Από 500 ευρώ στο πλοίο τα νέα συμβόλαια στο σκληρό σιτάρι, ισοφάρισε το φετινό ρεκόρ της η Φότζια

«Θερμό» καλοκαίρι με γρήγορες πωλήσεις βλέπουν οι αναλυτές

Σε επίπεδα που δεν απέχουν παρά ελάχιστα από αυτά, στα οποία τιμολογούνται σήμερα οι εναπομείνασες ποσότητες της περσινής σοδειάς, κινούνται οι πρώτες συμφωνίες προπώλησης για τα σκληρά σιτάρια παραγωγής 2022 στην ελληνική αγορά.

Με τον αλωνισμό να βρίσκεται προ των πυλών και ύστερα από τις καθιερωμένες διερευνητικές επαφές μεταξύ πωλητών και αγοραστών, τα πρώτα συμβόλαια για τη νέα σοδειά έκλεισαν, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», στα 500-505 ευρώ/τόνο FOB, πολύ κοντά δηλαδή στο εύρος των 510-517 ευρώ/τόνο FOB εντός του οποίου εκτελούνται αυτό το διάστημα από τα ελληνικά λιμάνια εξαγωγικές δουλειές που είχαν κλειστεί το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η Φότζια, μετά το «συν 3» της περασμένης εβδομάδας κέρδισε άλλα 10 ευρώ, με τις πρώτες ποιότητες (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύονται πλέον στα 550-560 ευρώ/τόνο και την αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%) στα 545-550 ευρώ/τόνο (τιμές αποθήκης).

Τα νούμερα αυτά «ισοφαρίζουν» το ρεκόρ όχι μόνο του ημερολογιακού έτους, αλλά και ολόκληρης της εμπορικής σεζόν που είχε σημειωθεί στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ενώ είναι αυξημένες κατά 265 ευρώ/τόνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Χρονιά για πωλήσεις από χέρι σε χέρι»

Τα παραπάνω ενισχύουν την κυρίαρχη αυτήν τη στιγμή εκτίμηση ότι η καινούργια εμπορική περίοδος θα πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήνει η τρέχουσα, που ολοκληρώνεται οσονούπω. Εξηγούν επίσης την πρόβλεψη παραγόντων του κλάδου για τιμές παραγωγού, που θα ξεκινούν από τα 45 ευρώ/τόνο κατά την περίοδο του αλωνισμού.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και η αυξημένη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγωγών, όπως προοιωνίζεται το ζωηρό ενδιαφέρον που ήδη επιδεικνύουν οι Ιταλοί, δεδομένου ότι οι αλέσεις εκεί προχωρούν και η δική τους παραγωγή προβλέπεται να κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα.

Έμπειρο στέλεχος της αγοράς σχολίαζε χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ότι «οι δουλειές που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής είναι σχετικά λίγες, κυρίως λόγω της διστακτικότητας των εδώ πωλητών να δεσμευθούν, υπό τις σημερινές συνθήκες, με κάποια τιμή». Αυτό αναμένεται βέβαια να αλλάξει σε λίγες εβδομάδες, μόλις αρχίσουν να διοχετεύονται στην αγορά οι πρώτες ποσότητες της νέας σοδειάς.

Ωστόσο, και πάλι το πιθανότερο σενάριο θέλει τους εμπόρους να καταφεύγουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον στην επιλογή των γρήγορων πωλήσεων, αφενός προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο για τις κινήσεις τους κεφάλαιο, αφετέρου για να αποφύγουν τη συσσώρευση στις αποθήκες τους ακριβού στοκ.

«Αυτή που έρχεται δεν είναι χρονιά για αποθήκευση. Μάλλον για χρονιά πωλήσεων από… χέρι σε χέρι προδιαγράφεται. Να παραλάβουμε δηλαδή το σιτάρι, να δούμε πόσο το θέλει ο Ιταλός, να το βάλουμε στο καράβι και να… τελειώνουμε», αναφέρει με μια δόση χιούμορ στην «ΥΧ» γνωστός έμπορος σιτηρών.

«Πλησιάζουμε στη νέα σοδειά και οι συζητήσεις γίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα τιμών με την προηγούμενη, κάτι που είναι δεν είναι σύνηθες. Φέτος, θα χρειαστούμε τα διπλάσια σχεδόν κεφάλαια για να πάρουμε τις ίδιες ποσότητες με πέρυσι. Και όταν μιλάμε για τιμές της τάξης των 400 ευρώ/τόνο και πάνω στον παραγωγό, ακόμα και μια μικρή διόρθωση της αγοράς στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί πολύ κοστοβόρα για μια επιχείρηση του κλάδου μας», τονίζει, προσθέτοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, λεφτά φέτος δύσκολα θα βγουν. Αυτό που ελπίζουμε είναι να περάσει η χρονιά από πάνω μας και να βγούμε αλώβητοι».

