Ανθίζει ο ηλίανθος σε Ορεστιάδα και Δράμα

Χωρίς απρόοπτα και με αυξημένες καλλιεργούμενες εκτάσεις η παραγωγή

Δυνατό ήταν το ξεκίνημα της φετινής παραγωγής ηλίανθου στην Ορεστιάδα, καθώς στις 24 Απριλίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» ανακοίνωσε ότι «μετά από εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με την εταιρεία AGROINVEST ΑΕΒΕ, η ελάχιστη τιμή για τον παραγωγό διαμορφώθηκε στα 470 ευρώ ανά τόνο για τον ενεργειακό ηλίανθο». Συνέπεια της συμφωνίας ήταν να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάμπης Κουμπρίδης, μεταφέρει ότι η καλλιέργεια προχωρά ομαλά, χωρίς ασθένειες. «Η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά, δεν έχει περονόσπορο. Τα περισσότερα φυτά είναι στα οκτώ με δέκα φύλλα, περίπου στα 30 εκατοστά. Υπάρχουν και μικρότερα, γιατί φυτεύτηκαν αργότερα, αφότου κλείσαμε τα 47 λεπτά το κιλό», εξηγεί και προσθέτει πως η καλλιέργεια θέλει κάποιες βροχές, γιατί με δροσερό καιρό προχωράει καλά.

Ομαλά εξελίσσεται και στη Δράμα η καλλιέργεια του ηλίανθου, που φέτος είναι πρώιμη. Λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν έχουμε τις προσβολές από περονόσπορο που γίνονται στο στάδιο του φυτρώματος, όταν επικρατεί υψηλή υγρασία, σύμφωνα με την τοπική ΔΑΟΚ. Ο Δραμινός παραγωγός Τάσος Πεφτίνας εξηγεί ότι ο ηλίανθος δεν φύτρωσε καλά σε ορισμένα χωράφια, λόγω ξηρασίας και ανέμων, με συνέπεια να καθυστερήσει η ανάπτυξη. «Ορισμένα φυτά έφτασαν τους 15 πόντους και άλλα βγήκαν τώρα μετά τη βροχή», σημειώνει.

Προβληματίζει η στάθμη των υδάτων

Η απουσία περονόσπορου είναι σημαντική, απλά στη Βάλτα σε ελάχιστα χωράφια εμφανίστηκε το έντομο Diabrotica. Η καλλιέργεια χρειάζεται λίγη βροχή και όχι ξηρασία. Οι παραγωγοί, εξάλλου, προβληματίζονται, καθώς η στάθμη των υδάτων έπεσε περισσότερο από 40% συγκριτικά με πέρυσι. Ως προς τη λίπανση, ο κ. Πεφτίνας αναφέρει ότι οι περισσότεροι ρίχνουν λίπασμα με τη σπορά και ορισμένοι ρίχνουν τώρα επιφανειακά.

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανησυχίας για τα νερά, αλλά και της χαμηλής τιμής του αραβόσιτου. «Ο ηλίανθος θέλει 2-3 νερά, αλλά ακόμη και αν δεν ποτίσουμε, θα πάρουμε παραγωγή, ενώ στο καλαμπόκι χωρίς πότισμα δεν παίρνουμε τίποτα», λέει ο κ. Πεφτίνας, επισημαίνοντας ότι μείωσε σημαντικά τις εκτάσεις αραβόσιτου. Επίσης, κάθε χρόνο, κάνει εναλλαγή μεταξύ των δύο καλλιεργειών για να αποφύγει και την εμφάνιση του εντόμου Diabrotica.

Ο ίδιος θεωρεί πως τα 47 λεπτά το κιλό είναι οριακά ικανοποιητική τιμή. Αυτό θα κριθεί από τις αποδόσεις, που είναι χαμηλές στα ξηρικά, και ζητούν συν 2 λεπτά. Τέλος, δίνει έμφαση στην ανάγκη η εναέρια αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ με τα αεροπλάνα του να επεκταθεί για να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους.