Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Απολογισμός του 2023 και τα σχέδια για το 2024 από κυβερνητικά στελέχη και πολιτικούς εκπροσώπους

03/01/2024
23' διάβασμα
apologismos-tou-2023-kai-ta-schedia-gia-to-2024-apo-kyvernitika-stelechi-kai-politikous-ekprosopous-310608

Η χρονιά που φεύγει μας αφήνει με πολλά ανοιχτά θέματα, όπως τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που προστέθηκε σε αυτόν της Ουκρανίας, τις ανεξέλεγκτες καταστροφές της κλιματικής κρίσης και την προσαρμογή και εφαρμογή των όσων προβλέπει η νέα ΚΑΠ, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολες. Παρά την, όπως όλα δείχνουν, επαναφορά πλεονάσματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα το κεφαλαιώδες πρόβλημα του βαθμού παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροδιατροφής. Παρά τα όσα συμβαίνουν σε άλλα κράτη-μέλη, οι τιμές των τροφίμων στη λιανική, καθώς και οι τιμές πολλών αγροτικών εφοδίων, αυξάνονται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τις τιμές που εισπράττει ο αγρότης από την παραγωγή του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η «ΥΧ» κάλεσε οργανώσεις, συνδέσμους, φορείς, ιδρύματα, ακαδημαϊκούς, καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικούς, να δώσουν το στίγμα των πεπραγμένων τους το 2023, αλλά και τους στόχους τους ενόψει του νέου έτους.

Σε τρεις ενότητες θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα, το πρώτο μέρος του μεγάλου αφιερώματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο επόμενο φύλλο της «ΥΧ».

Πρώτη ενότητα: Πολιτικοί εκπρόσωποι και κυβερνητικά στελέχη


Λευτέρης Αυγενάκης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ

Η αγροδιατροφή βασικός πυλώνας της οικονομίας

Οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ για το 2024

Το 2023 σημαδεύτηκε από τις βίαιες επιπτώσεις της κλιματική κρίσης στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία και στον Έβρο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Ρόδος, η Εύβοια και η Φθιώτιδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης μας στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναλώθηκε στη λήψη αποφάσεων που θα ανακούφιζαν την κατάσταση των πληγέντων από τις θεομηνίες, αλλά και στον σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση νέων ανάλογων κρίσεων. Οι θεομηνίες έδειξαν ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της.

Ωστόσο, παράλληλα, συνεχίσαμε να εργαζόμαστε εντατικά για την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, οι οποίες είναι καθοριστικές στην πορεία για μια σύγχρονη πρωτογενή παραγωγή.

1. Διαχείριση υδάτινων πόρων. Με δεδομένο ότι το 86% των υδάτινων πόρων απορροφάται από την άρδευση και χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή, οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στη διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού. Ήδη, προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση του Ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές που είναι επικίνδυνες για πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Το master plan κάθε περιφέρειας θα κινείται σε τρεις άξονες: Τη διαχείριση των υδάτων, τα αρδευτικά έργα και τα αντιπλημμυρικά έργα.

2. Νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες πρέπει να ξεκινούν την παραγωγή τους χωρίς να νιώθουν αβεβαιότητα. Ο νέος Κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα, ένα υποχρεωτικό και δύο προαιρετικά, και θα καλύπτει νέους κινδύνους και περισσότερα προϊόντα. Στόχος είναι να προσφέρει ασφάλεια στους αγρότες για την παραγωγή τους.

3. Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Οργανισμός διαχειρίζεται ετησίως 2,8 δισ. ενισχύσεις από την ΕΕ. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ούτε διαφάνεια, ούτε σωστή και δίκαιη λειτουργία υπάρχει, με απόλυτη ευθύνη του προέδρου του και κεντρικών διοικητικών υπηρεσιακών στελεχών. Στόχος μας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της κεντρικής διοίκησης και των περιφερειακών τμημάτων του Οργανισμού με διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία. Θέλουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ εναρμονισμένο στους κανόνες και το πλαίσιο της ΕΕ, που θα λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των αγροτών και μόνο.

4. Ενίσχυση του επαγγελματία αγρότη. Σε αυτό θα συμβάλει η ρύθμιση που προωθούμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος για ίδρυση Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια.

5. Προώθηση λύσεων στο πρόβλημα της Θεσσαλίας, η αναγέννηση της οποίας αποτελεί εθνικό στοίχημα.

Ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και είμαστε αποφασισμένοι να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.


Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
Γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ΥΠΑΑΤ

Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 2024 

To 2023 είναι η χρονιά που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών που βίωσε ο αγροτικός κλάδος της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ από την πρωτοφανή πανδημία.

