Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες της Πιερίας και της Ημαθίας λόγω της επικείμενης εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη και συγκεκριμένα στη θέση «Παπά Χωράφια», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και αποτυπώνεται και στις νομικές αιτιάσεις του υπομνήματος της «Πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων για την προστασία των Πιερίων», που έχει συσταθεί, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στην περιοχή. Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα –εννέα σημείων– η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκεται εκτός πλαισίου νομιμότητας, σε μια περιοχή όπου έχει αναγορευθεί σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

«Είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας και των ανεμογεννητριών, αλλά με προϋποθέσεις, όπως γίνεται στη Δανία και όχι άναρχα: ένα χιλιόμετρο μακριά από το δάσος, το 49% των μετοχών της εταιρείας να μπορεί να το διεκδικήσει η τοπική κοινωνία προς όφελός της και το σημαντικότερο να μη θυσιάσουμε ένα παρθένο βουνό, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για μελλοντική αποκατάσταση του τοπίου από την εταιρεία», αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, Ηλίας Τσολακίδης. Όπως λέει, η διαδικασία για την αδειοδότηση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη φάση της διαβούλευσης. Σε περίπτωση που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δώσει τελικά το πράσινο φως για το έργο, τότε η Πρωτοβουλία θα προσφύγει στο ΣτΕ.

«Φταίει το ελληνικό κράτος που μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργήσει έναν χωροταξικό σχεδιασμό για την επίλυση σωρείας ζητημάτων. Στην ουσία, θα καταλήξουμε η ‘‘μπαταρία’’ της Ευρώπης. Θα παράγουμε ενέργεια για να μπορεί να καταναλώνει ρεύμα η Κεντρική Ευρώπη και η Γερμανία», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσολακίδης.