Απάντηση ΣΕΑΜ σε Κασίμη για τα Σχέδια Βελτίωσης

trakter

Απάντηση σε όσα υποστηρίζει σε πρόσφατη επιστολή του ο τ. Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ Χαράλαμπρος Κασίμης δίνει μέσω απαντητικής επιστολής ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ). Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της δημόσιας τοποθέτησης του κ. Κασίμη με τίτλο “Πικρές αλήθειες για τα Σχέδια Βελτίωσης” και τιτλοφορείται: “Οι πραγματικές αλήθειες για τα Σχέδια Βελτίωσης”.

«Αφορμή για την επιστολή μας αυτή είναι το άρθρο του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπου Κασίμη με τίτλο «οι πικρές αλήθειες για τα Σχέδια Βελτίωσης» το οποίο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σας σελίδα. Προφανώς δεν επιθυμούμε να μπούμε σε κάποια ατέρμονη αντιπαράθεση με τον κ. Κασίμη, ο οποίος άλλωστε αποτελεί παρελθόν για το ΥπΑΑΤ, αλλά επειδή στο άρθρο γίνεται εκτενής και συνεχής αναφορά στον ΣΕΑΜ, οφείλουμε να πούμε και εμείς από την πλευρά μας τις «πικρές αλλά πραγματικές αλήθειες» για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Θα προσπεράσουμε όλα τα στάδια που καθυστέρησαν τα Σχέδια Βελτίωσης, από τα αρχικά ανεκπλήρωτα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις του κ. Κασίμη (υπόσχεση για έναρξη των Σχεδίων Βελτίωσης μέχρι τέλος του α’ 6μηνου του 2016!) μέχρι την φαρσοκωμωδία των 7 (επτά)! διαδοχικών παρατάσεων στην υποβολή των αιτήσεων και θα περιοριστούμε μόνο στο περίφημο «εύλογο κόστος ελκυστήρων» και την έκδοση ειδικού τιμοκαταλόγου με συγκεκριμένες μάρκες, μοντέλα και εκδόσεις, συνολικά 1.630 μοντέλα!

Η επιστολή του κ. Κασίμη βρίθει από ανακρίβειες και αντιφάσεις. Αντί απαντήσεων, θα θέσουμε εμείς με την σειρά μας ορισμένα ερωτήματα στον κ. Κασίμη:

– Το πρώτο και βασικότερο ερώτημα είναι, αφού όλα ήταν καλώς καμωμένα από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας, γιατί επί 4 μήνες δεν έθεσε σε εφαρμογή την απόφασή της; Έχει τόση δύναμη ο ΣΕΑΜ που να «φρενάρει» κυβερνητικές αποφάσεις; Ή μήπως, μιλώντας για «πολιτική ατολμία» υπονοεί ότι και ο προηγούμενος Υπουργός κ. Αραχωβίτης εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΕΑΜ; Και είναι απύθμενη υποκρισία να μιλά ο κ. Κασίμης για διάλογο με τον ΣΕΑΜ, όταν ο ΣΕΑΜ ενημερώθηκε για την σχετική εγκύκλιο από τα ΜΜΕ και αφού αυτή είχε αποσταλεί προηγούμενα στους αξιολογητές, με ειδικές οδηγίες μάλιστα και παραδείγματα εφαρμογής!

– Μήπως η αιτία που «πάγωσε» την εφαρμογή της παράλογης απόφασης είναι η από 21 Μαρτίου 2019 επιστολή του ΣΕΑΜ, την οποία ο τέως Γενικός Γραμματέας επικαλείται και στην οποία εμπεριστατωμένα και υπεύθυνα ο ΣΕΑΜ τεκμηριώνει γιατί ο «τιμοκατάλογος ελκυστήρων» είναι αυθαίρετος, παράνομος και αναξιόπιστος και θα «προσβληθεί» Νομικά στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές; Ο ΣΕΑΜ καλεί και προκαλεί τον τέως Γενικό Γραμματέα να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο της επιστολής και όχι να επικαλείται αποσπασματικά ένα μικρό μέρος της.

– Ας μας εξηγήσει ο κ. Κασίμης με 2 λόγια: ο «τιμοκατάλογός του» επεδίωκε την μείωση των τιμών πώλησης των μηχανημάτων ή των επιλέξιμων τιμών που τελικώς θα εγκρίνονταν για τους δικαιούχους; Θα πωλούσαν οι Εταιρίες φθηνότερα ή θα εισέπρατταν τελικά μικρότερες επιδοτήσεις οι δικαιούχοι; Όπως με περίσσιο λαϊκισμό επικαλείται, τελικώς οι δικαιούχοι αγρότες θα ήταν κερδισμένοι ή χαμένοι; Εκτός και αν η επιδίωξή του ήταν αυτό που κατηγορηματικά αρνείται στο σημείωμά του, δηλαδή να «χειραγωγήσει» την αγορά και να επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς διατίμησης. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν ο κ. Κασίμης τι τελικώς επεδίωκε!

– Έλεγξε η Διαχειριστική αρχή, πριν την έκδοση του περίφημου τιμοκαταλόγου εύλογου κόστους ελκυστήρων, ότι στο 90% τον υποβληθεισών προσφορών οι τιμές υπολείπονται σημαντικά των τιμών που περιλαμβάνονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιριών; Η σύγκριση τιμών που έκανε η διαχειριστική αρχή, ήταν σύγκριση τιμών τελικών προσφορών ή τιμοκαταλόγων που αναφέρονται στην υψηλότερη θεωρητική τιμή;

– Οι διαφορές αρκετών χιλιάδων ευρώ στις προσφορές, στις οποίες αναφέρεται ο τέως Γενικός Γραμματέας, είναι προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Είναι δηλαδή διαφορές που καθορίζονται από το επίπεδο εξοπλισμού των μηχανημάτων και διαμορφώνονται χαμηλότερα των τιμών των εταιρικών τιμοκαταλόγων και όχι υψηλότερα. Μπορεί να το διαψεύσει αυτό ο κ. Κασίμης;

– Τι εννοεί ο τέως Γενικός Γραμματέας όταν αναφέρεται σε «διαπιστωμένη αναξιοπιστία των 3 προσφορών»; Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία μια προσφορά χαρακτηρίζεται αξιόπιστη ή αναξιόπιστη; Σε ποιο σημείο του Νομοθετικού πλαισίου περιγράφονται αυτά τα κριτήρια; Υπάρχει έστω ένας φάκελος που να περιέχει προσφορές ίδιου προμηθευτή; Και αν ναι, δεν πρέπει αυτός ο φάκελος να απορριφθεί ως μη συμβατός με τους όρους της προκήρυξης; Θα πρέπει να απορρίψουμε συλλήβδην όλες τις προσφορές που υποβλήθηκαν;

– Γιατί δεν έδωσε στην δημοσιότητα και δεν εφάρμοσε ο τέως Γενικός Γραμματέας την μελέτη εύλογου κόστους για τα παρελκόμενα που εκπονήθηκε «από ιδιώτη»; Τι τον εμπόδισε να την εφαρμόσει, αφού ο ΣΕΑΜ δεν ήξερε καν την ύπαρξή της; Μήπως το γεγονός ότι είναι εντελώς αναξιόπιστη; Μπορεί να διαψεύσει ο κ. Κασίμης ότι η μελέτη αυτή «βγάζει» ίδιο εύλογο κόστος, για παρελκόμενα με εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους; Όπως για παράδειγμα, ένα παρελκόμενο Ινδικής, Κινέζικης ή Τούρκικης κατασκευής με ένα Ευρωπαϊκής; Έχει ενημερωθεί ο κ. Κασίμης πόσες κατηγορίες παρελκομένων απουσιάζουν από αυτήν την μελέτη; Μήπως και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι η μελέτη «δεν στέκει» και τώρα «απλά σε λόγια να βρισκόμαστε»;

Θα χρειαζόταν πολύ μελάνι και χρόνος για να απαριθμήσουμε όλα τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης. Στα διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες της Πολιτείας, αυτή τη φορά είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις ιδεολογικές εμμονές του τέως Γενικού Γραμματέα, που δεν τις έκρυψε από την πρώτη στιγμή που ο ΣΕΑΜ εκδήλωσε τις ανησυχίες του για την μεγάλη καθυστέρηση στα Σχέδια Βελτίωσης. Παρόλα αυτά, ο ΣΕΑΜ, βάζοντας σε προτεραιότητα την καλή συνεργασία και ομαλή εξέλιξη των Σχεδίων Βελτίωσης, κράτησε χαμηλούς τόνους.

Είναι δύσκολο για ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την αγορά και την αντιμετωπίζουν με ιδεοληψία, να αντιληφθούν τους κανόνες της αγοράς. Η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων έχει καταποντιστεί τα τελευταία χρόνια και αυτό το γεγονός από μόνο του έχει «κρατήσει» τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο κ. Κασίμης και ήρθε ως «αυτόκλητος» ρυθμιστής, να βάλει σε τάξη την αγορά. Κρύβει όμως την αλήθεια από τους αγρότες, όταν ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αν η μείωση κατά 5% που αποφάσισε η νέα ηγεσία στο ΥΠΑΑΤ, είναι πλήγμα και «τιμωρητική» για τους δικαιούχους αγρότες, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τότε πώς μπορεί να θεωρηθεί η περικοπή μέχρι 38% που είχε αποφασίσει ο ίδιος και το επιτελείο του;

Όλα στη ζωή κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και ο κ. Κασίμης κρίθηκε από το έργο του στην Γενική Γραμματεία του ΥΠΑΑΤ και ειδικότερα από την διαχείριση του ΠΑΑ 2014-2020 και του μέτρου 4.1. Έχουμε την μεγαλύτερη καθυστέρηση που είχαμε ποτέ σε υλοποίηση προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης. Δυστυχώς, ο ΣΕΑΜ δικαιώθηκε, όταν 1 χρόνο πριν, εξέφραζε τους φόβους του για μεγάλες καθυστερήσεις και μετάθεση των εγκρίσεων για αρχές του 2020. Τότε ο κ. Κασίμης με περισσή αλαζονεία και επιθετικότητα, καταλόγιζε σκοπιμότητες και εξέφραζε καχυποψία για την στάση του ΣΕΑΜ. Σήμερα, απλά προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα».

Με εκτίμηση,
Σάββας Μπαλουκτσής
πρόεδρος ΣΕΑΜ