Από τα 26 λεπτά ξεκινά την κουβέντα για τα φετινά συμπύρηνα η βιομηχανία

«Απαράδεκτη η πρόταση, είμαστε άξιοι της μοίρας μας», δηλώνουν οι αγρότες

Τοίχο φαίνεται ότι βρίσκουν μέχρι στιγμής οι εκκλήσεις αγροτικών συλλόγων και ομάδων παραγωγών για μια γενναία αύξηση της τιμής παραλαβής των συμπύρηνων ροδάκινων. Οι πληροφορίες της «ΥΧ» θέλουν τη βιομηχανία να προσανατολίζεται να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, επικαλούμενη την αβεβαιότητα που έχουν διαμορφώσει στην αγορά της κομπόστας ο κορωνοϊός αλλά και παράγοντες, όπως οι δασμοί των ΗΠΑ και ένα ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit.

Το στίγμα δίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου ο οποίος, μιλώντας στην «ΥΧ», διατυπώνει την προσωπική, όπως ξεκαθαρίζει, εκτίμηση ότι η τιμή θα κυμανθεί (και) φέτος στα 26 λεπτά/κιλό για παράδοση στο εργοστάσιο.

Ο ίδιος δεν συμφωνεί με την πρόβλεψη ότι η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου θα είναι μειωμένη σε ένα ποσοστό έως και 15%-20% σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 430.000 τόνους. «Υπάρχουν πράγματι κάποιες απώλειες σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν νομίζω όμως ότι συνολικά μπορούμε να μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό», σημειώνει και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, η όποια μείωση στα τεμάχια, βάσει τουλάχιστον των δεδομένων που έχουμε σήμερα, αναμένουμε ότι θα αναπληρωθεί από το αυξημένο, όπως φαίνεται, μέγεθος των καρπών».

«Ρευστή η κατάσταση στην αγορά»

Ο κ. Αποστόλου στέκεται ιδιαίτερα στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου βρισκόμαστε μπροστά στο άγνωστο», τονίζει και εξηγεί ότι οι ανησυχίες των επιχειρήσεων επικεντρώνονται σε τρεις κυρίως αγορές: «Στις ΗΠΑ είχαμε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια αναθεώρηση των δασμών που επιβλήθηκαν πέρυσι. Ωστόσο, πλέον διαπιστώνουμε ότι με τη σημερινή διοίκηση, και ενόψει των εκεί εκλογών, κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί. Πρόκειται για μια αγορά όπου οι εξαγωγές μας (άμεσες και έμμεσες, μέσω Ταϊλάνδης) ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τη Μεγ. Βρετανία, όπου εξάγονται κυρίως κομπόστες ροδάκινου και φρουτοσαλάτες, συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ: «Θεωρητικά, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φορτώνουμε για τη βρετανική αγορά δίχως δασμούς. Από εκεί και πέρα όμως, δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας, εκτός από την ανακοίνωση της υπηρεσίας Εξωτερικού Εμπορίου, που μιλάει για δασμούς ύψους 18%-20%, εφόσον υπάρξει Brexit δίχως προηγούμενη συμφωνία με την ΕΕ», εξηγεί.

Δύσκολη χαρακτηρίζει και την κατάσταση στη Λατινική Αμερική, λόγω των «επιπλοκών» που έχει προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία, αλλά και της οικονομικής κατάστασης των εκεί χωρών. Στο συγκεκριμένο γεωγραφικό «μπλοκ», οι ελληνικές κονσερβοποιίες πραγματοποιούν ετησίως εξαγωγές τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ οι οποίες, ανάλογα με τη χρονιά, μπορεί να φτάσουν και τα 30 εκατ. ευρώ. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, και η δυσκολία των βιομηχανιών να «διώξουν» τις μεγάλες συσκευασίες που απευθύνονται στην αγορά του HORECA (εστίαση, ξενοδοχεία κ.λπ.) οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% του τελικού προϊόντος. «Η ζήτηση για αυτές παραμένει μηδενική», δηλώνει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες συσκευασίες που διατίθενται στο λιανεμπόριο, παραδέχεται ότι στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου υπήρχε μια αύξηση των φορτώσεων, όμως από τον Μάιο και μετά, συμπεριλαμβανομένου του Ιουνίου, οι ροές έχουν επανέλθει στα περσινά, αν όχι και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για το σύνολο της χρονιάς που κλείνει, η αύξηση των φορτώσεων προσδιορίζεται από την ΕΚΕ στο 10% σε σχέση με την προηγούμενη, ποσοστό που, σύμφωνα με την Ένωση, έρχεται να ισοφαρίσει την αύξηση της παραγωγής του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό έχει ως συνέπεια «η νέα σεζόν να ξεκινά με περίπου τα ίδια αποθέματα με πέρυσι», τα οποία «δεν κρίνονται μικρά, αλλά ούτε και ανησυχητικά».

