Έρχονται οι Συνδεδεμένες – Aνοίγουν οι πύλες του ΟΣΔΕ

✱ Προηγείται η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων ✱ Ραγδαίες οι εξελίξεις για τα ΚΥΔ

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 17 έως 21 Φεβρουαρίου αναμένεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», να ξεκινήσει η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2020, δια της οποίας χορηγούνται οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο.

Κεντρικό στόχο του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί η χρονιά να εξελιχθεί με τον πιο ομαλό και πετυχημένο τρόπο. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, δρ. Γρηγόρης Βάρρας, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «ΥΧ» πριν από την έλευση του 2020, είχε δηλώσει ότι στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής των αιτήσεων το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου.

Και όχι άδικα, καθώς πέρσι οι πύλες άνοιξαν στις 10 Απριλίου, σχεδόν έναν μήνα πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Μαΐου, και μόνο χάρη στην παράταση που δόθηκε ολοκληρώθηκε, εν μέσω αγωνίας και μεγάλου φόρτου εργασίας, η διαδικασία.

ΚΥΔ

Στο πλαίσιο αυτό, και για να μην επαναληφθούν τα περσινά απρόοπτα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει λάβει δραστικά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι οι καθυστερήσεις πέρσι οφείλονταν πρωτίστως, όπως μας απαντούσαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, στην προσπάθεια μίας μικρής ομάδας ΚΥΔ να δημιουργήσει πολιτική πίεση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτοντας ζητήματα νομιμότητας του πλαισίου πιστοποίησης και λειτουργίας των φορέων υποβοήθησης του ΟΣΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η άρνησή τους να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Φορέα Συντονισμού μετά από μία περίοδο διαβουλεύσεων, είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία των συμβάσεων τους από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Αυτήν τη φορά, όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Ήδη από τον Δεκέμβριο, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να προχωρήσει στη διακοπή πρόσβασης των 8 ΚΥΔ στο σύστημα ΟΣΔΕ, στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονταν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στη συνέχεια υπεγράφησαν οι σχετικές αποφάσεις από τον πρόεδρο του Οργανισμού και αρχές Ιανουαρίου κοινοποιήθηκαν στα εν λόγω ΚΥΔ.

Έκτοτε, τα τρία από τα οκτώ ΚΥΔ συμμορφώθηκαν με το ισχύον πλαίσιο και, σύμφωνα με πληροφορίες για τα εναπομείναντα 5, κινούνται διαδικασίες για την άρση της πιστοποίησής τους.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 477 ΚΥΔ πρόκειται να εξυπηρετήσουν φέτος τους παραγωγούς, καθώς όπως πληροφορούμαστε, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα προκήρυξη για πιστοποίηση επιπλέον πυλών.

Σημειώνεται ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό on-line στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Εργασίες

Παράλληλα, ολοκληρώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες των απαραίτητων εργασιών για την προετοιμασία της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα νέες προδιαγραφές για το έντυπο (τροποποιήσεις, προσθήκες, διαγραφές πεδίων κτλ), υπόβαθρο, ενσωματωμένα αποτελέσματα των ελέγχων σε ό,τι αφορά μη επιλέξιμες εκτάσεις κ.λπ.

Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Νωρίτερα και, όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ», την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πρώτες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις του έτους 2019. Με βάση τον προγραμματισμό του Οργανισμού, οι πληρωμές αφορούν τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για την καλλιέργεια σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, βρώσιμων οσπρίων, καρπών με κέλυφος, μήλων, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών και ζαχαρότευτλων.

Αυτήν τη στιγμή, ο Οργανισμός έχει οριοθετήσει το εύρος της τιμής ανά εκτάριο του κάθε προϊόντος, προκειμένου στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφασή του, να καθορίσει και το τελικό ύψος ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή ενίσχυσης κλείνει με βάση την ενδεικτική, τουλάχιστον για δύο προϊόντα. Συγκεκριμένα, για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών η τιμή θα κλείσει στα 26,7 ευρώ ανά στρέμμα, και για τα βρώσιμα όσπρια στα 28,9 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους παραγωγούς»