Από εισαγωγέας σε πρωταθλήτρια εξαγωγών χοιρινού η Ρωσία

Διπλάσιες σχεδόν ήταν οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Ρωσία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, καθώς ανήλθαν σε 88.000 τόνους. Η δυναμική του κλάδου στη χώρα τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και εξωστρέφειας είναι τέτοια που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Χοιροτρόφων Ρωσίας, Yuri Kovalev, υπό κανονικές συνθήκες, μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να φτάσουν τους 200.000 τόνους, συνολικής αξίας 253,1 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την αξία των εξαγωγών κρέατος συνολικά στα 844,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα διένυσε πολύ δρόμο ώστε να καταστεί από μεγαλύτερη εισαγωγέας χοιρινού σε καθαρή εξαγωγέα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 εισήχθησαν στη Ρωσία 1,25 εκατ. τόνοι, ενώ το 2020 οι εισαγωγές χοιρινού εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικές. Μια ακόμη πτυχή της ανάπτυξης της παραγωγής της χώρας είναι αυτή που συνδέεται με την εξέλιξη των τιμών, οι οποίες μέσα στο 2019 μειώθηκαν κατά 8% και φέτος αποκλιμακώθηκαν κατά περαιτέρω 10%, δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση, η οποία ενισχύθηκε κατά 5,2% ήτοι κατά 95.000 τόνους μέσα στο πρώτο μισό του χρόνου.

Ο κλάδος, που παρήγαγε 2,36 εκατ. τόνους κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου (12,6% περισσότερο από πέρσι), βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Χοιροτρόφων, οι 20 μεγαλύτερες μονάδες που συγκεντρώνουν το 70% της συνολικής παραγωγής, σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 47% τα προσεχή χρόνια, εκτοπίζοντας, ωστόσο, πολλές μικρότερες μονάδες που δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Ο προορισμός με τις μεγαλύτερες παραλαβές ρωσικού κρέατος είναι η Κίνα, η οποία στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου εισήγαγε το 54% των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας. Πρόκειται για πουλερικά και βόειο, καθώς οι απευθείας εισαγωγές χοιρινού απαγορεύονται ακόμη. Πάντως, οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να εξάγουν στην Κίνα από 350.000 μέχρι και 1 εκατ. τόνους χοιρινού, υποστηρίζοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της αφρικανικής πανώλης.