Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βελτίωση της παραγωγής για την καλλιέργεια μπρόκολου

Εφαρμογή τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας στον Μαραθώνα

Βελτίωση της παραγωγής, εξοικονόμηση νερού, εντοπισμός προβληματικών περιοχών στο αγροτεμάχιο και λήψη καλύτερων αποφάσεων για το πλάνο παραγωγής είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που παρατηρούνται στη βιολογική καλλιέργεια μπρόκολου στον Μαραθώνα, μετά τον έναν χρόνο εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας. Μέσω του έργου «Flagship Innovation Experiment #26 – Digitizing Open Field Vegetables», που αποτελεί ένα από τα 28 ερευνητικά πειράματα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος SmartAgriΗubs σε όλη την Ευρώπη, πραγματοποιούνται στην περιοχή του Μαραθώνα εβδομαδιαίες μετρήσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και συνεχή καταγραφή μιας πληθώρας ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων μέσω μετεωρολογικών σταθμών.

Με την ολοκλήρωση ενός χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, ο Βασίλης Ψηρούκης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, καταγράφει στην «ΥΧ» τη μέχρι τώρα πορεία του έργου. «Το καινοτόμο ερευνητικό πείραμα αφορά την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στην ελληνική γεωργική παραγωγή, και συγκεκριμένα στην υπαίθρια βιολογική καλλιέργεια μπρόκολου στην περιοχή του Μαραθώνα.

Η ερευνητική ομάδα του πειράματος παρακολουθεί και πραγματοποιεί μετρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των καλλιεργητικών περιόδων σε δύο πειραματικά τεμάχια του βιολογικού αγροκτήματος «Πολυαγρόκτημα Γη μας». Στο αγρόκτημα έχουν εγκατασταθεί μετεωρολογικοί σταθμοί του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, μέσω των οποίων η ερευνητική ομάδα «καταγράφει ατμοσφαιρικές και εδαφικές παραμέτρους, τις οποίες συνδυάζει με αγρονομικά δεδομένα και παρατηρήσεις κατά τα διάφορα στάδια ανάπτυξης των φυτών, όπως και δεδομένα παραγωγής για κάθε αγροτεμάχιο», εξηγεί ο κ. Ψηρούκης.

Συμπληρωματικά, «οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν τη συλλογή πολυφασματικών δεδομένων και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και επίγειους αισθητήρες ανάκλασης. Ενδεικτικά, για τις πτήσεις με drone πραγματοποιείται μια επίσκεψη στο τεμάχιο που καλλιεργείται εκείνη την περίοδο κάθε εβδομάδα, ενώ οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφουν μια τιμή για κάθε παράμετρο ανά μία ώρα, για όλο το διάστημα της περιόδου», προσθέτει ο κ. Ψηρούκης. Σκοπός του πειράματος είναι η ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης για το στάδιο ωριμότητας, την υδρολίπανση και τη ζιζανιοκτονία, όπως και την εφαρμογή μεθόδων τεχνητής ευφυΐας για την αυτόματη αναγνώριση ζιζανίων».

Εξοικονόμηση νερού και βελτίωση της παραγωγής

Καλύτερες αποφάσεις για το πώς, πότε και πόσο πρέπει να ποτίσουμε τονίζει ότι παίρνουν πλέον στο «Πολυαγρόκτημα Γη μας» ο γενικός διευθυντής, Θανάσης Δεδούσης. «Στα αγροτεμάχια που εφαρμόζονται οι τεχνολογίες έχουμε δει αλλαγές και οι πιο σημαντικές είναι η 24ωρη παρακολούθηση της καλλιέργειας ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους αισθητήρες υγρασίας στο έδαφος, καθώς και με τη μέτρηση της βροχής. Λόγω του μεγέθους του κτήματος (300 στρέμματα) και έχοντας δύο μετεωρολογικούς σταθμούς παρατηρήσαμε μεγάλη διακύμανση στη βροχόπτωση, η οποία φάνηκε ότι επηρεάστηκε από τους δυνατούς ανέμους στο ένα άκρο του κτήματος.

Αυτό μας βοήθησε να προγραμματίσουμε διαφορετικά την άρδευση και να εξοικονομήσουμε νερό. Γενικότερα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας βοήθησαν να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις για το πώς, πότε και πόσο πρέπει να ποτίσουμε». Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, ο ίδιος εξηγεί ότι ειδικότερα για τα drones ήταν πολύ χρήσιμο να δούμε την ανάπτυξη της καλλιέργειας, καθώς και να εντοπίσουμε προβληματικές περιοχές είτε λόγω κακής ανάπτυξης είτε περιοχές με υψηλό ποσοστό ζιζανίων».

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Τη βελτίωση της παραγωγής στα αγροτεμάχια που γίνεται η δοκιμή καταγράφει ο κ. Δεδούσης, τονίζοντας ότι «η ευφυής γεωργία είναι ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, καθώς διασφαλίζει τη λήψη σωστών αποφάσεων, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας το πλάνο παραγωγής μας».

Εξέλιξη πειράματος

Όσον αφορά την εξέλιξη του πειράματος μέχρι σήμερα, ο κ. Ψηρούκης αναφέρει ότι «το πείραμα έχει σχεδιαστεί, ώστε να αποτελείται από τέσσερις καλλιεργητικές περιόδους σε δύο πειραματικά τεμάχια και μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί μια καλλιεργητική περίοδος σε κάθε τεμάχιο. Επομένως βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση της περιόδου συλλογής δεδομένων, με την επόμενη φύτευση να έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο. Μετά από την ολοκλήρωση της περιόδου συλλογής δεδομένων, θα ακολουθήσει η ανάλυση των δεδομένων αυτών και η ανάπτυξη των μοντέλων. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί μια περίοδος ‘‘δοκιμής’’ για την εξέταση και την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών/υπηρεσιών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος». Τα αποτελέσματα του πειράματος προβλέπεται να ενσωματωθούν σε μία ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση από όλους τους τελικούς χρήστες.