Αποκτά νέα δυναμική το Εδαφολογικό Εργαστήριο στην Αμαλιάδα

Συνεργασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δήμου Ήλιδας και Πανεπιστημίου Πατρών    

Αποκτά νέα δυναμική το Εδαφολογικό Εργαστήριο στην Αμαλιάδα

Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην Ηλεία και ευρύτερα στην Δυτική Ελλάδα περνά μέσα από την επιστημονική γνώση και την γεωργία ακριβείας.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η  συνεργασία (με την τροποποιημένη  προγραμματική σύμβαση)  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Δήμο Ήλιδας  και το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στην Αμαλιάδα.  Το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας παρέχει  υπηρεσίες σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους τόσο της Περιφέρειας όσο και από άλλες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό.

Το εργαστήριο  αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα και είναι  δωρεά του Διεθνή Ανθρωπιστικού Οργανισμού των Ορθοδόξων Χριστιανών (IOCC).  Το πρωί της περασμένης Παρασκευής τους χώρους του Εδαφολογικού επισκέφθηκαν ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος με τον δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη όπου ενημερώθηκαν από τον επιστημονικό υπεύθυνο Δρ. Παντελή Μπαρούχα   Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκείνο το οποίο τονίστηκε από τον κ Μπαρούχα  ήταν ότι  πρόκειται για μια στρατηγική σύμπραξη, αφού όλοι συμφωνούν  για την συνέχιση και τόνωση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ευρύτερα.

Σήμερα, συζητάμε για την Γεωργία στην Ελλάδα, με όρους 2- 3 δεκαετιών πριν, τη στιγμή που στην Ευρώπη μιλούν για ρομποτική γεωργία. Βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα. Ως Εδαφολογικό Εργαστήριο, πρόσθεσε ο κ Μπαρούχας από το 2005 υλοποιούνται  στρατηγικές σύμπραξης και συνεργασίες δικτύωσης. Αναδεικνύεται  η  καινοτομία και  αναζητούνται  χρηματοδοτικά εργαλεία. Στόχος είναι το Εδαφολογικό Εργαστήριο να γίνει εργαλείο Γεωργικής Ακρίβειας στην Δυτική Ελλάδα.