Πανδημία: Ανοχύρωτοι οι αγρότες και η περιφέρεια απέναντι στον κορωνοϊό

Η περιφέρεια, και κατά συνέπεια και οι αγρότες, οι οποίοι κατοικούν κατά βάση εκτός Αττικής, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από κορωνοϊό, λόγω των προβλημάτων στις διασωληνώσεις που πραγματοποιούνται στις περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες.

Πρόκειται για ένα από τα δύο σημαντικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, σε κοινό τους άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Public Health και στο οποίο τόνισαν ότι οι διασωληνώσεις εκτός Αττικής ανεβάζουν το ποσοστό θνητότητας κατά 35%-40%. Το δεύτερο αφορά τις αντοχές του συστήματος υγείας και σημειώνεται ότι η πιθανότητα θανάτου στις ΜΕΘ αυξάνεται όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά τους 400, καθώς μετά από αυτό το νούμερο η δυνατότητα παροχής σωστής περίθαλψης μειώνεται δραματικά στα ελληνικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας (+25% για περισσότερους από 400 και +57% για πάνω από 800 ασθενείς).

Οι δύο επιστήμονες πιθανότατα δίνουν μια απάντηση στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα καταγράφει μεγάλες απώλειες από τον ιό, εμφανώς μεγαλύτερες συγκριτικά με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν αντίστοιχο αναλογικά αριθμό λοιμώξεων.

Όπως εξηγεί ο κ. Λύτρας, «νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, παρότι αυτό αφορούσε μόνο λίγους, περίπου το 5% των διασωληνωμένων». Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι δύο επιστήμονες συνέλλεξαν τα στοιχεία τους από την 1 Σεπτεμβρίου 2020 έως και την 6 Μαΐου 2021, και όχι στην παρούσα φάση. Κατά συνέπεια, ο χαμηλός αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα, γεγονός που πρέπει να συνεκτιμηθεί.

«Υγειονομική ανισότητα»

«Από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 αποδίδονται αθροιστικά στους τρεις αυτούς παράγοντες. Δηλαδή, εκτιμάται ότι τόσοι θα γλύτωναν 1) με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (λιγότεροι από 200 διασωληνωμένοι, 2) αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και 3) εντός ΜΕΘ», αναφέρει ο κ. Λύτρας στο twitter, εξηγώντας περισσότερο τα στοιχεία της έρευνας.

Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο των πάνω από 400 διασωληνωμένων. «Χάνουμε ασθενείς οι οποίοι αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον, έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη “υγειονομική ανισότητα” μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και ποια περίοδο έτυχε να αρρωστήσεις», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κ. Λύτρας επισημαίνει ότι η μελέτη θα επαναληφθεί με την αξιοποίηση των νέων στοιχείων που προκύπτουν από τη διαχείριση της πανδημίας στην παρούσα φάση.