Άνω κάτω στη Βουλή για τυχόν παραγραφή στο σκάνδαλο “Novartis”

Άνω κάτω στη Βουλή για τυχόν παραγραφή στο σκάνδαλο “Novartis”

Σφοδρότατη αντιπαράθεση και αποχώρηση των εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων, πλην των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή, από την αρμόδια επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis. Πλην κυβερνητικών βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι υπόλοιποι αποχώρησαν μετά καταγγελιών στη Βουλή, για τη στάση της επιτροπής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσία της υπόθεσης. Έκαναν λόγο για «φιάσκο», επιμένοντας ότι δεν δίνεται επαρκής χρόνος στους μάρτυρες να τοποθετηθούν και η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να παίξει επικοινωνιακό παιχνίδι ώστε να πέφτει εσαεί λάσπη, στους τυχόν εμπλεκόμενους, χωρίς να μπορέσουν να υπερασπιστούν ουσιαστικά τον εαυτό τους.

Το βασικό ζήτημα, που έθεσαν τόσο η ΝΔ, δια του Μάκη Βορίδη, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, είναι πως οι τυχόν εμπλεκόμενοι δεν θα μπορούν καν να τοποθετηθούν, αντιθέτως θα πρέπει να έρθουν, να δηλώσουν, αν η Επιτροπή είναι αρμόδια ή όχι για το συγκεκριμένο θέμα. Αντιδράσεις υπήρξαν κι από πλευράς της Ένωσης Κεντρώων δια του Μάριου Γεωργιάδη, κι από το Ποτάμι, δια του Γιώργου Αμυρά.

Η κυβερνητική πλευρά δια στόματος Θοδωρή Δρίτσα, προέδρου της Επιτροπής, χαρακτήρισε «λυπηρό» το φαινόμενο, της αποχώρησης. Ο αρμόδιος εκ του ΣΥΡΙΖΑ και  τέως υπουργός Δικαιοσύνης, καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να κριθεί, αν είναι αρμόδια η Επιτροπή ή όχι και τόνισε ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό κι εξεταστεί το θέμα στη Βουλή, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων, λόγω του χρόνου τέλεσης. Ο κυβερνητικός βουλευτής, μετέχων στην επιτροπή, Σπύρος Λάππας σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αναφερθούν μόνο στα θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής οι κληθέντες, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis  (εν προκειμένω 9 πλην Βενιζέλου), αλλά μπορούν να μιλήσουν. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «προσχηματική» αποχώρηση εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και τόνιζαν ότι με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία άλλες φορές, οδηγήθηκαν υποθέσεις όντως σε φιάσκο και χωρίς να τιμωρηθούν οι ένοχοι, που  εμπλέκονταν σε σκάνδαλα, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.