Βελτιωμένες οι προοπτικές του Καναδά

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι βαδίζουμε προς ένα αρκετά θερμό καλοκαίρι για την αγορά του σκληρού, με ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές για τους παραγωγούς, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και την ένταση να συντηρείται τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την παραγωγή του Καναδά, η οποία καταφτάνει το φθινόπωρο.

Μέχρι πρόσφατα, η βασική ανησυχία για τη βορειοαμερικανική χώρα είχε να κάνει με τις ξερικές συνθήκες. Αν και οι βροχοπτώσεις στα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου βελτίωσαν έως έναν βαθμό την κατάσταση, σε γενικές γραμμές οι σπορές είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τους μέσους όρους της τελευταίας πενταετίας.

Πάντως, οι τελευταίες εκτιμήσεις της εκεί Στατιστικής Αρχής μιλούν για αύξηση της τάξης του 13% στις εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι νέες προβλέψεις τοποθετούν τη νέα καναδική σοδειά στους 5,7 εκατ. τόνους (έναντι 2,7 εκατ. τόνων πέρυσι), με τις συνολικές διαθέσιμες ποσότητες, αν συμπεριληφθούν και οι περίπου 550.000 τόνων των φετινών αποθεμάτων, να διαμορφώνονται σε 6,25 εκατ. τόνους και τις διαθέσιμες προς εξαγωγή ποσότητες σε 4,4 εκατ. τόνους (όταν φέτος δύσκολα θα ξεπεράσουν τους 700.000 τόνους).

Εφόσον ο Καναδάς καταφέρει να «πιάσει» τα νούμερα αυτά, δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο και μετά να ασκηθούν κάποιες ήπιες πιέσεις στις τιμές. Ενδεχόμενη απόκλιση ωστόσο προς τα κάτω αναμένεται να παρατείνει το «τεταμένο» κλίμα στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι τα παγκόσμια αποθέματα είναι ούτως ή άλλως λιγοστά και ότι η ξηρασία θα «γράψει» στις παραγωγές της Δυτικής Ευρώπης (π.χ. Ισπανία) και της Βόρειας Αφρικής (το USDA πρόσφατα προέβλεψε ότι οι εισαγωγές ανάγκες θα είναι φέτος αυξημένες κατά 4%), οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και το σενάριο οι τιμές του σκληρού να συντηρηθούν στα ψηλά για το μεγαλύτερο διάστημα της επόμενης εμπορικής σεζόν συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες.

Διάλειμμα στο ράλι για το μαλακό

Υποστηρικτικά λειτουργεί άλλωστε και η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» γύρω από τα υπόλοιπα αγροτικά (και όχι μόνο) εμπορεύματα. Το παράθυρο που φάνηκε να ανοίγει η Ρωσία για άνοιγμα των λιμανιών ώστε να εξαχθεί ένα μέρος τουλάχιστον από τους περίπου 20 εκατ. τόνους σιτηρών που υπολογίζεται ότι παραμένουν «μπλοκαρισμένα» στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να ανασχεθεί προσωρινά το ράλι του μαλακού, με τις τιμές στο Euronext να υποχωρούν την Τετάρτη σε χαμηλά δύο εβδομάδων, παραμένοντας όμως και πάλι πολύ κοντά στα 400 ευρώ (κλείσιμο στα 399,75 ευρώ/τόνο για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου και στα 393,25 ευρώ/τόνο για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου).

Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι η Μόσχα συνδέει την κίνηση αυτή με την άρση των εις βάρος της κυρώσεων, αλλά και την απομάκρυνση των ναρκών από τη Μαύρη Θάλασσα, κάνει πολλούς αναλυτές να παραμένουν δύσπιστοι.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

18/5/2022

25/5/2022

Mεταβολή

Min

Max

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 79 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 12%)

545

550

555

560

10

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 65%, πρωτεΐνη 11,5%

535

540

545

550

10

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%)

530

535

540

545

10

*Επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού (ευρώ/τόνο)

Πριν από τα μέσα Ιουνίου ο αλωνισμός

Οι πρώτες κοπές σκληρού σιταριού στην Ελλάδα τοποθετούνται περί τις
10 Ιουνίου και, εξαιρουμένων καιρικών απροόπτων που άπαντες απεύχονται, η χώρα μας φαίνεται ότι βαδίζει φέτος προς μια σοδειά άνω των 900.000 τόνων, απόρροια τόσο των αυξημένων κατά σχεδόν 10% εκτάσεων (εκτιμώνται στα 3,4 εκατ. στρέμματα), όσο και των αρκετά βελτιωμένων, μεσοσταθμικά τουλάχιστον, αποδόσεων.

Οι βροχές που έπεσαν την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλία ήρθαν σε καλό χρονικό σημείο για τα σιταροχώραφα του κάμπου και το ίδιο ελπίζουν να συμβεί το επόμενο διάστημα οι παραγωγοί σε ορισμένες από τις όψιμες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.