Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «ΥΧ»: «Πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα για τους Θεσσαλούς αγρότες»

Eως και 2,25 δισ. ευρώ από πέντε χρηματοδοτικές ροές θα μπορούσε να κινητοποιήσει η Ελλάδα, προκειμένου να στηριχθεί η πληγείσα από τις καταστροφικές πλημμύρες Θεσσαλία, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία ουσιαστικά καλεί την Ελλάδα να αξιοποιήσει κονδύλια τα οποία δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει.
Μεταξύ των διαθέσιμων Ταμείων είναι και η ΚΑΠ, η οποία, όπως είπε η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, «μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».
Αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, η «ΥΧ» επικοινώνησε με τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μία επίσημη και αναλυτική απάντηση αναφορικά με τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να αξιοποιήσει την ΚΑΠ.
Να θυμίσουμε ότι, στην ομιλία της, η Γερμανίδα πολιτικός είπε πως «υπάρχουν μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια από το προηγούμενο ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης» και ότι εξετάζονται και κονδύλια στο πλαίσιο του τρέχοντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ. «Επίσης, θα εξετάσουμε το γεωργικό αποθεματικό για το επόμενο έτος. Αυτά τα κονδύλια, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αποκατάσταση των δασών ή των γεωργικών υποδομών».
Με εκκίνηση περίπου τα 100 εκατ. ευρώ
Τι σημαίνουν όμως αυτά; Και πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία;
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν, υπάρχουν ακόμη σχεδόν 100 εκατ. ευρώ αχρησιμοποίητα κονδύλια από το ελληνικό ΠΑΑ 2014-2022. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για την αποκατάσταση των δασών και των κατεστραμμένων γεωργικών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συμπληρώνει: «Αλλά και βάσει του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, παρόμοια ποσά είναι διαθέσιμα για την αποκατάσταση των δασών».
Όπως επισημαίνει, το ελληνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης παρέχει δυνατότητες στήριξης, όπως:
✱ Περίπου 57 εκατ. ευρώ για επενδύσεις με στόχο την αποκατάσταση της κατεστραμμένης γεωργικής γης και την υποστήριξη του παραγωγικού δυναμικού.
✱ Περίπου 30 έως 40 εκατ. ευρώ για αναδάσωση, αλλά και αποκατάσταση ζημιών στα δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και άλλα καταστροφικά γεγονότα. «Επιπλέον, είναι δυνατή η αύξηση αυτών των ποσών με τροποποίηση του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», υπογραμμίζει ο ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν.
Ο ίδιος εξηγεί ότι το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και την αποκατάσταση δασών που έχουν υποστεί ζημιές από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές κ.ά. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το Στρατηγικό της Σχέδιο, ώστε να συμπεριλάβει παρέμβαση για τη στήριξη επενδύσεων με στόχο την αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού».
Ο ίδιος δεσμεύεται ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη να αξιολογήσει και να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό οποιεσδήποτε τροποποιήσεις θα μπορούσε να υποβάλει η Ελλάδα».
Αποθεματικό
Επιπλέον, αναφέρει ότι «μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης του γεωργικού αποθεματικού, με την επιφύλαξη μίας πιο προσεκτικής αξιολόγησης των αναγκών και των διαθέσιμων χρημάτων του προϋπολογισμού» και υπενθυμίζει ότι ήδη διατέθηκαν 15,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το γεωργικό αποθεματικό, από συνολικά 330 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε 22 κράτη-μέλη.
«Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τον αντίκτυπο των καταστροφικών πλημμυρών στο δυναμικό της γεωργικής παραγωγής», υπογραμμίζει ο αξιωματούχος.
ΥπόλοιπαΌσο για τα υπόλοιπα χρήματα, τα οποία αθροιστικά μπορούν να φτάσουν τα 2,25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, αυτά αφορούν: ✱ Μη δαπανηθέντα κονδύλια Συνοχής της τελευταίας περιόδου, δηλαδή του ΕΣΠΑ 2014-2020. ✱ Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+. ✱ Εάν τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν, το 2024 σε προσαύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Αλληλεγγύης, θα μπορούσαν να διατεθούν έως και 400 εκατ. ευρώ. ✱ Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ορισμένων από τους πόρους του NextGenerationEU (Ταμείο Ανάκαμψης). Εξάλλου, όπως η ίδια υπογράμμισε, απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εφευρετική, γρήγορη και ευέλικτη: Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν». |