Ανοσία στην Όμικρον για το βαμβάκι, που μπήκε με φόρα στο 2022

Αν η αρχή είναι το ήμισυ το παντός, η καινούργια χρονιά φαίνεται ότι ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για την αγορά βάμβακος,

Μετά από ένα δυνατό φίνις στο 2021, το χρηματιστήριο συνέχισε στο ίδιο τέμπο στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, με τα συμβόλαια Μαρτίου να σκαρφαλώνουν τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου στα 113,23 σεντς/λίμπρα και μια μέρα μετά να κερδίζουν άλλα 3,16 σεντς, φτάνοντας τα 116,39 σεντς/λίμπρα -όχι πολύ μακριά δηλαδή από τα 116,92 σεντς του περασμένου Νοεμβρίου, που αποτελούν και το υψηλό του εν λόγω συμβολαίου (σ.σ. ενδοσυνεδριακά έχει φτάσει και τα 118,50 σεντς/λίμπρα).

Είναι γεγονός ότι το βαμβάκι επωφελήθηκε από το μίνι ράλι που πραγματοποίησαν στο κλείσιμο του έτους τα χρηματιστήρια και οι υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες μάλιστα διατήρησαν την ορμή τους και τις πρώτες μέρες του 2022.

Παρά τη νευρικότητα που προκαλεί η καλπάζουσα μετάλλαξη Όμικρον, φαίνεται ότι οι επενδυτές βλέπουν πλέον πιο μακροπρόθεσμα, ποντάροντας στο σενάριο του τέλους της πανδημίας εντός του 2022 και της οικονομικής ανάκαμψης.

Βεβαίως, το βαμβάκι βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση και από πλευράς θεμελιωδών: Οι τελευταίες προβλέψεις του USDA τοποθετούν την παγκόσμια κατανάλωση για τη σεζόν 2021/2022 στις 124,3 εκατ. μπάλες, νούμερο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό και φυσικά επισκιάζει τις 121,6 εκατ. μπάλες της εκτιμώμενης παραγωγής, έστω κι αν αυτή είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τετραετίας.

Παράλληλα, τόσο τα τελικά αποθέματα, όσο και η αναλογία αποθεμάτων προς χρήση (stock-to-use ratio) αναμένονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Τα δεδομένα αυτά προσέφεραν τους προηγούμενους μήνες πολύτιμα στηρίγματα στις τιμές, οι οποίες άγγιξαν υψηλά δεκαετίας. Αν συγκρίνουμε την τιμή του συμβολαίου Μαρτίου 2022 στις 30 Δεκεμβρίου 2021 με εκείνη του συμβολαίου Μαρτίου 2021 ένα χρόνο πριν (114,34 έναντι 77,97 σεντς/λίμπρα), βλέπουμε ότι το βαμβάκι μέσα σε 12 μήνες κέρδισε 36,67 σεντς.

Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τα χαμηλά των 48 σεντς στα τέλη του Μαρτίου 2020 (οπότε και μπαίναμε στην «καρδιά» της πανδημίας), διαπιστώνουμε ότι η αγορά έχει διανύσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση.

Αβεβαιότητες και αυξημένα κόστη

Σαφέστατα, όμως, τα παραπάνω δεν προοιωνίζονται ότι το 2022 θα είναι… μια βόλτα στο πάρκο. Οι περισσότεροι αναλυτές, ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι, επισημαίνουν την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς πολλές χώρες επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς για να χαλιναγωγήσουν την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού.

Εφόσον τα μέτρα αυτά κλιμακωθούν ή παραταθούν χρονικά, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τη ζήτηση. Επιπλέον, μπορεί οι πληθωριστικές τάσεις να λειτουργούν αυτήν τη στιγμή υποστηρικτικά για τις τιμές, ουδείς ωστόσο μπορεί να προβλέψει τις αντοχές των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη ωστόσο πηγή προβληματισμού έχει να κάνει με τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής και τους φόβους για ελλείψεις βασικών εφοδίων κατά τις επερχόμενες εαρινές σπορές.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό που, παρά τις υψηλές τιμές της προηγούμενης σεζόν, μειώνει την ελκυστικότητα του βάμβακος στα μάτια των αγροτών και κάνει πολλούς από αυτούς να εξετάζουν λιγότερο απαιτητικές καλλιεργητικές επιλογές.