«Xωρίς εμάς, δεν υπάρχει αύριο ούτε για τη μεταποίηση»

Αντιδράσεις στους αγροτικούς συλλόγους προκαλεί το γεγονός ότι για ακόμη μια χρονιά οι παραγωγοί μπήκαν στα χωράφια για τη συλλογή του συμπύρηνου χωρίς η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας να ανακοινώνει επισήμως την τιμή της πρώτης ύλης και διεκδικούν ως ελάχιστη τιμή πάνω από το κόστος παραγωγής.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΚΕ, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σημειώνει ότι «παρά τις πανηγυρικές ειδήσεις για την ελληνική κομπόστα και την αύξηση των μεριδίων της στις αγορές και παρά την άνοδο των πωλήσεων των κονσερβοποιημένων φρούτων λόγω κορωνοϊού, η ΕΚΕ τηρεί “σιγή ιχθύος” ως προς τις τιμές της νέας περιόδου».

Ακόμη, συμπληρώνει δηκτικά πως «ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Αποστόλου, τώρα που η ζήτηση είναι αυξημένη και οι προϋποθέσεις άριστες, έχει κάτι να πει αναφορικά με τις τιμές του ροδάκινου;». Τονίζει, τέλος, ότι «οι αγρότες της Ημαθίας διεκδικούμε αδιαπραγμάτευτα διασφαλισμένες τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, έχοντας αυτό σαν μίνιμουμ βάσης για φέτος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, Παναγιώτης Πρασάκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η ανακοίνωση της ΕΚΕ δεν λέει τίποτα περισσότερο από αυτό που καταγγέλλουμε ως Σύλλογος, ότι δηλαδή τα μέλη της Ένωσης δεν αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και αποφεύγουν να ανακοινώσουν τιμές. Και αυτό, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τη μεγάλη μείωση στη φετινή παραγωγή της πρώτης ύλης, την οποία εμείς προσδιορίζουμε στο 35%-40%. Εφόσον υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, πρέπει να δοθούν και οι ανάλογες τιμές».

Πρόσθεσε, δε, ότι «όταν οι βιομήχανοι που εκπροσωπούνται από την ΕΚΕ κάνουν λόγο για σχέση εμπιστοσύνης, προϋποτίθεται να καθίσουν στο τραπέζι με τους παραγωγούς και να σκύψει η ΕΚΕ πάνω από τα προβλήματα των καλλιεργητών και να τους στηρίξει με δίκαιες τιμές. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπάρχει αύριο ούτε για τη βιομηχανία. Κατά τη γνώμη μας, ο τρόπος με τον οποίο έχει συνταχθεί η ανακοίνωση, προϊδεάζει για διατήρηση της τιμής στα περσινά επίπεδα. Η τιμή αυτή δεν αφήνει το αξιοπρεπές εισόδημα που θα έπρεπε να έχει ο παραγωγός. Όταν η μείωση της παραγωγής είναι 40%, αντίστοιχη πρέπει να είναι η αύξηση της τιμής».

Στα ίδια με πέρυσι βλέπει η ΕΚΕ το στοκ

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την ΕΚΕ, συνθέτουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο και απρόβλεπο σκηνικό, το οποίο η Ένωση περιγράφει γλαφυρά και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, 2 Ιουλίου. «Η φετινή χρονιά είναι πραγματικά διαφορετική και πρωτότυπη. Καμία μνήμη από προηγούμενες παραγωγές δεν μπορούσε να μας προετοιμάσει για το επίπεδο των διαταραχών που αντιμετωπίσαμε στο
α’ εξάμηνο του 2020, ούτε και για τις αβεβαιότητες με τις οποίες θα μπούμε στην παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, και καταλήγει: «Όπως πάντα, το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις προκλήσεις είναι η ποιότητα. Η ποιότητα της πρώτης ύλης και η ποιότητα των τελικών προϊόντων[…]. Και είναι ευθύνη όλων μας να φροντίσουμε φέτος να παραδώσουμε και να παραλάβουμε ροδάκινα που πληρούν απλές και βασικές ποιοτικές προδιαγραφές, τις οποίες γνωρίζουμε όλοι. Ροδάκινα καθαρά από ασθένειες, ροδάκινα ικανοποιητικού μεγέθους, ροδάκινα κίτρινου χρώματος».