Αντιδράσεις, αλλά και ένοχη σιωπή από τον αγροτικό κόσμο στις ΗΠΑ για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ποιες οργανώσεις καταδίκασαν τη βίαιη επίθεση στον «Ναό της Δημοκρατίας» και ποιες έδωσαν σιωπηρή συναίνεση στην εξέγερση του τραμπικού όχλου

Τη δημόσια κατακραυγή μιας μεγάλης μερίδας των αγροτικών οργανώσεων στις ΗΠΑ έχει ξεσηκώσει η εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ήταν μια πράξη η οποία προκάλεσε τριγμούς στα θεμέλια της δημοκρατίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Διάφορες σημαίνουσες αγροτικές οργανώσεις έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση στον «Ναό της Δημοκρατίας», τη στιγμή που μια υπολογίσιμη μερίδα εκπροσώπων του κλάδου καλείται να σπάσει τη σιωπή της.

Μια σιωπή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένοχη, εάν αναλογιστούμε ότι οι ψηφοφόροι της αγροτικής υπαίθρου αποτέλεσαν ένα από τα προπύργια του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Η Ένωση των Αμερικανών Αγροτών (NFU), τα γραφεία της οποίας βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Καπιτώλιο, ήταν η πρώτη αγροτική οργάνωση που αντέδρασε δημόσια, κατακρίνοντας άμεσα τις βιαιότητες. «Αυτές οι πρακτικές εκφοβισμού και τρομοκρατίας δεν έχουν θέση σε αυτήν τη χώρα και δεν μπορούν να συγχωρεθούν ή να παραμεριστούν», δήλωσε ο Ρομπ Λαρού, πρόεδρος της οργάνωσης. «Αυτό το γεγονός δείχνει πραγματικά πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία. Δεν υπάρχει απλώς και μόνο επειδή αναγράφεται στο Σύνταγμα. Απαιτεί δράση εκ μέρους κάθε Αμερικανού πολίτη».

Την επαύριο της βίαιης εξέγερσης, τα επεισόδια έσπευσε να καταδικάσει και ο Εθνικός Συνασπισμός Νέων Αγροτών (NYFC), κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές ενέργειες που δεν σεβάστηκαν τη δημοκρατία και διέκοψαν την ειρηνική μετάβαση εξουσίας», διά στόματος του εκτελεστικού διευθυντή της οργάνωσης, Μάρτιν Λέμος.

Μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας, αρκετές άλλες αγροτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Οµοσπονδίας Παραγωγών Γάλακτος (NMPF) και της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Γεωργικών Ενώσεων (AFBF), η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, είχαν καταγγείλει τη μαζική εισβολή των διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. «Αυτό το έθνος θεμελιώνεται στην πεποίθηση ότι μπορούμε να συζητήσουμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφεύγουμε στη βία», δήλωσε ο πρόεδρος της AFBF, Ζίπι Ντούβαλ. «Πρέπει να ενωθούμε, όχι ως αγρότες, κάτοικοι της πόλης ή προαστιακές οικογένειες, αλλά ως Αμερικανοί, να αφήσουμε στην άκρη την πικρία που μας έχει διχάσει και να συσπειρωθούμε πίσω από τις αρχές που μας ενώνουν».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, άλλες ομάδες του κλάδου, όπως ο Εθνικός Σύνδεσμος Βοοτρόφων (NCBA) και το Εθνικό Συμβούλιο Κοτόπουλου (NCC) των ΗΠΑ, επέλεξαν να τηρήσουν σιγή ιχθύος. Από την άλλη, το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού (NPPC) δήλωσε ευγνώμον που η κοινή σύνοδος του Κογκρέσου κατάφερε τελικά να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, αλλά απέφυγε να σχολιάσει τις πρωτοφανείς εκδηλώσεις βίας στο Καπιτώλιο.

«Μεγάλες οργανώσεις παραμένουν σιωπηλές επειδή οι αγρότες σιωπούν και δεν ξέρω πώς η σιωπή των αγροτών μπορεί να ερμηνευθεί ως οτιδήποτε άλλο εκτός από σιωπηρή αποδοχή», δηλώνει καυστικά η 27χρονη Σάρα Μοκ, ερευνήτρια και συγγραφέας αγροτικών θεμάτων που μεγάλωσε στην οικογενειακή της εκμετάλλευση στο Ουαϊόμινγκ. «Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να διαφημίσει τους αγρότες ως “μεγάλους πατριώτες” για το μεγαλύτερο κομμάτι της τελευταίας τριετίας, όταν οι εξτρεμιστές ήρθαν στο προσκήνιο για να διαλύσουν τη δημοκρατία μας, δεν είχαν τίποτα να πουν για αυτό».