Από τη Θεσσαλονίκη οι ειδήσεις για το βαμβάκι – Τον Απρίλιο η ειδική βάμβακος

Το «4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη βγάζει σήμερα τις ειδήσεις για το προϊόν, όπως ήταν και αναμενόμενο. Πρόκειται για διοργάνωση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης, από το βήμα του Συνεδρίου παρουσίασε τα επτά μέτρα του υπουργείου για την ενίσχυση του τομέα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κ. Μπαμπασίδης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συνέδριο, ανέφερε ότι εντός του Απριλίου και πριν το Πάσχα (όπως απήντησε σε ερώτηση που του έγινε) θα καταβληθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού έχουν ως εξής:

  1. Αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που υπάρχει σε βαμβακόσπορο, μετά τη θεομηνία Daniel, στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες απόφαση για ειδική χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής ως προς την περίοδο διάθεσης του βαμβακόσπορου σποράς που επενδύθηκε το έτος 2023. Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «η απόφαση αυτή στηρίζεται στην ανάγκη προστασίας της βιωσιμότητας και λειτουργίας του τομέα παραγωγής βαμβακόσπορου στη χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω της επικάλυψης που έχουν. Οι ελληνικές ποικιλίες είναι υπερπολύτιμες, καθώς είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα και τις συνθήκες της χώρας μας και σε καμία περίπτωση η χρήση ξένων ποικιλιών δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με γρήγορα αντανακλαστικά, πράττει το βέλτιστο για την στήριξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας».
  2. Στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27, περιλαμβάνεται η παροχή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι με 919 εκατ. ευρώ.
  3. Στα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνονται και δράσεις για το βαμβάκι.
  4. Εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας σε καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και του βαμβακιού, το λεγόμενο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.
  5. Οι τροποποιήσεις του εθνικού σχεδίου που έχουν ήδη εγκριθεί από την επιτροπή αλλά και οι δομικές αλλαγές που διεκδικούμε για την καλύτερη εφαρμογή της, γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του κάθε αγρότη της ελληνικής υπαίθρου. Μια από αυτές τις τροποποιήσεις έχει ιδιαίτερη αξία για τους βαμβακοπαραγωγούς. Καταφέραμε να υπάρχει παρέκκλιση. Η απόκλιση αναφορικά με την παραγόμενη ποσότητα από 20%, αυξήθηκε σε 30%, προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση.
  6. Επαναλειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ομάδα Βάμβακος, όπως το ζήτησε η Διεπαγγελματική.
  7. Εξετάζεται πιλοτική παρέμβαση από το ΥΠΑΑΤ, η οποία θα στηρίζεται στη μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισήμανε, το σημαντικό έργο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος και αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού με την βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια.

«Παραλλήλως σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκπονείται πολυετές πρόγραμμα βελτίωσης ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος, με ταυτόχρονη μείωση των εισροών με χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας σε πραγματικούς αγρούς. Με το βλέμμα στο μέλλον, αντιμετωπίζετε σήμερα τις προκλήσεις του αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ από το «4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι»
στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου.