Aντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. ΟΗΕ: «Κρίσιμη η αποκατάσταση του διεθνούς εμπορίου λιπασμάτων και σιτηρών»

Την αποκατάσταση των εμπορικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου «να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο ανώτατος αξιωματούχος συμμετείχε σε υπουργική συνάντηση με θέμα «Παγκόσμια πρόσκληση για δράση για την επισιτιστική ασφάλεια», η οποία διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

«Τα παγκόσμια επίπεδα πείνας βρίσκονται σε νέο υψηλό» προειδοποίησε ο Πορτογάλος πολιτικός και διπλωμάτης. «Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια διπλασιάστηκε, από 135 εκατομμύρια πριν από την πανδημία σε 276 εκατομμύρια σήμερα. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες λιμού, μια αύξηση άνω του 500% από το 2016. Αν δεν θρέψουμε τους ανθρώπους, τροφοδοτούμε τις συγκρούσεις», ξεκαθάρισε.

Ο Γκουτέρες ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενισχύει και επιταχύνει τις σωρρευτικές επιπτώσεις των επιβαρυντικών παραγόντων που έχουν συμπέσει το τελευταίο διάστημα: της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας COVID-19 και της ανισότητας.

«Απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια και ακολούθως τον υποσιτισμό, τη μαζική πείνα και τον λιμό, σε μια κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά το 1/3, τα λιπάσματα κατά περισσότερο από το μισό και οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν κατά τα 2/3».

Αδύνατος ο δανεισμός

Δυστυχώς, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν το δημοσιονομικό εκτόπισμα, ώστε να μετριάσουν το πλήγμα αυτών των τεράστιων αυξήσεων, όπως επιβεβαίωσε ο Γκουτέρες. «Πολλοί δεν μπορούν να δανειστούν, επειδή οι αγορές είναι κλειστές για αυτούς. Όσοι είναι σε θέση να δανειστούν χρεώνονται υψηλά επιτόκια που τους θέτουν σε κίνδυνο χρέους και χρεοκοπίας» εξήγησε, συμπληρώνοντας:

«Εάν συνεχιστούν οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων, η σημερινή κρίση στα σιτηρά και το μαγειρικό λάδι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως το ρύζι, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία και στην Αμερική».

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη «να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων», καλώντας τις αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση «να λάβουν υπόψη την Αφρική, όπου το κόστος των λιπασμάτων είχε ήδη τετραπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας και τώρα έχει εκτοξευθεί ακόμα πιο ψηλά εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη «να μειωθεί επειγόντως η πίεση στις αγορές αυξάνοντας τις προμήθειες τροφίμων και λιπασμάτων», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές και τα πλεονάσματα πρέπει να διατεθούν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση για την επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των τροφίμων και λιπασμάτων που παράγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στις παγκόσμιες αγορές», παρότι ο πόλεμος συνεχίζεται. «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τις ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών που βρίσκονται αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», είπε.