Ανησυχία για τις μειωμένες τιμές στο αχλάδι

Δύσκολη χρονιά αντιμετώπισε φέτος το αχλάδι στην Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης κατά την περίοδο συγκομιδής και των μειωμένων τιμών, τη στιγμή που τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα σε μεγάλα παραγωγικά κέντρα ήταν ικανοποιητική.

των Ελένης Ριζάκη, Γιώργου Αργυρίου

 

Κανονική χρονιά για τον Τύρναβο

Καλή παραγωγή, μέσα από μια δύσκολη, όμως, καλλιεργητική περίοδο και με αυξημένα τα προβλήματα της έλλειψης των εργατών είχε φέτος ο Τύρναβος, όσον αφορά το αχλάδι: «Για την ποιότητα και την ποσότητα ήταν μια κανονική χρονιά, αν και υπήρχαν προβλήματα λόγω καιρού. Υπήρξαν δυσκολίες στη συγκομιδή λόγω έλλειψης εργατών γης, αλλά η παραγωγή ήταν πολύ καλή». Όπως ενημερώνει ο Αλέκος Μπαντραλέξης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Άργισσα» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων, η συγκομιδή ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αυτήν τη στιγμή οι παραγωγοί βρίσκονται στη φάση των πωλήσεων.

Αναφορικά με αυτό το στάδιο της παραγωγής, ο κ. Μπαντραλέξης παρατηρεί «δυσκολία». Για τις τιμές αναφέρει πως «αντί να ανεβαίνουν, κατεβαίνουν. Για τον παραγωγό στο Κρυστάλλι, ο μέσος όρος είναι 30-50 λεπτά. Πέρυσι οι τιμές ήταν ελαφρώς καλύτερες, φέτος είναι χειρότερα: Από τον παραγωγό έφευγε με 60-70 λεπτά και αυτήν τη χρονιά παρουσιάζει 20%-30% μείωση».

Αισιόδοξα τα μηνύματα για το βιομηχανικό στην Ημαθία

«Έπαιξε πολύ δυνατά» φέτος το αχλάδι, σύμφωνα με τη γεωπόνο Σοφία Κεμπαπίδου από την Ημαθία. «Στις περισσότερες περιοχές, η παραγωγή ήταν καλή και οι αποδόσεις κυμάνθηκαν πάνω από τους 3-3,5 τόνους», λέει η κα Κεμπαπίδου.

Μάλιστα, δηλώνει χαρακτηριστικά πως το αχλάδι δεν είχε προσβολές από έντομα και ασθένειες. Αναφερόμενη στις τιμές, εξηγεί ότι αυτές τώρα στη βιομηχανία κυμαίνονται μεταξύ των 39-50 λεπτών. Σύμφωνα με την ίδια, «φέτος μπήκαν δυναμικά και νέοι παίκτες στο παιχνίδι, όπως ο Παυλίδης που πήρε αχλάδια από παραγωγούς. Οι βιομηχανίες ‘‘Κρόνος’’ και ‘‘Venus’’ πήγαν καλά και θέλουν να αυξήσουν το τονάζ τους. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το βιομηχανικό αχλάδι».

Απογοήτευση στην Αρκαδία για τις τιμές

Απογοήτευση επικρατεί στους παραγωγούς αχλαδιών στην Αρκαδία που περίμεναν λόγω μίας καλής χρονιάς στην παραγωγή τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα να κερδίσουν τιμές αντίστοιχες με τις περσινές. Ο παραγωγός Κώστας Αποστολόπουλος, αναφερόμενος στην πορεία της χρονιάς, δήλωσε: «Ήταν μία καλή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής.

Σημειώθηκε μεγάλη αύξηση, αλλά δεν συνοδεύτηκε με την ανάλογη τιμή. Ενώ, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά, όλα πήγαν καλά, η τιμή έπεσε χαμηλά και “κόλλησε” στα 40 λεπτά. Την περασμένη χρονιά είχαμε πουλήσει στα 60 λεπτά, αλλά δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή λόγω παγετού». Τέλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη χρονιά ήταν, όπως αναφέρει ο Κώστας Αποστολόπουλος, οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, όπως η αύξηση στα εργατικά που έφθασε τα 40 ευρώ το μεροκάματο.

Τι περιμένουμε στην παγκόσμια αχλαδοπαραγωγή

 

Ανησυχία για τις μειωμένες τιμές στο αχλάδι

Προβλέψεις για τη φετινή παραγωγική περίοδο αχλαδιών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής παρουσίασε πρόσφατα ολλανδική ιστοσελίδα.