Το ΥΠΑΑΤ, ύστερα από διαπραγματεύσεις, εξασφάλισε περισσότερα από 590 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές αγροτικές επενδύσεις (συμπληρωματικά στα ήδη υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ 2023-2027), θέτοντας ως προτεραιότητα τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Παράλληλα, προώθησε και μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με άξονα:

α) Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συλλογικών μορφών στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα.

β) Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και διάδοσης γνώσεων.

γ) Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τελικών προϊόντων.

δ) Την προώθηση της εξωστρέφειας στις διεθνείς αγορές.

ε) Τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

στ) Την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και των τοπικών κοινοτήτων.

Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, με αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα παραπάνω, την καινούργια χρονιά είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και, σε συνεργασία με τους φορείς που διακονούν τον αγροδιατροφικό φορέα, να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας του αγροτικού κόσμου της χώρας μας.


Ανδρέας Καρασαρίνης
Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ

Δίπλα στον παραγωγό και τη νέα χρονιά

Η Νέα Δημοκρατία φρόντισε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας να βρίσκεται δίπλα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Η παρουσία της κοντά σε όλα τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα την αντάμειψε στις βουλευτικές εκλογές, καθώς το ποσοστό της ΝΔ ανήλθε στο 48%, με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στο 10% και του ΠΑΣΟΚ στο 13%.

Με την άψογη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κόμματός μας, έχουμε προτείνει άμεσα λύσεις για κομβικά ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα. Την επόμενη χρονιά, ως κόμμα, θα συνεχίσουμε δυναμικά με περιοδείες σε όλη την επικράτεια, δράσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις, καθώς και με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις, με την προοπτική να σταθούμε δίπλα στον αγροτικό κόσμο.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δείξει από την πρώτη στιγμή την επιθυμία του να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, καθώς και να εμπνεύσουμε τις επόμενες γενιές, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται στον αγροτικό τομέα.

Με την άμεση συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και όλη τη διοίκηση του υπουργείου, θα φροντίσουμε και τη νέα χρονιά να είμαστε αρωγοί στα βασικά ζητήματα που θέλει ο αγρότης. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι το μόνο κόμμα που ακούει τον αγροτικό κόσμο, μα, το κυριότερο, προσπαθεί να επιλύει τα ζητήματα που τον αφορούν. Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τη νέα χρονιά είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα το κοινό καλό, έχοντας στο επίκεντρο των προσπάθειών μας τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!


Βασίλης Κόκκαλης
Βουλευτής Λάρισας, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,
τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
π. υφυπουργός ΑΑΤ

Αναγκαία η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα

Ο πολύπαθος πρωτογενής τομέας δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του 2023 και, δυστυχώς, συνεχίζει να δοκιμάζεται, καθώς καθημερινά βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την αβεβαιότητα από την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την ανικανότητα και την αδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προστατέψει και να προασπίσει τα ήδη κεκτημένα εδώ και χρόνια δικαιώματα του κλάδου.

Το 2023 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας, αλλά και τη χρονιά που για πρώτη φορά από τη σύστασή του, τίθεται υπό αμφισβήτηση από την ίδια την πολιτεία το έργο του μόνου διαπιστευμένου Οργανισμού Πληρωμών της χώρας μας που έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου και των πληρωμών των Αγροτικών Ενισχύσεων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε την αυτονόητη και δεδομένη έως και το 2018 για τους αγρότες μας πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης να τη μετατρέψει σε αντικείμενο «εξαγγελιών», «πειραματισμών», «αστοχιών» και «πιέσεων» από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Η ωμή δημόσια παραδοχή του υπουργού Λ. Αυγενάκη, ότι οι ενισχύσεις ήταν μειωμένες κατά 236 εκατ. ευρώ λόγω της συμφωνίας που είχε γίνει το 2021, αποδεικνύει τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια στον σχεδιασμό του προταθέντος από τη χώρα μας ανεφάρμοστου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.

Ο πρωτογενής τομέας, όμως, εκτός από το «Βατερλώ» των πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων, σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και στην Εύβοια και οι πλημμύρες που προκάλεσαν την ολοκληρωτική καταστροφή της Θεσσαλίας κατέδειξαν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και την παντελή άγνοιά της για την ορθή διαχείριση της απειλής της κλιματικής κρίσης.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων, αδυνατώντας να πράξει τα αυτονόητα, τη νέα χρονιά αναμένονται τεράστιες δυσκολίες για τον πρωτογενή τομέα. Στους ανθρώπους του κλάδου κυριαρχεί φόβος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα και αμφισβήτηση ως προς την ικανότητα και την επάρκεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει πλέον να αντιμετωπίσει. Για τη νέα χρονιά, επιβάλλεται η άμεση και ταχύτατη ενεργοποίηση των αντανακλαστικών για ορθή επικαιροποίηση των νέων δεδομένων με βάση τις αλλαγές που έχουν επέλθει, αλλά και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την επισιτιστική ασφάλεια.

