Ανοιχτές έως τις 12 Μαΐου οι αιτήσεις για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικών

Ανοιχτή έως τις 12 Μαΐου παράμενει η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικών, με τον θεσμό να διανύει την τρίτη χρονιά από τη θέσπισή του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική σελίδα της Κομισιόν, ώστε να δουν τα κριτήρια συμμετοχής και να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους, διεκδικώντας μία διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συμβολή τους στον τομέα των βιολογικών. Οι κατηγορίες συμμετοχής είναι οι εξής: Καλύτερος παραγωγός βιολογικών (άνδρας και γυναίκα), καλύτερη περιφέρεια, πόλη και βιο-περιοχή (bio-district), καλύτερη βιολογική μικρομεσαία επιχείρηση, καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών προϊόντων και καλύτερο βιολογικό εστιατόριο.

Τα βραβεία διοργανώνονται από την Κομισιόν με τη σημαντική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, των συνεταιριστικών οργανώσεων COPA-COGECA και του Οργανισμού-ομπρέλα για τα βιολογικά της ΕΕ, IFOAM Organics Europe. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ως μέρος του Σχεδίου Δράσης για τα Βιολογικά, που στοχεύει να ανταμείψει τους καλύτερους στην κάθε κατηγορία για τη συμβολή τους στη μείωση των επιπτώσεων της γεωργίας στο περιβάλλον και το κλίμα και στην υλοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών στρατηγικών.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι και η απονομή των βραβείων θα λάβει χώρα, όπως έχει καθιερωθεί, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιολογικών. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών κέρδισε ο Έλληνας Θωμάς Μόσχος, που μαζί με τον αδερφό του, Χρήστο, διαθέτουν την καθετοποιημένη βιολογική κτηνοτροφική και τυροκομική μονάδα «Φάρμα Μόσχου» στην Καστοριά.