Με ανοδικές τάσεις η βιοκαλλιέργεια της ελιάς στην Αργολίδα

Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί με τις τιμές στην αγορά

Δύο διαφορετικές εικόνες σε σχέση με την παραγόμενη ποσότητα βιολογικού ελαιολάδου έχει να παρουσιάσει η Αργολίδα, καθώς σε άλλες περιοχές, κυρίως του Άργους, ο καύσωνας του Μαΐου είχε σοβαρές επιπτώσεις με μείωση της παραγωγής κατά 80%, ενώ άλλες, όπως στην Δήμαινα, άφησε τις καλλιέργειες ανέπαφες και με αυξημένη παραγωγή.

Άργος

Από την περιοχή του Άργους ο βιοκαλλιεργητής Θεόδωρος Μαυριάς σημειώνει ότι «η μείωση της παραγωγής φέτος ήταν εντυπωσιακή, αφού έφτασε το 80% λόγω του καύσωνα του Μαΐου. Η ποιότητα ήταν καλή και η τιμή ανέβηκε κάπως, αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε από 3 έως 3,50 ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν 2,80 έως 3,30 ευρώ. Το βιολογικό ελαιόλαδο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην αγορά και κάθε χρόνο αυξάνεται η ζήτησή του». Η οικογένεια Μαυριά, που κάνει τυποποίηση και εξαγωγές, είναι αισιόδοξη και ο ίδιος δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθούν οι εξαγωγές κάτω από προϋποθέσεις. Μέχρι σήμερα κάνουμε εξαγωγές σε Γερμανία, Ιταλία και Αυστρία».

Δήμαινα

Από την άλλη πλευρά της Αργολίδας, στη Δήμαινα της Επιδαύρου, ο παραγωγός Κώστας Οικονόμου μας δήλωσε: «Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως περιμέναμε, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Μπορούμε να πούμε πλέον ότι ενώ την περασμένη χρονιά είχαμε παραγωγή 200 τόνους, φέτος θα πάμε στους 300.

Αυτό το στοιχείο δείχνει και το ποσοστό αύξησης της παραγωγής. Οι τιμές του βιολογικού κινήθηκαν από 3,30 έως 3,40 ευρώ, ενώ το συμβατικό κινήθηκε από 2,40 έως 2,50 ευρώ. Το βιολογικό λάδι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην αγορά, αφού έχει συγκεκριμένο κοινό, ενώ η καλλιέργεια στην περιοχή συνεχώς αυξάνεται. Φέτος, μπήκαν περισσότεροι παραγωγοί στη βιολογική ελιά. Η διαφορά στην τιμή, αλλά και τα άλλα πλεονεκτήματα της βιοκαλλιέργειας φέρνουν νέο κόσμο», σημειώνει.