«Aπό το Αγρόκτημα στο Πιάτο»: H Aθήνα στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων της βιομηχανίας θρέψης

Το τριήμερο 21-23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο «Farm to Fork Europe». Η παγκόσμιας εμβέλειας εκδήλωση, στη δεύτερη κατά σειρά έκδοσή της, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και, μάλιστα, για πρώτη φορά με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιομηχανίας των βιοδιεγερτών (ΕΒΙC) και το περιοδικό New Ag International.

Στο «Farm to Fork Europe» παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι νέες τάσεις της βιομηχανίας θρέψης του πρωτογενούς τομέα, με επίκεντρο τους βιοδιεγέρτες, εντός του νέου πράσινου πλαισίου της Ευρωπαϊκής Γεωργίας και των στόχων της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο». Θέματα που κυριάρχησαν στην ατζέντα της τριήμερης εκδήλωσης ήταν οι νομοθετικές και γεωπολιτικές εξελίξεις του κλάδου των λιπασμάτων στην ΕΕ, η βιώσιμη παραγωγή, η Γεωργία Άνθρακα και η επισιτιστική ασφάλεια.

Στο συνέδριο συμμετείχε ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ). Μεταξύ των διακριμένων ομιλητών του συνεδρίου ήταν ο Juan Verde, policy expert για την Πράσινη Οικονομία στο Global Leader για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και deputy assistant secretary για την Ευρώπη στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, o Michael Tanchum, αναπληρωτής ανώτερος σύμβουλος πολιτικής διεθνών σχέσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Ronald Vargas, γενικός γραμματέας του Global Soil Partnership (GSP) στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ημέρα 1η
Νομοθετικό πλαίσιο και διαχείριση κρίσεων στην αγροδιατροφή

Την Τρίτη 21 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε θεματικό εργαστήριο (workshop), με αντικείμενο τις εξελίξεις στο νομοθετικό πλαίσιο των προϊόντων θρέψης, ενόψει της εφαρμογής του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα λιπάσματα.

Toν κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο πρόεδρος της EBIC, Luca Bonini, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα, με την ανάγκη διασφάλισης επάρκειας τροφίμων, την κλιματική κρίση και τις ελλείψεις στην αγορά λιπασμάτων να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ο Νίκος Μανουσέλης της Agroknow ανέλυσε πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού των λιπασμάτων. Στο τέλος της ημέρας, ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησε πάνω στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, έναν τομέα από τον οποίο παρήχθησαν πολλά συμπεράσματα την τελευταία διετία.

Ημέρα 2η
Γεωργία Άνθρακα και βελτίωση της κατάστασης των εδαφών

Η Γεωργία Άνθρακα ήταν αδιαμφισβήτητα η τιμώμενη θεματική, καθώς οι τρεις πρώτες ομιλίες και το πρώτο πάνελ της ημέρας ήταν αφιερωμένα στο θέμα. Ο Eduardo Cancellier της ICL προσέγγισε το ζήτημα από την οπτική της συμβολής των βιοδιεγερτών στη βιώσιμη παραγωγή και στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, μέσω της Γεωργίας Άνθρακα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του επικεφαλής της Μονάδας για τη Γη, την Οικονομία και τη Δέσμευση Άνθρακα της DG CLIMA της ΕΕ, Christian Holzleitner. O αξιωματούχος παρουσίασε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και πρωτοβουλίες της ΕΕ για την υιοθέτηση πρακτικών Γεωργίας Άνθρακα από τους παραγωγούς, υπενθυμίζοντας ότι η κατάθεση μιας πρότασης νομοθετικού πλαισίου αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2022.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση από τετραμελές πάνελ που ανέλυσε τις προοπτικές της Γεωργίας Άνθρακα και τον ρόλο της στη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων με τη συμμετοχή του κοινού, ο General Manager Greece, Balkans & Middle East της COMPO EXPERT, Κωνσταντίνος Ωραιόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση με βάση το κόστος των προϊόντων θρέψης και να εστιάσει στο ποιο είναι το οικονομικό όφελος που επιστρέφει στους παραγωγούς από μια επένδυση. Aπό την πλευρά του, ο Θεμιστοκλής Παρνασσός της Humofert εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη απομένουν να γίνουν αρκετά, ώστε η Γεωργία Άνθρακα να αποτελέσει πράξη για το ευρύτερο σύνολο των παραγωγών.

Θεματικός άξονας της δεύτερης ημέρας του «F2F» ήταν και η διατήρηση της καλής κατάστασης και η βελτίωση του εδάφους. Ο γενικός γραμματέας του Global Soil Partnership (GSP) στον FAO, Ronald Vargas, αναφέρθηκε στη σημασία του εδάφους για τη διατήρηση της ισορροπίας του πλανήτη. Στη συνέχεια, η Senior Vice President για τη Νότια Ευρώπη της Yara International, Marion Martinez, αναφέρθηκε στη συμβολή των διεγερτών για τη διατήρηση της καλής κατάστασης των εδαφών. H ημέρα έκλεισε με ένα ιδιαίτερα συμμετοχικό και ενδιαφέρον πάνελ, το οποίο παρουσίασε και συντόνισε η γενική διευθύντρια του ΣΠΕΛ, Δρ. Φωτεινή Γιαννακοπούλου.

Θέμα του τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της κατάστασης των εδαφών. Με ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό τον βιοκαλλιεργητή Δημήτρη Κουτσοδήμο να επισημαίνει ότι μερίδα των αγροτών δεν εφαρμόζει φιλικές πρακτικές προς το έδαφος, επειδή είτε δρα κοντόφθαλμα και οπορτουνιστικά με μοναδικό γνώμονα το εισόδημα και την αύξηση της παραγωγής, είτε δεν διαθέτει την απαραίτητη γνώση.

Ημέρα 3η
Επισιτιστική επάρκεια και συμπεράσματα συνεδρίου

Την Πέμπτη 23/6, τρίτη ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαίωση και ο επίλογος του «Farm to Fork», με τον αντιπρόεδρο της EBIC και Global Product Lead Biostimulants της Syngenta, Arne Pingel, να καθοδηγεί την ατζέντα της συζήτησης. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πάνελ που συζήτησε για την ανάγκη διασφάλισης επάρκειας τροφίμων συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Χαμακιώτης, Regional Director Europe, Middle East, Africa της COMPO EXPERT και ο κ. Pingel.

 

Η «ΥΧ» θα παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ με πλούσιο υλικό
και δηλώσεις των πρωταγωνιστών στο επόμενο φύλλο της.