Αντίστροφη μέτρηση για τη χρήση φωτοβολταϊκών από τον ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου

Η αντίστροφη μέτρηση για ένα έργο πνοής που θα δώσει ανάσα σε πολλούς παραγωγούς άρχισε αμέσως μετά την κατάθεση φακέλου από τον ΤΟΕΒ Ήρας-Κουρτακίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αίτημα την ένταξη του έργου επέκτασης των αρδευτικών δικτύων στην Ήρα και δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου Net metering, που θα δώσει τη δυνατότητα να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής.

Μοναδικός αντίπαλος σε αυτήν τη νέα προσπάθεια είναι ο χρόνος και φυσικά η γραφειοκρατία. O θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στο έργο δήλωσε: «Είναι μέσα στις προτεραιότητές μας, αφού ήδη το έχουμε προτείνει να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Όποιο έργο έχει σχέση με την άρδευση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευφυή γεωργία, είναι άμεσου ενδιαφέροντος».

Παράλληλα, ο παραγωγός Παναγιώτης Μπεκιάρης έδωσε τη δική του διάσταση στην αναγκαιότητα του έργου, καθώς ο ίδιος βιώνει έντονα προβλήματα από την έλλειψη νερού: «Η μισή περιοχή μας ποτίζεται από γεωτρήσεις και η κατάσταση είναι τραγική λόγω της υφαλμύρωσης του νερού και των μειωμένων ποσοτήτων. Αυτό αναγκάζει τους παραγωγούς να δανείζονται από τους γείτονες χωρίς να σημαίνει ότι λύνουν κάποιο πρόβλημα, καθώς υποβαθμίζεται η αξία του προϊόντος. Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν και χωράφια που δεν καλλιεργούνται πλέον λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, έχουν εγκαταλειφθεί».

Η εικόνα αυτή θα αλλάξει εντυπωσιακά εάν έρθουν τα δίκτυα. Σύμφωνα με τον κ. Μπεκιάρη, «οι διαφορές με τα διπλανά χωριά που χρησιμοποιούν νερό Αναβάλου είναι τεράστιες και αφορούν τόσο την ποιότητα όσο και την παραγόμενη ποσότητα. Αν προσθέσεις και τη μείωση του κόστους καλλιέργειας, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο αναγκαίο είναι το έργο».

Όσον αφορά την κατασκευή του φωτοβολταϊκού, εκτιμάται ότι θα απορροφήσει το κόστος λειτουργίας του αντλιοστασίου, ενώ η επέκταση του δικτύου θα ζωντανέψει 2.000 στρέμματα.