Συνεχιζόμενες οι δυσκολίες στην Ολλανδία

Με ήδη μειωμένες προσδοκίες, λόγω κιλών και μεγεθών, και χωρίς σταθερή τιμή, στην Ολλανδία, έμποροι αναμένουν πίεση στην αγορά κατά την έναρξη της εμπορικής περιόδου, κυρίως από αγρότες που χρειάζονται λεφτά και θέλουν να αποφύγουν το κόστος ψύξης του προϊόντος.

Πίεση στην αγορά και στο Βέλγιο

Μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι και ποιοτική αναμένεται στο Βέλγιο, αλλά με διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωραφιών λόγω των τοπικών καταιγίδων, που επηρέασαν και την ποιότητα. Επίσης, ο συνδυασμός ξηρασίας και έπειτα καταιγίδων θα οδηγήσει σε λιγότερα κατάλληλα για μακράς διάρκειας αποθήκευση αχλάδια, πιέζοντας έτσι την αγορά.

Αυξημένη η ζήτηση στη Γερμανία

Αλλαγές σημειώνονται φέτος στις ποικιλίες της Γερμανίας, με νέες προσθήκες, χωρίς, όμως, να αντιμετωπίζονται δυσκολίες στην ικανοποίηση της ζήτησης, η οποία αυξάνεται όσο η σεζόν των πυρηνόκαρπων ολοκληρώνεται. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η παραμονή των τιμών σε σχετικά σταθερά επίπεδα.

Δύο φορές περισσότερη από πέρυσι η παραγωγή στη Γαλλία

Διπλάσια προβλέπεται η γαλλική παραγωγή αχλαδιών συγκριτικά με το δύσκολο 2021, ενώ αναμένεται να αυξηθεί απότομα περαιτέρω κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Για τους λόγους αυτούς, οι τιμές είναι χαμηλότερες από το 2021, όπως και η ζήτηση, σε μια χρονιά πρώιμη, κατά την οποία τα αχλάδια βγήκαν στην αγορά τον Αύγουστο, 15 μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Παραπάνω από 470.000 τόνοι τα ιταλικά αχλάδια

Παρόμοια κατάσταση με τη Γαλλία αναμένεται στην Ιταλία, καθώς η παραγωγή ίσως να ξεπεράσει τους 470.000 τόνους. Παρά τις καιρικές προκλήσεις, η πορεία των ιταλικών αχλαδιών στην αγορά εξελίσσεται, με τιμές από 80 λεπτά/κιλό έως 2 ευρώ/κιλό.

Άσχημα νέα από Ισπανία

Αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες είναι η Ισπανία, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής, της πληθώρας αχλαδιών σε μικρά μεγέθη και, φυσικά, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μέσες τιμές παραγωγού και το τελικό εισόδημα που θα διαμορφωθεί αναμένεται να πιεστεί.

Αυξημένες οι εξαγωγές από τη Νότια Αφρική

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αργοπορημένες βροχές στους καλλιεργητές αχλαδιών στη Νότια Αφρική, οι οποίοι εξαιτίας αυτού πότιζαν περιστασιακά κατά τον χειμώνα. Βέβαια, οι εξαγωγές ολοκληρώθηκαν και αυξήθηκαν κατά 13% από το 2021, ενώ ξεκίνησε και η πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Μειωμένη παραγωγή της εξαγώγιμης κινεζικής ποικιλίας Huangguan

Μικρότερη κατά 25% αναμένεται η παραγωγή της ποικιλίας Huangguan, σημαντικής για τις εξαγωγές φέτος, γεγονός που οδηγεί και σε μειωμένη κατά 15% αποθηκευμένη ποσότητα, συγκριτικά με πέρυσι. Κατά συνέπεια, η μέση τιμή αυξήθηκε 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση της αρχικής τιμής.

Ηρεμία στη Βόρεια Αμερική

Χωρίς δραματικές αλλαγές προβλέπεται η φετινή παραγωγή αχλαδιού στη Βόρεια Αμερική, ενώ σταθερή αναμένεται και η ζήτηση. Οι εξαγωγές θα στραφούν κυρίως στο Μεξικό, στον Καναδά και στην Κεντρική Αμερική.

Μειωμένες εξαγωγές από Αργεντινή

Σημαντικά έχει επιδράσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς έχει αφήσει κενό στις εξαγωγές αχλαδιών της Αργεντινής στη Ρωσία. Ειδικότερα, σε σχέση με πέρυσι οι εξαγωγές έχουν γνωρίσει μείωση της τάξεως του 16% συνολικά.