Από τέλη Σεπτέμβρη και βλέπουμε…το πρόγραμμα νέων αγροτών

Σε αναμονή οι περιφέρειες. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται πως θα κυμανθεί περίπου στους 8.000.

Από τέλη Σεπτέμβρη και βλέπουμε...το πρόγραμμα νέων αγροτών

Προς τα τέλη Σεπτέμβρη αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τους νέους αγρότες, που θα ανάψει το «πράσινο» φως για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ωστόσο, από την πλευρά των περιφερειών της χώρας που για πρώτη φορά καλούνται να διαχειριστούν την υλοποίηση του προγράμματος, υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα ως προς το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα. Μεταξύ αυτών, είναι η υπουργική απόφαση που θα ορίζει τον διαχειριστικό φορέα του προγράμματος, αλλά και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για την έκδοση βεβαιώσεων εγγραφής στο μητρώο αγροτών των ενδιαφερομένων, ώστε να μπορέσουν να υποβάλουν τον σχετικό φάκελο.

Από τέλη Σεπτέμβρη και βλέπουμε...το πρόγραμμα νέων αγροτών

Την ίδια ώρα, οι περιφέρειες αναμένουν και τις σχετικές ενέργειες για την εκπαίδευση του προσωπικού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Πάντως, όπως διαμηνύουν από το υπουργείο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο μέχρι σήμερα το μόνο που έχει γίνει είναι η κατάθεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από την πλευρά των ενδιαφερομένων, της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης.

Οι περιφέρειες, από την πλευρά τους, οι οποίες έχουν σημαντικό μερίδιο βαθμολόγησης και αξιολόγησης της εκάστοτε αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα, έχουν προβεί σε εξειδικευμένες μελέτες και έχουν κρίνει τους τομείς εκείνους που θα καλύψουν τις τοπικές ανάγκες.

Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και με την εύρεση εκτάσεων για τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους. Οι περιφέρειες ανέλαβαν και την αρμοδιότητα της σύστασης επιτροπών, με αντικείμενο την αποκατάσταση της «χωροταξικής ορθότητας» των βοσκότοπων, ώστε να υπάρξουν αποθέματα και για τους νέους αγρότες. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης και του αλαλούμ που επικρατεί με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών.

Επιλογή υποψηφίων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός των νέων αγροτών που θα επιλεχθούν για χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα θα είναι σημαντικά μειωμένος κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το 2014, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.000-3.500 θέσεις. Ο συνολικός αριθμός των νέων δικαιούχων θα κυμανθεί περίπου στους 8.000.

Σε αντίθεση με όσους είχαν ενταχθεί στα παλαιότερα Προγράμματα Νέων Γεωργών, οι νέοι δικαιούχοι δεν θα αναλαμβάνουν πλέον μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μετά την υλοποίηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που θα έχουν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο (διάρκειας τριών ή τεσσάρων ετών), οι νέοι δικαιούχοι μετά την αποπληρωμή τους –η οποία κατά προσέγγιση προσδιορίζεται περίπου σε πέντε χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης– σταματούν να έχουν οποιαδήποτε δέσμευση.

της Νικολέτας Τζώρτζη