Ανήσυχοι οι Έλληνες χοιροτρόφοι, ζητούν άμεση λήψη και εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την αφρικανική πανώλη

Με τα κρούσματα να καταγράφονται και σε μονάδες συστηματικής εκτροφής χοίρων στη Βουλγαρία και τη γειτονική χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, έναν χρόνο μετά και την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση κρούσματος, ο κώδωνας του κινδύνου κρούει για άλλη μία φορά στην Ελλάδα. Οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, καθώς και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα, λαμβάνοντας ειδικά μέτρα προστασίας, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος της νόσου στη χώρα μας. Μόλις χθες, Πέμπτη 8 Αυγούστου, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε έκτακτη πρόσληψη 46 κτηνιάτρων για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Στην ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων προέβη και το ΥΠΕΝ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από συνεργασία μεταξύ δασικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μεταφοράς μολυσμένων ζώων στη χώρα μας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη στη ζωική παραγωγή.

Σύμφωνα με την απόφαση καθορίζονται:

 Η συγκρότηση συνεργείων δίωξης και κυνηγιού ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων, καθώς και αγριόχοιρων, ρυθμίζοντας θέματα σχεδιασμού και συντονισμού της δραστηριότητας, αλλά και προστασίας του προσωπικού και των πολιτών κατά την παραπάνω διαδικασία με την αυστηρή επίβλεψη των αρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών στις περιοχές λήψης των μέτρων.

 Η κλιμάκωση των μέτρων σε περιοχές υψηλής προτεραιότητας, όπως στα χερσαία σύνορα της χώρας, αλλά και σε περιοχές όπου, παρότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος, εντοπίζονται υπερπληθυσμοί αγριόχοιρων.

 Επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευόμενων χοίρων και αγριόχοιρων, ενώ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης σε ποσοστό έως 20% του βάρους του κρέατος, μετά από σχετικούς κτηνιατρικούς ελέγχους, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.

 Οι δασικές υπηρεσίες θα πρέπει να τηρούν πλήρες αρχείο των συνεργείων που θα συγκροτήσουν, συμπεριλαμβάνοντας τις εξόδους που πραγματοποιούν, τον αριθμό των θηρευθέντων χοίρων, τις ποσότητες που διατέθηκαν και την περιοχή δράσης τους.

Επίσης, θα γίνει καταγραφή των κτηνοτροφικών μονάδων της εκάστοτε περιοχής και λοιπών μέτρων λήψης, που σχετίζονται με τη δίωξη στην ίδια περιοχή.

Άμεση καταγραφή και περιορισμό πληθυσμών σε οικόσιτα και αγριόχοιρους ζητούν οι χοιροτρόφοι

Ανήσυχοι από την πλευρά τους νιώθουν οι Έλληνες χοιροτρόφοι, όπως διατυπώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, όπου η ΑΠΧ και η ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή εισόδου της στην Ελλάδα αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και φόβος στον κλάδο», σχολίασε ο Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων, διότι «δεν πρόκειται για κάτι απλό. Υπάρχει ο κίνδυνος σε μία νύχτα να χαθούν κόποι ζωής», σχολίασε.

Διαπιστώνοντας μεγάλη κινητικότητα από πλευράς ΥΠΑΑΤ, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο το πόσο γρήγορα θα ληφθούν τα μέτρα που προβλέπει το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, αλλά και πόσο πιστά θα ακολουθηθούν όλες οι οδηγίες από τους εμπλεκόμενους φορείς, που δεν είναι λίγοι. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη όσο το δυνατόν πιο άμεσης καταγραφής, αλλά και περιορισμού σε οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους, των ζώων που μπορεί να αποτελούν δεξαμενή της νόσου.

Με τις τιμές του χοιρινού να χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, καθώς ανέρχονται στο 1,50 ευρώ/κιλό ζώντος βάρους, υψηλότερα δηλαδή από το 1,30 όπου παρέμεναν πέρυσι, η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια επιρροής από τη νόσο, εφόσον βέβαια πρόκειται και για ζωονόσο, σχολίασε ο ίδιος, ευχόμενος η τιμή να παραμείνει σε καλά επίπεδα και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία μετρά σχεδόν 130.000 θανατώσεις χοίρων μόλις στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε 25.000. Το κόστος εάν εξακολουθήσει η εξάπλωση της νόσου μπορεί να ανέλθει στα 2 δισ. λέβα για τη χώρα, εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, Νταμιάν Ιλίεφ.

Αξιοσημείωτη είναι η «ομολογία» του υφυπουργού Γεωργίας της χώρας, Γιάνκο Ιβανόφ, που εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε πως η Βουλγαρία αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να ελέγξει τη νόσο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να απολέσει και το σύνολο του κεφαλαίου της, ήτοι να θανατωθούν πάνω από 600.000 χοίροι.

Η τιμή του χοιρινού για τη χώρα καταγράφει ανοδική τάση έως και 30% σε λιγότερο από έναν μήνα, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου των επεξεργαστών κρεάτων, Κίριλ Βάτεφ, η αύξηση της τιμής μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να αγγίξει το 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανισορροπίας που δημιουργείται στην προσφορά και τη ζήτηση.

Στη Ρουμανία, μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 300 νέες εστίες της νόσου, με τις δύο χώρες να βρίσκονται εν μέσω πολέμου δηλώσεων, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, απέδωσε τη μεταφορά και την εξάπλωση της νόσου στους τουρίστες που εισέρχονται από τη γειτονική χώρα, δεχόμενος την κριτική του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο μακρύς κατάλογος των ευρωπαϊκών χωρών, με επιβεβαιωμένες εστίες της θανατηφόρου για τον χοίρο νόσου, ανέρχεται σε δέκα, μετά και την επιβεβαίωση κρούσματος στη Σλοβακία, και τα περισσότερα κρούσματα αφορούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Οικονομική στήριξη από την ΕΕ και κλιμάκιο της Κομισιόν μεταβαίνει στη Βουλγαρία

Οικονομική βοήθεια ύψους 2,9 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβει η Βουλγαρία για την καταπολέμηση της νόσου από την ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε η υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις.

Η Βουλγαρία αναμένει ακόμη έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που υπέστησαν απώλειες κεφαλαίου, ποσό που αναμένεται να διατεθεί και για την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και την υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης της νόσου. Τα ευρήματα του κλιμακίου της Κομισιόν, που αναμένεται να μεταβεί στη χώρα τον επόμενο μήνα, θα καθορίσουν και τη μελλοντική οικονομική στήριξη της Επιτροπής στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, ο Αντριουκάιτις εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις «ελλιπείς ενέργειες» των βουλγαρικών αρχών για τον περιορισμό της νόσου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.