Το ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ ανέτρεψε την εισαγγελική γνωμοδότηση που θα άλλαζε τα δεδομένα σχετικά με τους κανόνες για την υπεραλίευση

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, το Δικαστήριο της ΕΕ ανέτρεψε τη γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέως του, η οποία είχε υποστηρίξει τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ που ζητούσαν να περιοριστεί η ευελιξία των αρμόδιων Ευρωπαίων υπουργών στον ετήσιο κανονισμό της ΕΕ για τις αλιευτικές ποσοστώσεις. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι τα κράτη-μέλη συμμορφώνονται με τους κανόνες του μπλοκ, γεγονός που δεν ικανοποίησε τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ClientEarth, η απόφαση είναι «απογοητευτική», αλλά τουλάχιστον «παρέχει σαφήνεια». Στο εξής, «η έγκριση της υπεραλίευσης για τα είδη-στόχους είναι παράνομη».

Εάν το Δικαστήριο είχε ακολουθήσει την πρόταση της γενικής εισαγγελέα, Tamara Capeta, θα είχε δημιουργήσει δεδικασμένο και «θα είχε κηρύξει άκυρα τα όρια αλιείας για όλα τα αποθέματα ψαριών από το 2020, καθώς δεν είναι βιώσιμα», όπως υπογράμμισε η ΜΚΟ.

«Θα παρακολουθούμε στενά τα αλιευτικά όρια της ΕΕ που θα ορίσουν οι υπουργοί στο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραβιάζουν τα οικοσυστήματα και τις δικές τους υποσχέσεις», δήλωσε ο δικηγόρος της ClientEarth, Arthur Meeus.