Ανοίγουν οι Κήποι του Πασά για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Ανοίγουν οι Κήποι του Πασά για την Ημέρα Περιβάλλοντος

Πικ-νικ και πολλές δράσεις σε ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά πάρκα της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, διοργανώνουν την Κυριακή 5 Ιουνίου από τις 10.30 έως τις 16.30 το απόγευμα, η  Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Παράρτημα Θεσσαλονίκης και η ΧΑΝΘ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο των Κήπων του Πασά, ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».

Οι Κήποι του Πασά δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1904. Γύρω από το όνομά τους έχουν υφανθεί διάφοροι αστικοί μύθοι, όπως ότι ήταν τόπος συνεύρεσης των οθωμανών τεκτόνων της Θεσσαλονίκης, ή ότι αποτελεί ενεργειακό χώρο, εξαιτίας της λεγόμενη «φανταστικής αρχιτεκτονικής» σύνθεσής του. Στόχος της εκδήλωσης, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, είναι να αποτελέσει μια βάση συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων, σχολείων και κατοίκων της περιοχής για την ανάδειξη της αξίας και της σημασίας του συγκεκριμένου ιστορικού τόπου πρασίνου, καθώς και της ανάγκης προστασίας του. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιηγήσεις με εξειδικευμένους οδηγούς στη χλωρίδα αλλά και στην ιστορία του πάρκου, εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών όπως κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, τοποθέτηση φωλιών για τα πουλιά κλπ, και ανοιχτή συζήτηση για την ανταλλαγή απόψεων για την διαχείριση, χρήση και προστασία του ιστορικού πάρκου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμφωνίας συνεργασίας των δύο φορέων, των καταστατικών τους στόχων αλλά και των προγραμμάτων δράσης τους και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.