Ανησυχούν οι Βρετανοί για πιθανές ανατιμήσεις και ανεπάρκεια προϊόντων λόγω Brexit

Κάθε χρόνο η Μ. Βρετανία εισάγει ντομάτες αξίας 400 εκατ. λιρών

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς εκφράζουν ανησυχία για ανατιμήσεις στα τρόφιμα λόγω Brexit, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η εφαρμογή γύρω από θέματα αγοράς, Ubamarket, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας Fresh Produce Journal.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μεταξύ των Βρετανών καταναλωτών επικρατεί προβληματισμός όσον αγορά τόσο τις τιμές, όσο και την επάρκεια των προϊόντων, καθώς 59% των συμμετεχόντων φέρονται να πιστεύουν πως το Brexit θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις, ενώ 57% θεωρεί πως το Brexit θα καταστήσει τα ευρωπαϊκά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ πολύ ακριβότερα.

Η τροφοδοσία με λαχανικά για σαλάτα είναι πιθανόν να επηρεαστεί ιδιαίτερα από πιθανές καθυστερήσεις στα σύνορα, εξαιτίας της μικρής διάρκειας ζωής στο ράφι αυτών των προϊόντων και τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της Μ. Βρετανίας από Ισπανούς προμηθευτές και συγκεκριμένα από τη Murcia. Περίπου το 90% των φυλλωδών λαχανικών που καταναλώνονται στη Μ. Βρετανία, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ισπανικής προέλευσης, ενώ η πλειοψηφία άλλων κηπευτικών, όπως πιπεριές και αγγούρια, διαγράφουν παρόμοια διαδρομή μέσω της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Μ. Βρετανία εισάγει κάθε χρόνο ντομάτες αξίας άνω των 400 εκατ. λιρών, πολλές από τις οποίες ξεκινούν από τα θερμοκήπια της Ολλανδίας, που έχει τις μεγαλύτερες αποδόσεις από κάθε άλλη χώρα. Επιπλέον, εκφράζεται ανησυχία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι μπορεί να υπάρξει ανισορροπία στην ομαλή τροφοδοσία προϊόντων κατεψυγμένης πατάτας, όπως τα τσιπς. Σε ορισμένους μπορεί να προκαλεί εντύπωση, όμως πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατηγορία εισαγωγών πατάτας στη Μ. Βρετανία, με το 99% να προέρχεται από την ΕΕ, κυρίως Ολλανδία και Βέλγιο.