Απολογισμός 2020: Ανάκαμψη για το ευρωπαϊκό κοτόπουλο το 2021 προβλέπει το USDA

Παραμένει ισχυρή η προτίμηση για κρέας πουλερικών - εκτρεφόμενων με μεθόδους εκτός της συμβατικής

Με την τάση για προϊόντα προερχόμενα από διαφορετικές μεθόδους παραγωγής, πέραν της συμβατικής, να παραμένει ισχυρή, ανάκαμψη για τη ζήτηση και την παραγωγή κρέατος κοτόπουλου από το 2021 προβλέπουν τα στοιχεία νεότερης έκθεσης του δικτύου διεθνών αγροτικών πληροφοριών (GAINS) του USDA για την ΕΕ. Αναμένοντας βραδύτερη ανάπτυξη από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ζήτηση και παραγωγή κρέατος πουλερικών αναμένεται να επανέλθουν το 2021, με την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ η δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αναμένεται να στηρίξει την προτίμηση φθηνότερων πηγών πρωτεϊνών.

Με μείωση κλείνει το 2020 η ευρωπαϊκή παραγωγή κοτόπουλου

Μετά από χρόνια ανάπτυξης, η ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος κοτόπουλου εκτιμάται πτωτική κατά 1,6% το 2020, αφού η οικιακή κατανάλωση δεν κατόρθωσε να αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες από το κλείσιμο της εστίασης και του τουρισμού. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ-27 είδαν μειωμένες παραγωγές το 2020 -εκτός της Γερμανίας, όπου η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή και παρά την πίεση για πιο φιλοπεριβαλλοντικές και ευαισθητοποιημένες ως προς τα ζώα εκμεταλλεύσεις- ενώ και τα σφαγεία και οι τυποποιητικές μονάδες έπρεπε να προσαρμοστούν σε μία στροφή προς το λιανεμπόριο, που παρέμεινε ανοιχτό.

Με βάση στοιχεία της έκθεσης, η συνολική ζήτηση κοτόπουλου είναι πιθανό να ανακάμψει, αναφέρεται στην κλαδική ιστοσελίδα για τη βιομηχανία – Poultry world, ενώ επαναφορά στην ανάπτυξη από τη νέα χρονιά προβλέπει και για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές του είδους, κυρίως λόγω της ζήτησης που προβλέπεται από χώρες της Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής για φθηνότερα μέρη κρέατος πουλερικών.

Αντίστοιχα με τις εξαγωγές, και οι εισαγωγές αναμένεται να επανέλθουν, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στην εστίαση, η οποία είναι και ο κυριότερος πελάτης φθηνών μερών κρέατος κοτόπουλου. Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της εστίασης, μάλιστα, ευθύνεται για την προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων από Βραζιλία και Ταϊλάνδη το 2020.

Covid-19 και γρίπη των πτηνών επέδρασαν και στις ευρωπαϊκές εξαγωγές

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, που κινούνταν αυξητικά επί σειρά ετών κυρίως λόγω των αποστολών φθηνότερων μερών κρέατος, υποχώρησαν από το ξέσπασμα του ιού, γεγονός στο οποίο συνέδραμε και η απαγόρευση εισαγωγών από «πελάτες» της Ένωσης για κρέας προερχόμενο από την Πολωνία, λόγω ξεσπάσματος της γρίπης των πτηνών.

Παρά τον ανταγωνισμό κυρίως από τις δύο παραπάνω εξαγωγικές χώρες, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κατεψυγμένων μερών στο Χονγκ Κονγκ εκτιμώνται ισχυρές το 2020. Φθηνότερα κατεψυγμένα μέρη κοτόπουλου κέρδισαν έδαφος σε αγορές όπως οι Φιλιππίνες και κάποιες υποσαχάριες αφρικανικές χώρες, ενώ Κούβα και Αγκόλα προβλέπονται ως αναπτυσσόμενες αγορές-μελλοντικοί στόχοι για τα μέρη ευρωπαϊκού κοτόπουλου.

Οι εξαγωγείς μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, μειώνοντας τις τιμές για σκουρότερα μέρη κρέατος, αφού διασφαλίζουν και καλύτερες τιμές σε ακριβότερα κομμάτια, όπως το στήθος και το λευκό κρέας, εκτιμά το USDA.

Ειδικότερα, στη Νότια Αφρική, ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ, που εισήλθαν στη συγκεκριμένη αγορά από το 2016, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο έκτοτε, δυσχέρανε την πρόσβαση για τους Ευρωπαίους, που είδαν σημαντική μείωση το 2020. Μείωση που πυροδοτήθηκε και από τις απαγορεύσεις για το πολωνικό κοτόπουλο, ενώ μειωμένες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρέμειναν και οι ολλανδικές αποστολές.

Εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, το USDA αναγνωρίζει ότι η συνολική κατανάλωση κρέατος υπέστη, επίσης, επιπτώσεις από την πανδημία, παρόλο που στο κοτόπουλο η επίδραση ήταν μικρότερη από ό,τι σε κρέατα, όπως το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό. Η ευκολία μεταχείρισής του, αλλά και η πεποίθηση ότι πρόκειται για πιο υγιεινό και πιο άπαχο κρέας αύξησε, ωστόσο, την προτίμηση για κοτόπουλο σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Για το 2021, η ευρωπαϊκή κατανάλωση κοτόπουλου αναμένεται να ανακάμψει ακολουθώντας την ανάκαμψη και της οικονομίας.

Στροφή της προτίμησης σε κρέας πέραν του συμβατικά παραγόμενου

Με τις εκστρατείες οργανώσεων να ευαισθητοποιούν για τα δικαιώματα των ζώων και την ανάπτυξη μη συμβατικών συστημάτων παραγωγής και τη Γαλλία, ενδεικτικά, να συγκεντρώνει ένα 10% της συνολικής κατανάλωσης σε ελευθέρας βοσκής, η ζήτηση για προϊόντα βιολογικής παραγωγής, όχι γενετικά τροποποιημένα, εκτός κλωβοστοιχίας και ελευθέρας βοσκής, αυξάνεται. Όπως, αντίστοιχα, αύξηση καταγράφεται και στα τοπικά παραγόμενα κοτόπουλα. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, λιανοπωλητές διαφημίζουν τοπικούς και περιφερειακούς προμηθευτές, ενώ, στη χώρα, όπως και σε Γερμανία και Ολλανδία, η ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής κρίνεται σημαντική, παρότι οι τιμές στη λιανική μπορεί να ανέρχονται και πέραν του διπλάσιου εκείνων των συμβατικά παραγόμενων κοτόπουλων.