Επιβάλλεται η ανακατανομή του προϋπολογισμού, η υιοθέτηση προτάσεων για ρεαλιστικά και εύκολα προσβάσιμα Οικολογικά Σχήματα στον Έλληνα αγρότη, Οικολογικά Σχήματα αποκλειστικά για τη Θεσσαλία και τις καμένες περιοχές, εφαρμογή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης χωρίς να αγνοεί τους πολύ μικρούς παραγωγούς που ήδη πλήττονται από τη σύγκλιση των δικαιωμάτων και συμπερίληψη των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στους δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό και να κατανοήσουν οι αρμόδιες αρχές ότι οι προκλήσεις που έχει πλέον να αντιμετωπίσει ο πρωτογενής τομέας είναι πολυσύνθετες και δεν αφορούν μόνο τον μετασχηματισμό του στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά κυρίως την ανασυγκρότηση και την καθολική του αναγέννηση πραγματικά μέσα από τα συντρίμμια του.


Θανάσης Πετρόπουλος
Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα, οι βασικές έννοιες για τον σχεδιασμό της γεωργίας

Από την ανασκόπηση των γεγονότων που κυριάρχησαν στην αγροτική επικαιρότητα το 2023 σίγουρα θα ξεχωρίσουν τα εξής: Η έναρξη εφαρμογής της ΚΑΠ 2023-2027, οι επιπτώσεις που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη γεωργία, με κορύφωση την πλημμυρισμένη Θεσσαλία, η αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς και ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν καθημερινά τα νοικοκυριά της ελληνικής υπαίθρου.

Δυστυχώς, η χώρα μας, για άλλη μια φορά, βρέθηκε απροετοίμαστη στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Μάρτιο, το πληροφοριακό σύστημα άρχισε να δέχεται δηλώσεις στα τέλη Ιουνίου και τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η μικρότερη ιστορικά πληρωμή προκαταβολής Βασικής Ενίσχυσης. Όλα πήγαν πίσω χρονικά. Ουσιαστικά, αυτά ήταν τα αποτελέσματα απουσίας μακροχρόνιου σχεδιασμού, ερασιτεχνισμού και προχειρότητας.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα γεωργικά εφόδια, τα λιπάσματα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, το κόστος ενέργειας και καυσίμων εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής. Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους αγρότες ως πελάτες υψηλού ρίσκου. Ενώ ο πληθωρισμός της καθημερινότητας συνεχίζει να αποτελεί μια πραγματική απειλή, τα αγροτικά νοικοκυριά παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τη συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος. Η παρατεταμένη ανομβρία, η ακαρπία, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι τα αποτελέσματα των κλιματικών μεταβολών που βιώνουμε όλο και πιο συχνά. Ο ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την παραγωγή από παρόμοια φαινόμενα, με το αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Είναι σαφές ότι έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή που απρόβλεπτα φαινόμενα επηρεάζουν τον προγραμματισμό μας, τον ανατρέπουν και μας υποχρεώνουν κάθε φορά να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις. Για αυτό, ο σχεδιασμός της γεωργίας οφείλει να συμπεριλάβει δύο βασικές έννοιες: Την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα. Θέλουμε ανθεκτικές υποδομές, καλλιέργειες και εκτροφές, αλλά και τις πολιτικές που τις υποστηρίζουν ώστε να είναι βιώσιμες. Όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο.

Ως ΠΑΣΟΚ, μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική προχειρότητα, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα της ελληνικής υπαίθρου, ώστε η ύπαιθρος της χώρας μας να γίνει η ευημερούσα περιοχή, στην οποία θέλεις να ζεις.

Το νέο έτος είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κοινωνία και το κράτος, τον κάθε πολίτη, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τα νέα παιδιά που θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα που θα είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, ορθολογικό, που λύνει τα προβλήματα και δεν τα διαιωνίζει.


Γιώργος Λαμπρούλης
Βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος της Βουλής

Μόνη διέξοδος για τους βιοπαλαιστές αγρότες η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Είναι πολλοί οι αγρότες της χώρας μας που μετράνε τις πληγές τους από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν, τη χρονιά που μας πέρασε, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης και των περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων που, με τη ζυγαριά κόστους-οφέλους, θυσιάζουν την ανάγκη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας στον βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Υπάρχουν, επίσης, αρκετές περιπτώσεις αγροτοπαραγωγών που δεν θα μπορέσουν να παράγουν για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης υπολείπονται έτη φωτός από την πλήρη κάλυψη των απωλειών σε γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο, παραγωγή και εισόδημα, ενώ πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και τα χωριά τους.

