Αποδέσμευση λογαριασμών του ΙΓΜΕ με τροπολογία Σταθάκη

Προσωρινή αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προτείνεται με μία από τις 4 υπουργικές τροπολογίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, στο νομοσχέδιο για την κύρωση εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων.
Εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ είναι σήμερα απλήρωτοι, λόγω των δεσμευμένων λογαριασμών, από τους συνταξιούχους της υπηρεσίας, που είναι σε δικαστική διαμάχη με το φορέα για το οικονομικό ασφαλιστικό πακέτο, που σταμάτησε να τους χορηγείται.
Η συγκεκριμένη τροπολογία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως αλλά υπερψηφίστηκε κι από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πέραν του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ.
Ωστόσο, ακόμη και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, τόνισε πως η τροπολογία αυτή είναι «τσιρότο στην πληγή», διότι δίνεται αναστολή για ένα χρόνο. Όπως συμφώνησαν κι ομιλητές από άλλα κόμματα, όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν κι άλλες κινήσεις, ώστε να μπορεί το ΙΓΜΕ να λειτουργήσει απρόσκοπτα σημειώνοντας πως πρόκειται για «τσιρότο στην πληγή και χωρίς σουλφαμιδόσκονη» αλλά θα τη στηρίξει και ζήτησε γενικότερες ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα με εργαζόμενους και συνταξιούχους. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θάνος Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με τους συνταξιούχους του ΙΓΜΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ώστε να υπάρξει συμβιβαστική λύση.
Ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι είχαν οριοθετηθεί επακριβώς τα τρία στάδια, με ξεπάγωμα όλων των λογαριασμών του ΙΓΜΕ και για λόγους ίσης μεταχείρισης εξαιρούνται και οι συνταξιούχοι. Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία είπε ότι είναι το σημείο Νο1, που θα δώσει τη δυνατότητα για να πάει νέα διοίκηση στον οργανισμό, η οποία είχε παραιτηθεί. Το τρίτο ζήτημα είπε, είναι ο νέος χαρακτήρας κάτω από τον οποίο θα λειτουργήσει το ΙΓΜΕ, ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό πακέτο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιβαρύνει το δημόσιο προϋπολογισμό. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τα μελλοντικά εφάπαξ, που προέρχονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις δικαστικές αποφάσεις θα τις δει η κυβέρνηση.
Αναφερόμενη στο ΙΓΜΕ, η Χαρά Καφαντάρη, πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σημείωσε ότι η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας είναι αρχή για να επαναλειτουργήσει κανονικά ο φορέας, ο οποίος έχει 65 χρόνια ιστορίας και χαιρέτισε και την υπερψήφιση της τροπολογίας από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκτίμησε ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσει το ζήτημα αυτό και ν΄ αναβαθμιστεί ο οργανισμός και σημείωσε πως πρέπει να τροφοδοτηθεί με νέους επιστήμονες, σημειώνοντας πως έχει να δώσει πάρα πολλά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως το ΙΓΜΕ αποδιοργανώθηκε επί προηγούμενων κυβερνήσεων ελέω μνημονίων και τώρα χρειάζεται γενικότερη αναδιοργάνωση ο δημόσιος τομέας ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν διαλύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.