Με αντίπαλο τη βροχή ολοκληρώνεται η συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας

Κρατάει τιμή η επιτραπέζια, παρά τις μειωμένες αποδόσεις

Ακόμη και στο κλείσιμο της συλλεκτικής περιόδου, η βιομηχανική ντομάτα έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα. Οι έντονες βροχοπτώσεις ακινητοποίησαν τις συλλεκτικές μηχανές, δυσχεραίνοντας προσωρινά τη συγκομιδή του προϊόντος, ενώ οι μυκητολογικές προσβολές, αλλά και τα μειωμένα brix στις όψιμες ποικιλίες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, υποβαθμίζουν την ποιότητα της παραγωγής.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αλεξίου, πρόεδρο της ομάδας παραγωγών ΑΣΟΠ Καρδίτσας, η ομάδα έχει συλλέξει περίπου το 70% της παραγωγής και το υπόλοιπο παραμένει ακόμη στα χωράφια. «Από τα 1.800 στρέμματα, που βρίσκονται στη διάθεση της ομάδας μας, έχουν μείνει προς συλλογή περίπου 500 στρέμματα. Οι καιρικές συνθήκες, αυτή την περίοδο, δεν μας βοηθούν στην ολοκλήρωση της συλλογής, με αποτέλεσμα να υστερούμε σε μεγάλο ποσοστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ποσοτικά και ποιοτικά».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στην παραγωγή και στη μεταποίηση του προϊόντος, ο κ. Αλεξίου φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανικής ντομάτας.

«Η κλιματική αλλαγή, το κόστος παραγωγής και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μας οδηγούν αναγκαστικά σε συνεργατισμό με τον τομέα της μεταποίησης. Οι βιομηχανίες πρέπει να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος, αλλά και της παραγωγής μας και να προσαρμοστούν με αυτές.

Από διαφορετική αφετηρία ξεκινάμε εμείς, για να έχουν οι βιομηχανίες στην πόρτα τους έτοιμο προϊόν, και από άλλη αυτοί. Αν δεν κατανοήσουν το πώς έχει παραχθεί το προϊόν και κάτω από ποιες συνθήκες, το μέλλον της βιομηχανικής ντομάτας διαγράφεται αβέβαιο στη χώρα μας», δηλώνει ο κ. Αλεξίου.

Αύξηση τιμής 13% για την επόμενη περίοδο στον Δομοκό

Με μία θετική κίνηση από την πλευρά της μεταποίησης, που δείχνει την ψυχολογία στον εν λόγω τομέα, για την επόμενη περίοδο και την ανάγκη κάλυψης των υποχρεώσεων από ντομάτα στη βιομηχανία, κάνει λόγο ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΑΣΟΠ Ξυνιάδας. Ο ίδιος αναφέρει ότι έχει αποφασιστεί αύξηση στην τιμή παραγωγού κατά 13% για την επόμενη περίοδο.

Εκτιμά, όμως, ότι τόσο οι αποδόσεις όσο και οι τιμές για την τρέχουσα περίοδο δεν είναι αυτές που μπορούν να ικανοποιήσουν τον παραγωγό και «για τον λόγο αυτόν απαιτούνται άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, υπολογίζει ότι έχει συλλεχθεί περίπου το 60% της παραγωγής, όμως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων. «Οι συλλεκτικές μηχανές δυσκολεύονται στη συλλογή λόγω του όγκου νερού που υπάρχει στα χωράφια, με αποτέλεσμα να τη μεταθέτουμε για αργότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Μειωμένη η παραγωγή στα Φάρσαλα

Τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και γενικότερα τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο επικαλείται ο Γιώργος Δρόσος, παραγωγός από τα Φάρσαλα, για τις μειωμένες αποδόσεις.

Υποστηρίζει, παράλληλα, την αναγκαιότητα μιας νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τομέα της βιομηχανικής ντομάτας, «ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η στήριξη του προϊόντος από τους ίδιους τους παραγωγούς καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη», δηλώνει ο ίδιος.

Μέτρια η χρονιά για την επιτραπέζια

Εκτεθειμένη στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στις έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα βρίσκεται η υπαίθρια ντομάτα. Καλύτερη εικόνα παρατηρείται στις υπό κάλυψη καλλιέργειες με πλαστικό ή δίχτυ, όπου οι αποδόσεις και η ποιότητα είναι τελείως διαφορετικές από τις υπαίθριες.

Οι τιμές φαίνεται να σταθεροποιούνται στα περσινά επίπεδα για τις καλές ποιότητες και αν το επιτρέψει ο καιρός, η συλλογή θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Για μέτριες αποδόσεις κάνει λόγο ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος του συνεταιρισμού ΑΣΟΠ Καστοριάς λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν από τη φύτευση μέχρι και τη συλλογή. Περιγράφοντας την εικόνα της παραγωγής, ο πρόεδρος κάνει λόγο για μέση απόδοση στους 7 τόνους το στρέμμα, όταν σε μία καλή περίοδο η καλλιέργεια μπορεί να περάσει και τους 11 τόνους.

Στην περιοχή καλλιεργούνται οι αναρριχώμενες ποικιλίες με συγκεκριμένη καλλιεργητική τεχνική. Αναφερόμενος στο θέμα του κόστους παραγωγής, είπε ότι αυτό ξεπερνά το 50% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, «επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των μελών του συνεταιρισμού μας». Σε αυτή την κατηγορία, ο ίδιος συμπεριλαμβάνει και το κόστος συσκευασίας, «το οποίο έχει εκτιναχθεί στα ύψη».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος, κάνει λόγο για τιμές που ξεπερνούν τα 60 λεπτά το κιλό για τις καλές ποιότητες και τα 40 λεπτά για τις υπόλοιπες.

Μικρότερες οι αποδόσεις για τις αυτοκορυφολογούμενες

Στα προβλήματα που δημιουργούν οι υγρασίες, έτσι όπως αυτές εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα, εστιάζει ο Οδυσσέας Αλβανός, παραγωγός από τη Λαμία. «Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους καρπούς των φυτών.

Αυτοί που δεν προστάτευσαν τα φυτά τους, θα έχουν σημαντικά προβλήματα το επόμενο διάστημα από τις μυκητολογικές προσβολές». Ο ίδιος καλλιεργεί αυτοκορυφολογούμενες ποικιλίες, οι οποίες όμως παρουσιάζουν προβλήματα λόγω της μεγαλύτερης επαφής με το έδαφος. «Υπολογίζουμε μεσοσταθμικά να ξεπεράσουμε τους 2,5 τόνους το στρέμμα, αλλά αυτό που επιδιώκουμε περισσότερο είναι να ξεχωρίσουμε στην ποιότητα του προϊόντος, ώστε να έχουμε μια καλύτερη τιμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Στάθη Μπλέτσα, παραγωγού κηπευτικών από τη Δίβρη Δομοκού. Ο κ. Μπλέτσας καλλιεργεί πάνω από 20 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας και εφαρμόζει το σύστημα της αναρριχώμενης. «Αν κρατηθεί τον Νοέμβριο, μπορεί να φτάσω ακόμη και τους 8 τόνους, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, θα έχω γύρω στους 4 τόνους το στρέμμα εμπορεύσιμη ντομάτα με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά», καταλήγει ο ίδιος.