ηγεσία για το θέμα τον Ιούλιο, όπου αναφέρθηκε ότι στην ΚΥΑ που προετοιμάζεται θα ενσωματωθεί διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα έχει ισχύ έως το τέλος του έτους.

Ο ΣΠΕΛ εκπροσωπεί το 70% της αγοράς λιπασμάτων στη χώρα και τα μέλη του έχουν κύκλο εργασιών που φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Δημήτρης Ρουσσέας, ξεκαθάρισε την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ένα εθνικό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τις προδιαγραφές για την κυκλοφορία των λιπασμάτων. Όπως εξήγησε, «η ανάγκη έκδοσης της εθνικής νομοθετικής ρύθμισης (ΚΥΑ) προέκυψε γιατί από τις 16 Ιουλίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο Νέος Κανονισμός για τα Προϊόντα Λίπανσης (Κανονισμός ΕΕ 1009/2019), καταργώντας τον προηγούμενο (ΕΚ 2003/2003), ο οποίος ίσχυε όλη την τελευταία 20ετία και όριζε τον τρόπο που κυκλοφορούσαν τα ανόργανα λιπάσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85% των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά».

Ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός προβλέπει την προαιρετική εφαρμογή του, δίνοντας στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν τις προδιαγραφές του ή αν θα δημιουργήσουν τη δική τους εθνική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ ξεκαθάρισε ότι ο Σύνδεσμος και τα μέλη του δεν είναι αντίθετοι με τον Νέο Κανονισμό και έχουν ήδη μεριμνήσει για τη σχετική εκπαίδευση των στελεχών των εταιρειών. «Προφανώς όμως χρειάζεται χρόνος, ευελιξία και η δυνατότητα επιλογών από πλευράς των επιχειρήσεων», τόνισε.