Πέρα, όμως από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, επειδή ακριβώς η προστασία της παραγωγής αντιμετωπίζεται ως κόστος από το κράτος και επαφίεται στην «ατομική ευθύνη», οξύνεται το σύνολο των προβλημάτων που προκαλούνται από ασθένειες και φυσικά φαινόμενα, όπως την τρέχουσα περίοδο ο περονόσπορος στα αμπέλια, η εκτεταμένη ακαρπία στην ελιά, το φουζικλάδιο στα μήλα, η φαιά σήψη στα κάστανα κ.λπ., τα οποία δεν περιλαμβάνονται καν στα ζημιογόνα αίτια που καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Σε αυτή την κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι περικοπές που φέρνει η νέα ΚΑΠ 2023-2027 στη Βασική Ενίσχυση, καθώς και η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής των τελευταίων ετών. Οι βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας μας έχουν την πείρα και γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανάσες επιβίωσης μπορούν να εξασφαλίσουν μόνο με τον δικό τους αγώνα, την οργάνωση σε αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, καθώς και τη δράση με όλες τις μορφές, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις και μπλόκα, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση.

Επίσης, σήμερα, μετά από πολλά χρόνια σκληρών αγώνων, γίνεται πλέον κατανοητό από περισσότερους αγρότες ότι, αν δεν λυθεί το κύριο πρόβλημα που είναι η κυριαρχία του ανταγωνισμού της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, δεν υπάρχει σωτηρία γι’ αυτούς.

Απέναντι στον αφανισμό τους από τους βιομηχάνους, τις τράπεζες, το κράτος τους, υπάρχει μόνο μία διέξοδος και για τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς: Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ν’ ανοίξει ο δρόμος, ώστε με την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των τραπεζών, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, καθώς και την εθελοντική ένταξη στον παραγωγικό συνεταιρισμό, να μπορέσει ο βιοπαλαιστής γεωργός – κτηνοτρόφος – μελισσοκόμος να εξασφαλίσει το μέλλον του.


Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ
Bουλευτής Ξάνθης, Νέα Αριστερά

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» για τους αγρότες

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγής τροφίμων, εν μέσω της χειρότερης κρίσης, από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι κατώτερη των αναγκών. Οι δυσθεώρητες αυξήσεις όλων των συντελεστών του κόστους παραγωγής, με τις σοβαρές επιπτώσεις τους στο εισόδημα των αγροτών, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων. Αν συνυπολογιστεί και η σχεδόν ολοσχερής καταστροφή της αγροτικής παραγωγής από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των περασμένων μηνών, ο κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας φαντάζει αναπόφευκτος.

Η ανασκόπηση του 2023 περιλαμβάνει την εκτίναξη του κόστους για ρεύμα, πετρέλαιο και αγροτικά εφόδια, την εξαΰλωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η νέα ΚΑΠ βρήκε τη χώρα μας παντελώς απροετοίμαστη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις αγροτικές επιδοτήσεις, όπως φάνηκε και στην τελευταία πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πλέον, μετά τις φυσικές καταστροφές, αποδείχθηκε ότι ο ΕΛΓΑ απαξιώνεται συνεχώς, χωρίς καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού των γεωργικών ασφαλίσεων και προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Η εγκατάλειψη των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων είναι δείγμα αναλγησίας του κράτους, το οποίο δεν αναμένεται να ανατραπεί, δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας είναι και ο μεγάλος χαμένος του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τη χρονιά που έρχεται, ο προϋπολογισμός του 2024 κάθε άλλο παρά βελτιώνει την κατάσταση. Η αύξηση του πληθωρισμού στο 2,6% και των εισαγωγών στο 5,4%, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της απολεσθείσας αγροτικής παραγωγής, κάνουν το μέλλον να φαντάζει δυσοίωνο. Επίσης, το 2024 δεν υπάρχει επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, ενώ η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της μείωσης του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, κ.λπ.) απουσιάζουν και το μόνο θετικό μέτρο είναι η αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος μητρότητας στις αγρότισσες από τέσσερις σε εννέα μήνες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ μάλλον αυταπατάται ή εμπαίζει τους αγρότες, θεωρώντας ότι τα μέτρα-ψίχουλα μπορούν να αντισταθμίσουν το κόστος μιας αποτυχημένης τετραετούς διακυβέρνησής της.

Τασσόμενη στο πλευρό των αγροτών και του κόσμου της παραγωγής και προκειμένου να αντιστραφεί η ερημοποίηση της υπαίθρου και η φτωχοποίηση του πιο παραγωγικού κομματιού της κοινωνίας μας, η Νέα Αριστερά αγωνίζεται για:

● Τη θεσμοθέτηση του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

● Την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.

● Τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

● Τη θέσπιση αφορολόγητου.

● Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών.

ΓΡΑΦΕΙ: