Βάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη για τις τιμές στο βαμβάκι η ICAC

Στήριξη του βάμβακος εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Β.Κόκκαλης

Νέα ώθηση στο βαμβάκι δίνουν οι τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ΙCAC) η οποία για δεύτερο συνεχή μήνα αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις φετινές τιμές επικαλούμενη κατώτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της παραγωγής και μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στα χαμηλότερα σχεδόν επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. 

Η ICAC πλέον προβλέπει ότι η μέση τιμή του βάμβακος στη διεθνή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στον έγκυρο δείκτη Cotlook A Index, θα διαμορφωθεί για τη σεζόν 2016-2017 στα 75 σεντς ανά λίμπρα.

Η εκτίμηση αυτή αντιπροσωπεύει μια αύξηση 5 σεντς ανά λίμπρα σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περιόδου 2015-2016 που είχε διαμορφωθεί στα 70 σεντς ανά λίμπρα. Παράλληλα είναι αυξημένη κατά 3 σεντς από την προηγούμενη (αρχές Σεπτεμβρίου) εκτίμηση της Επιτροπής που τοποθετούσε τη μέση τιμή για τη φετινή σεζόν στα 72 σεντς.  

Η νέα, ακόμα πιο ευοίωνη εκτίμηση για τις τιμές αντανακλά τις προβλέψεις της ICAC για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε επίπεδα που αγγίζουν χαμηλά πενταετίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προβλέπει ότι τα αποθέματα στο τέλος της περιόδου δε θα ξεπεράσουν τους 18,14 εκατ. τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες ποσότητες ίνας.