Απώλειες μέχρι 35% μετρά το καλαμπόκι
Ολοκληρώνεται η άρδευση στον ηλίανθο, αλλά τα απότιστα χωράφια μετρούν μεγάλες απώλειες, εξαιτίας του καύσωνα των τριών τελευταίων εβδομάδων, αναφέρει ο Δραμινός παραγωγός Τάσος Πεφτίνας. Αντίθετα, τα ποτιστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Ειδικά στα Τενάγη Φιλίππων, που είναι μαύρα τα χώματα και οι θερμοκρασίες υψηλότερες, οι απώλειες είναι σημαντικές. Οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες. Επιπλέον, θα επηρεαστεί η ποιότητα, γιατί στο καλαμπόκι έχουμε τη γονιμοποίηση που είναι το Α και το Ω στην καλλιέργεια».
Το καλαμπόκι έχει περιθώριο άρδευσης μέχρι το τέλος Αυγούστου γιατί, όπως εξηγεί, οι περισσότεροι έσπειραν αργά στην περιοχή, λόγω καιρού. Στο ερώτημα εάν το καλαμπόκι έχει περιθώριο να επανακάμψει, απαντά ότι οι απώλειες θα είναι σίγουρα στο 30% με 35% επί της παραγωγής συγκριτικά με πέρυσι. «Ποτίζουμε το καλαμπόκι και μετά από δύο μέρες μαραίνεται». Ελπίζουν να υποχωρήσει ο καύσωνας, γιατί εκτός από τη μειωμένη παραγωγή οι αγρότες μετρούν αυξημένα έξοδα λόγω των ποτισμάτων που ξεκίνησαν νωρίς. «Άλλες φορές, σταματούσαμε το σαββατοκύριακο δύο-τρεις μέρες, αλλά τώρα δεν διακόπτουμε καθόλου και λόγω του καύσωνα δεν προλαβαίνουμε να ποτίσουμε. Πέρυσι, μεσολάβησαν κάποιες βροχές, αλλά στην περιοχή μας έχει να βρέξει δυο-τρεις μήνες», περιγράφει.
Ο κ. Πεφτίνας, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα της αγοράς, σχολιάζει ότι περίμεναν να ανέβει η τιμή του αραβόσιτου μετά το κλείσιμο των λιμανιών αλλά και τις μειωμένες, όπως όλα δείχνουν, στρεμματικές αποδόσεις, ωστόσο δεν είναι αισιόδοξοι. Ελπίζουν να μην μπουν μέσα και, ταυτόχρονα, μεταφέρει με πικρία ότι αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις γιατί ακούστηκε –ράδιο αρβύλα– ότι θα πάρουν Συνδεδεμένη μέχρι και 50 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν σπόρο για καλαμπόκι! «Αν δώσουν, θα είναι το πολύ 15 ευρώ το στρέμμα» λέει, τώρα που έσβησε το πυροτέχνημα.
Τα προβλήματά τους δεν σταματούν εδώ, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που δεν προβλέπουν να τελειώσουν πριν από τα ποτίσματα, ενώ στα άλλα κράτη τέλειωσαν και φοβούνται ότι θα χάσουν χρήματα. «Άλλες φορές είχαμε τελειώσει και τώρα ακόμη δεν αρχίσαμε. Πολλά χωράφια ο δορυφόρος τα πετάει έξω και δεν ξέρουμε τον λόγο».