Απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από χαλαζόπτωση σε Γρεβενά και Καστοριά

Σημαντικές είναι οι απώλειες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στην κοινότητα Ανθρακιάς Γρεβενών, από το δυνατό χαλάζι, που έπληξε το χωριό το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 1/7/2022. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ανάλογες είναι και οι φθορές που καταγράφηκαν σε τεχνικές υποδομές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, που επισκέφτηκε την Ανθρακιά, επεσήμανε ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διευθετηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η επίλυση των προβλημάτων, τα οποία εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητες του Δήμου, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη ετοιμότητά του στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας του ζητηθεί.

Εκτός από την κοινότητα της Ανθρακιάς, τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν επίσης και τους οικισμούς Βατολάκκου και Ταξιάρχη, όπου και εκεί σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες.

Καλλιέργειες επλήγησαν από το Χαλάζι και στην Καστοριά

Τις ζημίες που προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση της Παρασκευής 01 Ιουλίου, κυρίως σε φασολο-καλλιέργειες σε αγροκτήματα στο Μακροχώρι, τα Κορέστεια και τη Χαλάρα, είδαν από κοντά, κατα την επίσκεψή τους εκεί, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασία Θωμάς Μάνος και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Καστοριάς, Παναγιώτης Πετρίδης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην περιοχή έχουν πλήξει σε τέτοιο βαθμό την παραγωγή, που κατά τόπους θεωρείται ολοσχερής. Υπήρξε, μάλιστα, επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, όπου τέθηκε το πρόβλημα, και ζητήθηκε σε άμεσο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιοι γεωπόνοι  να επισκεφτούν την περιοχή για να πραγματοποιήσουν την εκτίμηση των ζημιών.

Πηγή: ertnews.gr