Αντιδρούν Copa-Cogeca στον διπλασιασμό των αδειών φύτευσης αμπελώνων

Την αντίθεσή τους σε πρόταση της Commission για αύξηση του ποσοστού χορήγησης Αδειών Φύτευσης από 1% επί των φυτεμένων με αμπέλια εκτάσεων κάθε Κράτους Μέλους, σε 2%, εκφράζουν με επιστολή της προς την Maria do Céu Antunes υπουργό Γεωργίας της Πορτογαλίας, οι Copa και Cogeca, μέσω του Γενικού της Γραμματέα Pekka Pesonen. Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η ΚΕΟΣΟΕ.

Στο κείμενό της προς την Πορτογαλίδα υπουργό Γεωργίας οι Copa-Cogeca αναφέρουν:

«Αγαπητέ Υπουργέ,

Μετά την πρόσφατη συζήτηση για τον τριμερή διάλογο του κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς, η Copa-Cogeca θα ήθελε να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με μια πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης αμπέλου για την αύξηση του ετήσιου ποσοστού αύξησης των αδειών για νέες φυτεύσεις από 1% της συνολικής εθνικής έκτασης που φυτεύτηκε, σε 2% έως το 2031. Μέχρι στιγμής, οι συζητήσεις σχετικά με τις άδειες φύτευσης αμπέλων επικεντρώθηκαν στην επέκταση της το ισχύον σύστημα μετά το 2030. Ως εκ τούτου, στα τελικά κείμενα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εν όψει των τριμερών διαλόγων, το ποσοστό 1% δεν αγγίχθηκε.

Οι ευρωπαίοι αμπελουργοί είναι ικανοποιημένοι με το ισχύον σύστημα αδειοδότησης φύτευσης αμπέλων, το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και επωφελές, και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραταθεί όπως είναι, όπως προτείνεται επίσης από το ΕΚ και το Συμβούλιο. Αυτό θα εξασφαλίσει επίσης υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας στον τομέα. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την υποχρέωση αξιολόγησης του συστήματος και υποβολής προτάσεων για να το βελτιώσουμε, εάν είναι απαραίτητο, στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οποιαδήποτε αύξηση του ποσοστού για νέες άδειες φύτευσης έως το 2031. Το τρέχον σύστημα επιτρέπει μια ανάπτυξη σύμφωνα με την εξέλιξη της αγοράς, διασφαλίζοντας μια δυναμική, προοδευτική και τακτική ανάπτυξη του αμπελώνα. Το υφιστάμενο σύστημα αδειών συμβάλλει στην αποτροπή ξαφνικών αυξήσεων, διαρθρωτικών υπερπαραγωγών και επακόλουθων μειώσεων ποιότητας. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της ποικιλομορφίας των αμπελώνων σε δύσκολες περιοχές.

Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης σε 2% έως το 2031, θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για τον αμπελοοινικό τομέα, ο οποίος ήδη υφίσταται σοβαρές πιέσεις. Η συσσώρευση δύσκολων συνθηκών, όπως η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις εισαγωγές οίνων της Ένωσης τον Οκτώβριο του 2019 και τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, μαζί με άλλες εμπορικές δυσκολίες, οδήγησαν σε αφόρητη κατάσταση την αγορά.

Έκτακτα μέτρα αγοράς όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση, η απόσταξη κρίσεων και η πράσινη συγκομιδή έπρεπε να εφαρμοστούν την περασμένη άνοιξη για να φέρουν κάποια ανακούφιση στους ευρωπαίους αμπελουργούς. Δυστυχώς, η κρίση Covid-19 έχει τελειώσει και η κατάσταση της αγοράς παραμένει πολύ αβέβαιη.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Copa-Cogeca δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την πρόταση. Ελπίζουμε ότι οι συννομοθέτες θα εστιάσουν την προσοχή τους και τις προσπάθειές τους στην κατανόηση και υποστήριξη των ανησυχιών του αμπελοοινικού τομέα και θα διατηρήσουν τη διάρκεια της επέκτασης του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης.

Ελπίζοντας ότι τα επιχειρήματά μας θα ληφθούν υπόψη, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

Με εκτίμηση,

Pekka Pesonen

Copa και Cogeca