Aπό το Μάρτιο οι αιτήσεις νέων αγροτών για επικουρική ασφάλιση στο ΤΕΚΑ

Από το Μάρτιο του 2023 θα υποδέχεται τοΤαμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αιτήσεις αγροτών έως 35 ετών οι οποίοι επιθυμούν με τον τρόπο αυτό να βελτιώσουν τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές τους.

Ήδη από τις 3 Ιανουαρίου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την προαιρετική ένταξη εργαζομένων που έχουν γεννηθεί από 01/01/1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να «μεταπηδήσουν» στο νεοσύστατο ταμείο από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με αίτησή τους στη διεύθυνση be.teka.gov.gr μπορούν να ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, υπαγόμενοι πλέον στο ΤΕΚΑ, αντί του e-ΕΦΚΑ. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μέχρι την 31/12/2023.

Από τον Μάρτιο θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου, μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, όπως είναι οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί κ.α. Σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΚΑ ιδρύθηκε με το νόμο 4826/2021 και σκοπό έχει τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης με εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών. Σύμφωνα με το υπουργείο, το ΤΕΚΑ, που σταδιακά πρόκειται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ), μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του γνωρίζει μια απρόσμενη επιτυχία, αφού στο τέλος του 2022 οι ασφαλισμένοι του έχουν υπερβεί τους 150.000 ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις.

H νέα ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr ανοίγει αρχικά για όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να την μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ. Δείτε εδώ τον Οδηγό Εφαρμογής για την Αλλαγή Φορέα Επικουρικής.

«Τσιμπημένες» οι εισφορές επικουρικής

Το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση ήταν ως τώρα στα 39 ευρώ/μήνα για την 1η Κατηγορία, στα 47 ευρώ για την 2η Κατηγορία και στα 56 ευρώ για την 3η Κατηγορία. Ωστόσο, εφόσον αναπροσαρμοστούν σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό του 2022 (9,9%), όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση,  αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος για την 1η Κατηγορία σε 42,861 ευρώ , για τη 2η Κατηγορία σε 51,653 ευρώ και για την 3η Κατηγορία σε 61,54 ευρώ το μήνα.

Δηλώσεις

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά «Το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τους νέους αναπτύσσεται διαρκώς. Και από την Πρωτοχρονιά του 2023, μπορούν πλέον με μία απλή αίτηση να εντάσσονται στο ΤΕΚΑ, εφόσον το επιθυμούν, οι νέοι και οι νέες έως και 35 ετών που ήδη εργάζονται. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους και στους νέους εργαζόμενους να έχουν έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους. Τα χρήματά τους δεν μπαίνουν σε ένα μεγάλο κορβανά που τα διαχειρίζεται το κράτος. Αλλά υπάρχει ένας ατομικός λογαριασμός όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να βλέπει πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις του σε σχέση με την επικουρική του σύνταξη».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε: «Από 1η.1.2023 μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ όλοι όσοι ήδη εργάζονται, έχουν ήδη υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και είναι κάτω των 35 ετών. Η ηλικία τους, αποτελεί το διαβατήριο για τη μεταφορά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων της επικουρικής ασφάλισης στο νέο Ταμείο. Το ΤΕΚΑ έχει διανύσει με επιτυχία έναν χρόνο λειτουργίας, πατώντας σε γερά θεμέλια, με σύγχρονες διοικητικές αντιλήψεις, λειτουργικές επιχειρησιακές διαδικασίες και σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα, χωρίς τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Το ΤΕΚΑ εξελίσσεται διαρκώς και φιλοδοξούμε να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ήδη στα μητρώα του κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του περιλαμβάνονται περίπου 150.000 ασφαλισμένοι και 65.000 εργοδότες. Εφαρμόζονται αρχές καλής διακυβέρνησης και υιοθετούνται βέλτιστες πρακτικές, με στόχο την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αμοιβαία δέσμευση μεταξύ του Ταμείου και των ασφαλισμένων του».

Η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, σημείωσε: «Ένα χρόνο και 150.000 νέους ασφαλισμένους μετά, υλοποιούμε ένα ακόμα βήμα στη νέα επικουρική ασφάλιση. Από την Πρωτοχρονιά οι νέοι έως 35 ετών, οι οποίοι εργάζονται, μπορούν να αλλάξουν την επικουρική τους ασφάλιση, μεταβαίνοντας στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και αποκτώντας τον ατομικό τους λογαριασμό. Το 2022 ήταν το έτος που θέσαμε τις βάσεις του ΤΕΚΑ, το 2023 είναι το έτος που το ΤΕΚΑ ωριμάζει και επεκτείνεται. Θα ακολουθήσει εντός του 2023 η ανάπτυξη του βασικού επενδυτικού προϊόντος, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε προαναγγείλει».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ, Νικόλαος Τεσσαρομάτης, δήλωσε: «Το ΤΕΚΑ αρχίζει τη χρονιά, δίνοντας σε νέους/ες έως 35 ετών που ήδη εργάζονται, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τον ατομικό συνταξιοδοτικό τους κουμπαρά. Δομημένο στη βάση της διεθνούς πρακτικής και εμπειρίας πρωτοποριακών οργανισμών κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του πρώτου πυλώνα, το ΤΕΚΑ παρέχει τη δυνατότητα στη νέα γενιά, συμμετοχής σε ένα νέο αλλά δοκιμασμένο διεθνώς συνταξιοδοτικό θεσμό που φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης για τους συνταξιούχους».