Αντρέας Κιντλ, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας: «Η ΔΕΘ θα ανοίξει τις πύλες για καινοτόμες συνεργασίες και επενδύσεις»

Νέες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του φαρμακευτικού κλάδου, του πολιτισμού και της αγροδιατροφής.
05/09/2024
5' διάβασμα
antreas-kintl-presvis-tis-omospondiakis-dimokratias-tis-germanias-i-deth-tha-anoixei-tis-pyles-gia-kainotomes-synergasies-kai-ependyseis-331229

Η δρομολόγηση καινοτόμων συνεργασιών και επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης της 88ης Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέας Κιντλ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό πρέσβη, οι τομείς της ενέργειας, του φαρμακευτικού κλάδου, του πολιτισμού, αλλά και της αγροδιατροφής αποτελούν σημαντικούς κλάδους όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέες προοπτικές συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων αντιπροσώπευσαν το 2023 το 1/3 περίπου των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία

Ερωτηθείς για το μέλλον των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας στον αγροδιατροφικό τομέα, ο κ. Κιντλ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν νέες δυνατότητες στην από κοινού παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, στη χρήση έξυπνων τεχνολογιών, στην καθετοποίηση της γεωργίας κ.ά. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τροφίμων, ο Γερμανός πρέσβης εξήρε την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τόνισε ότι οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της γερμανικής αγοράς, δίνοντας έμφαση στα βιολογικά προϊόντα ή σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Στη φετινή διοργάνωση της 88ης ΔΕΘ, τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Τι σημαίνει αυτό το γεγονός για τους δεσμούς των δύο χωρών;

Ας ξεκινήσω με τη διαπίστωση ότι οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ειδικά στον τομέα της οικονομίας, είναι στενοί και βασίζονται σε μια μακρά παράδοση. Φέτος, γιορτάζουμε 100 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η Γερμανία καταλαμβάνει κορυφαίες θέσεις του πίνακα κατάταξης τόσο των ελληνικών εξαγωγών όσο και των εισαγωγών. Ως επενδυτές, οι γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται τόσο ενεργά στην Ελλάδα, όσο σε καμία άλλη χώρα. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, πράγμα που με χαροποιεί πολύ ως Γερμανό πρέσβη.

Η ΔΕΘ προσφέρει στις επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες την εξαιρετική ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον αυτών των στενών δεσμών με συγκεκριμένο τρόπο. Η έκθεση θα στρέψει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις κοινές δυνατότητες και θα ανοίξει τις πύλες στη δρομολόγηση καινοτόμων συνεργασιών και επενδύσεων, θα καταδείξει τις επιδόσεις των γερμανικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και θα αναδείξει την πολυεπίπεδη συμβολή γερμανικών φορέων ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Σε ποιους τομείς βλέπετε νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας;

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας δεν θα βρίσκονταν σε τέτοιο εντυπωσιακό επίπεδο, εάν δεν στηρίζονταν σε ευρεία βάση. Το φάσμα των τομέων περιλαμβάνει από τον εξαιρετικά συναρπαστικό φαρμακευτικό κλάδο, όπου υπάρχουν επίσης δυνατότητες όσον αφορά την κοινή έρευνα και ανάπτυξη, έως και τον τομέα του πολιτισμού.

Θα ήθελα, όμως, να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Βρίσκω εξαιρετικά συναρπαστική την ιδέα ότι αγωγοί διασύνδεσης θα μπορούν μελλοντικά να προμηθεύουν τη Γερμανία με «πράσινη ενέργεια» από την Ελλάδα. Κατά την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση της γερμανικής τεχνογνωσίας. Αλλά και αντίστροφα, οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας διαθέτουν εξαιρετική εμπειρία για να δραστηριοποιηθούν στη γερμανική αγορά.

Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στη γερμανική αγορά είναι σημαντικές. Πώς είναι το μέλλον των διμερών σχέσεων στον αγροδιατροφικό τομέα;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων αντιπροσώπευαν το 2023 περίπου το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία, γεγονός που τις καθιστά το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν.

Η επιτυχία των ελληνικών τροφίμων στη Γερμανία έγκειται στην ποιότητά τους, στη σωστή εμπορική προώθηση και, τέλος, στην καινοτομία τους. Εάν, δε, ληφθούν υπόψη και οι τάσεις της γερμανικής αγοράς, όπως για παράδειγμα η έμφαση στα βιολογικά προϊόντα ή η προμήθεια προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν σίγουρα να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Εάν η ποιότητα είναι καλή, ακόμη και μικρότερες ποσότητες είναι κατά κανόνα ευπρόσδεκτες στη γερμανική αγορά. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, εάν οι μικρότεροι προμηθευτές αγροτικών προϊόντων ενώσουν περισσότερο τις δυνάμεις τους, τόσο στην προώθηση των προϊόντων, όσο και στη χρήση έξυπνων τεχνολογιών στην παραγωγή.

Ό,τι είπα σχετικά με την οικονομική συνεργασία, ισχύει και για τον τομέα της αγροδιατροφής, έναν τομέα που προσφέρεται για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο κοινοπραξιών, για παράδειγμα, στις οποίες ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις αναπτύσσουν και παράγουν μαζί καινοτόμα προϊόντα. Νέα θέματα, όπως η καθετοποίηση της γεωργίας, προσφέρουν πολύ συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες.