Απειλή Μαρινόπουλου πάνω από την αγορά

Πυρετώδεις διεργασίες για να αποφευχθεί η κατάρρευση της αλυσίδας

Απειλή Μαρινόπουλου πάνω από την αγορά

«Ο Μαρινόπουλος είναι πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πέσει». Με αυτή τη λακωνική φράση, επιχειρηματίας από το χώρο των τροφίμων εξέφραζε το βράδυ της Τετάρτης στην «ΥΧ» την εκτίμηση, ενδεχομένως και την προσωπική του ελπίδα, ότι το νέο θρίλερ γύρω από την τύχη της μεγαλύτερης –τουλάχιστον σε αριθμό καταστημάτων– αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας θα έχει αίσιο τέλος.

Λίγες ώρες νωρίτερα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας του, ο γνωστός αρτοβιομήχανος Μ. Καραμολέγκος, που διακρίνεται για τους χαμηλούς τόνους και τα συνήθως «μετρημένα» λόγια του, αναφερόμενος στον Μαρινόπουλο έκανε λόγο για «την Lehman Brothers της Ελλάδας». Όποια δόση υπερβολής και να ενέχει ο παραλληλισμός αυτός και τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια: Ενδεχόμενη κατάρρευση του Μαρινόπουλου, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τους περίπου 13.000 εργαζομένους του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλούσε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο στην αγορά καθώς η αλυσίδα, εκτός από τις τράπεζες, έχει «ανοίγματα» και σε ένα δίκτυο τουλάχιστον 1.300 προμηθευτών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, που είναι πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν, δεδομένου ότι ισολογισμός έχει να δημοσιευθεί από το 2012, τοποθετούν το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό, δε, μέρος από το ποσό αυτό οφείλεται σε συνεταιρισμούς, μεμονωμένους παραγωγούς και επιχειρήσεις από τον ευρύτερο αγροδιατροφικό χώρο.

Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι την άποψη πως ενδεχόμενο «κανόνι» της Μαρινόπουλος θα ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο και θα είχε οδυνηρές συνέπειες για την εθνική οικονομία φέρονται να συμμερίζονται ακόμα και ανταγωνιστές της αλυσίδας. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο Οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται εν γνώσει της κυβέρνησης η οποία, όπως είναι εύκολα κατανοητό, δεν θα ήθελε με τίποτα σε αυτή την εύθραστη, τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής σκοπιάς, συγκυρία, να σκάσει στα χέρια της η «βόμβα» του Μαρινόπουλου. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες με την εμπλοκή και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί