Όχι άλλους «βασιλικότερους του βασιλέως» στο τιμόνι του ΥΠΑΑΤ

07/07/2024
3' διάβασμα
ochi-allous-vasilikoterous-tou-vasileos-sto-timoni-tou-ypaat-320597

Σίγουρα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο μέχρις ότου αξιολογηθεί με ασφάλεια το αν και κατά πόσο επιτέλεσε το έργο του με επιτυχία. Ωστόσο, έχει ένα αντικειμενικό πλεονέκτημα: Οποιοδήποτε πρόσωπο παραλάμβανε τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ τη δεδομένη στιγμή, θα κέρδιζε τις εντυπώσεις στην άμεση σύγκριση με τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Το τελευταίο… ανδραγάθημα του πρώην υπουργού, ο οποίος απαθανατίστηκε από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» να καταφέρεται επιθετικά και να χειροδικεί εις βάρος εργαζομένου σε πύλη εξόδου, αφότου έχασε την πτήση του, συνοψίζει παλαιοκομματικές νοοτροπίες εξουσίας, οι οποίες συμπυκνώνονται στην ευρέως χρησιμοποιούμενη φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», που απηύθυναν τα ισχυρά πρόσωπα προς όσους «κατώτερους», πλην όμως ευσυνείδητους, έμπαιναν εμπόδιο στις επιδιώξεις τους.

Άλλωστε, η διόλου κολακευτική εικόνα του πολιτικού ανδρός, τις εντυπώσεις της οποίας ο ίδιος έσπευσε ακολούθως να αμβλύνει, προσπαθώντας να τη δικαιολογήσει και όχι –έστω και την ύστατη στιγμή– να καταδικάσει απερίφραστα, ήταν προ καιρού διαμορφωμένη στους διαδρόμους του ΥΠΑΑΤ. Εκεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «ΥΧ», ο κ. Αυγενάκης συμπεριφερόταν ως «βασιλικότερος του βασιλέως». Αυταρχικός, βλοσυρός και απόμακρος.

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η είδηση του νέου κυβερνητικού σχήματος, που προέκυψε κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έγινε δεκτή με ανακούφιση από το υπαλληλικό προσωπικό του υπουργείου, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αντιλήφθηκαν ότι ο κ. Αυγενάκης πρόκειται να δει την πόρτα της εξόδου. Και, όπως τα έφερε η μοίρα, η συμπεριφορά του τελευταίου δεν άργησε να τον οδηγήσει στην έξοδο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να μην πολιτευτεί ο κ. Αυγενάκης ξανά με τη ΝΔ.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, είναι κάπως οξύμωρο να έχουμε απαιτήσεις από τέτοια πρόσωπα να έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών τους. «Ήμουν και παραμένω βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος», σχολίασε ευθαρσώς ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη διαγραφή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του.

Απορία όλων είναι αν με αυτήν του τη φράση ο κ. Αυγενάκης εννοεί ότι σκοπεύει να συνεχίσει να «υπηρετεί» τους συμπολίτες του με το ίδιο «πάθος» και «θέρμη» που επέδειξε προς τον υπάλληλο του «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος ήδη έχει καταθέσει εναντίον του μήνυση για εξύβριση και απειλή…