Τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου προωθεί ο Δήμος Λαμιέων

fthiotida-epimelitirio
-Διαφήμιση-
Ο Δήμος Λαμιέων συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της προώθησης των ανοιχτών κέντρων εμπορίου, σύμφωνα με την προκήρυξη της δράσης ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Οικονομίας.

Η δράση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση και στην τόνωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας μιας περιοχής, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της οικολογικά, πολιτισμικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα. Το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης αυτής είναι η συνύπαρξη πλούσιων φυσικών και πολιτισμικών πόρων με την τουριστική δραστηριότητα. Βασική, επίσης, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η στενή συνεργασία μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών εμπορικών συλλόγων και επιμελητηρίων.

Αναφορικά με τη δράση αυτήν και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης, δήλωσε: «Η συμμετοχή μας σε αυτή την πρόταση έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας. Τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα είναι ένας επιτυχημένος θεσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποσκοπεί στη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αποτελούν μια συντονισμένη παρέμβαση για την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας. Η πρότασή μας αυτή υποστηρίζει το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το οποίο και προωθούμε στην πόλη μας μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Συνδυαστικά, με την πρόταση ανάπλασης της πόλης που καταθέτουμε στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση, αλλά και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής επαγγελματιών, η πόλη έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να αλλάξει πρόσωπο. Η Λαμία έχει την ευκαιρία να πάει ένα βήμα μπροστά, να δείξει την εξωστρέφειά της, τη φιλοξενία και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το εγχείρημα αυτό, που θέτει τις βάσεις για την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του Δήμου Λαμιέων, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, είναι ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης μας, με ταυτόχρονη τόνωση του εμπορίου».

Με πολύ θετικό τρόπο αντιμετωπίζει τη δράση αυτή και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Αθανάσιος Κυρίτσης: «Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμίας, επιδιώκουμε την ένταξη εμπορικών περιοχών σε αυτήν τη δράση. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εγχείρημα αυτό είναι ο επιχειρηματικός κόσμος να διαθέτει μια κουλτούρα συλλογικής δράσης και συνεργασιών. Το γεγονός ότι για αυτήν τη δράση δεν απαιτείται καμία οικονομική συμμετοχή από την πλευρά των επιχειρηματιών είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκουμε να αναδείξουμε την τοπική μας ταυτότητα και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά, ιστορικά, παραδοσιακά και γαστρονομικά χαρακτηριστικά που έχει η περιοχή μας. Η σύνδεση της πλατείας Διάκου, που αποτελεί ένα ιστορικό σημείο αναφοράς, με την πλατεία Λαού, η οποία ταυτίζεται με την πλούσια λαϊκή μας γαστρονομία και παράδοση, μπορεί να αναδείξει την τοπική οικονομία προς όφελος όλων μας. Ήδη, σήμερα, μέσα από τις καθημερινές μας εμπορικές δραστηριότητες προωθούμε με κάθε τρόπο τα τοπικά αγροτικά μας προϊόντα, όπως είναι το λάδι, το κρασί, οι ελιές, τα τυροκομικά κ.ά.».

-Διαφήμιση-

Ο μέγιστος προϋπολογισμός της πρότασης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ για κάθε δράση και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% και αναλύεται ως εξής: Μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός δήμου έως 1.500.000 ευρώ και μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου/Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ.

-Διαφήμιση-