Ανοίγει η πλατφόρμα για την καταγραφή εκτάσεων που πλήττονται από τον ιό στα πυρηνόκαρπα

13/06/2024
3' διάβασμα
anoigei-i-platforma-gia-tin-katagrafi-ektaseon-pou-plittontai-apo-ton-io-sta-pyrinokarpa-322312

Θέμα ημερών είναι η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται οι εκτάσεις των δενδροκαλλιεργειών, όπου εμφανίστηκε ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια στην Πέλλα και την Ημαθία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, το Σάββατο 15 Ιουνίου αναμένεται να γίνει ευρεία σύσκεψη στην Ημαθία, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση από τους επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων (ΕΔΟΠ) στους εκπρόσωπους συνεταιρισμών και παραγωγών για το πώς θα λειτουργήσει το αμέσως προσεχές διάστημα το ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής των εκτάσεων που πλήττονται από τον ιό.

Επίσης, θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την παρακολούθηση του φαινομένου, την προστασία της ροδακινοκαλλιέργειας αλλά και του εισοδήματος των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, για το συγκεκριμένο ζήτημα προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Η καταγραφή όλων των εκτάσεων που εμφανίστηκε το πρόβλημα σε Πέλλα και Ημαθία (ξεπερνούν τα 5.000 στρέμματα) και, ειδικότερα, η καταχώρηση των στοιχείων σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναλυθούν τα δεδομένα.
  • Στην καταγραφή θα δηλώνεται με ακρίβεια κάθε στοιχείο όπως για παράδειγμα η ποικιλία, ο αριθμός δένδρων που προσβλήθηκε, η συνολική έκταση και κάθε στοιχείο που θα ζητείται με βάση πάντα την τελευταία υποβληθείσα δήλωση του ΟΣΔΕ, με την οποία και θα διασταυρωθούν τα δεδομένα.
  • Τα δεδομένα θα καταχωρούνται από γεωπόνους σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα που αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες σε περιβάλλον «i-cloud» και θα δοθούν κλειδάριθμοι για πρόσβαση.
  • Μετά την καταχώρηση των δεδομένων, τα πρωτότυπα χειρόγραφα έντυπα θα παραδίδονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ που υπάγεται ο κάθε δηλών παραγωγός.
  • Θα δοθούν κατευθύνσεις, αφού γίνουν συνεννοήσεις με τις κρατικές υπηρεσίες, για το πώς θα διαχειριστούν οι αρμόδιοι τα προσβληθέντα από την ασθένεια φρούτα, καθώς και τα προσβληθέντα δένδρα τα οποία πρέπει να καταστραφούν.
  • Τα δείγματα από τους προσβληθέντες οπωρώνες αποστέλλονται στο Μπενάκειο Ινστιτούτο και θα επιδιωχθεί να σταλούν και σε αντίστοιχα του εξωτερικού.
  • Θα ζητηθεί να ενισχυθεί οικονομικά η εκρίζωση των προσβληθέντων δένδρων και οπωρώνων.

Ήδη, σε διαδοχικές συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα παρουσία εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, των αρμόδιων αντιεριφερειαρχών Πέλλας και Ημαθίας και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, ζητήθηκε η σύσταση αρμόδιας επιτροπής στο υπουργείο για να επιτηρεί και να συντονίζει κεντρικά τις ενέργειες.