Οι «αποκλειστικότητες» του STAR με πηγή την… «ΥΧ»

-Διαφήμιση-
gaia-sense

«Μόνο στο STAR» αναγραφόταν πάνω δεξιά στις οθόνες των τηλεθεατών, όταν η αγρότισσα Ιώ Πατριανάκου μιλούσε για το πώς αποφάσισε να «φέρει το χωριό στην πόλη». Το «αποκλειστικό» ρεπορτάζ του καναλιού έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του περασμένου Σαββάτου, στις 24 του Νοέμβρη.
Την είδηση αναπαρήγαγε και μεγάλη μερίδα ηλεκτρονικών μέσων, πάντα με τον ίδιο τίτλο. «Η αγρότισσα που έφερε το χωριό στην πόλη» (Δείτε εδώ το βίντεο από το δελτίο).

Το λυπηρό δεν είναι πως πρώτη η «ΥΧ» είχε εντοπίσει και συζητήσει με την Ιώ Πατριανάκου ακριβώς έναν μήνα πριν, στις 26 Οκτωβρίου (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ), έχοντας φυσικά τον τίτλο που τώρα χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα μέσα.

Το λυπηρό δεν είναι ούτε πως η δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ, Βίκη Καραβάλτσιου, είχε καλέσει στα γραφεία της εφημερίδας μας για να ζητήσει το τηλέφωνο της αγρότισσας, παρακάμπτοντας έτσι την ίδια την ουσία ενός ρεπορτάζ, δηλαδή την αναζήτηση πρωτογενούς υλικού, και ακολουθώντας την εύκολη, αν και ελαφρώς αντισυναδελφική, λύση.

Εμείς, ως εφημερίδα, δεχόμενοι το γεγονός πως η αγρότισσα που αναδείξαμε έχει μπροστά της μία ακόμη ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά της, να πει την ιστορία της και να διαφημίσει τα προϊόντα της, δώσαμε με ευχαρίστηση τα στοιχεία επικοινωνίας της, επισημαίνοντας απλά να αναφερθεί η πηγή, δηλαδή η «ΥΧ».

Και εδώ είναι το πράγματι λυπηρό της υπόθεσης. Η κα Καραβάλτσιου, εκπροσωπώντας ένα μεγάλο κανάλι που δεσμεύεται για την εγκυρότητα των όσων μεταδίδει και αναλαμβάνει -ή τουλάχιστον πρέπει να αναλαμβάνει- τις εκάστοτε ευθύνες που προκύπτουν από τα ρεπορτάζ του, προτίμησε όχι μόνο να μην αναφέρει καν το όνομα της εφημερίδας μας, αλλά να παίξει την είδηση ως αποκλειστική, σε χιλιάδες τηλεθεατές.

Αυτό είναι ένα επίπεδο δημοσιογραφίας το οποίο η «ΥΧ» αδυνατεί αφενός να κατανοήσει, αφετέρου να αγγίξει, όντας πολύ χαμηλότερο της ποιότητας των ρεπορτάζ που φιλοξενούνται στις σελίδες της.

Δεν ζητάμε τη συγνώμη του καναλιού ή της δημοσιογράφου, καθώς το σκεπτικό με το οποίο κινηθήκαμε βγήκε σωστό στο τέλος, δηλαδή η αγρότισσα έγινε μεγάλο θέμα στο κεντρικό δελτίο ενός μεγάλου καναλιού. Από εκεί και πέρα, όμως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ανοίξουμε τα μάτια στους αναγνώστες μας.

-Διαφήμιση-