Απολογισμός του 2023 και τα σχέδια για το 2024 – Εκτιμήσεις από οργανισμούς και συνδέσμους

Η χρονιά που φεύγει μας αφήνει με πολλά ανοιχτά θέματα, όπως τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, που προστέθηκε σε αυτόν της Ουκρανίας, τις ανεξέλεγκτες καταστροφές της κλιματικής κρίσης και την προσαρμογή και εφαρμογή των όσων προβλέπει η νέα ΚΑΠ, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολες. Παρά την, όπως όλα δείχνουν, επαναφορά πλεονάσματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα το κεφαλαιώδες πρόβλημα του βαθμού παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροδιατροφής. Παρά τα όσα συμβαίνουν σε άλλα κράτη-μέλη, οι τιμές των τροφίμων στη λιανική, καθώς και οι τιμές πολλών αγροτικών εφοδίων, αυξάνονται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τις τιμές που εισπράττει ο αγρότης από την παραγωγή του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η «ΥΧ» κάλεσε οργανώσεις, συνδέσμους, φορείς, ιδρύματα, ακαδημαϊκούς, καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και πολιτικούς, να δώσουν το στίγμα των πεπραγμένων τους το 2023, αλλά και τους στόχους τους ενόψει του νέου έτους.

Σε τρεις ενότητες θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα, το δεύτερο και τελευταίο μέρος του μεγάλου αφιερώματος.

Δεύτερη ενότητα: Οργανισμοί και σύνδεσμοι


◊ Ο Ρ Γ Α Ν Ι Σ Μ Ο Ι ◊


Ανδρέας Λυκουρέντζος
Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)

Ανησυχούμε για το μέλλον, υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης

Το έτος 2023 σημαδεύεται από τις τεράστιες καταστροφές, τις οποίες προκάλεσαν στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική οικονομία τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πυρκαγιές.

Είναι προφανές ότι οι ζημίες αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγροδιατροφή, διότι συρρικνώνεται η παραγωγή κορυφαίας σημασίας προϊόντων για τη χώρα μας, όπως οι ελιές, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά, το βαμβάκι και ο αραβόσιτος, αλλά επέρχονται και πρόσθετες επιπτώσεις, με τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, όπως πρόσφατα καταμετρήσαμε τρομακτικές απώλειες της κτηνοτροφικής παραγωγής στην περιοχή της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

Παράλληλα, οι ζημίες που προκαλούνται στην αγροτική παραγωγή, πέραν της στέρησης σημαντικών προϊόντων, προκαλούν βαρύτατες επιπτώσεις τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό όσο και στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για την πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Στα 260 εκατ. ευρώ το ύψος των αποζημιώσεων από Daniel και Elias

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο για την περίπτωση των ζημιών από τα ακραία φαινόμενα Daniel και Elias, οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ ως προς το ύψος των αποζημιώσεων ανέρχονται στα 260 εκατ. ευρώ, τα οποία, κατόπιν έγκρισης adhoc προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταβάλλονται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ανησυχούμε για το μέλλον, υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης, η οποία μήνα με τον μήνα οξύνεται. Αναμένονται απελπιστικές καταστάσεις και ανυπολόγιστες ζημίες, οι οποίες θα απαιτήσουν δυσθεώρητους προϋπολογισμούς.

Απαιτείται επείγουσα δράση

Η διεθνής κοινότητα και οι ηγεσίες της οφείλουν να αντιδράσουν τάχιστα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη δραστική μεταβολή του κλίματος.

Εμείς, ως ΕΛΓΑ, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στην αγροτική παραγωγή και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους αγρότες, οι οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό. Ωστόσο, η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία των παραγωγών μας διατηρήθηκε, χάριν της νόμιμης ενίσχυσής μας με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας για την τετραετία 2020-2023, κατόπιν της απόφασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.


Σέρκος Χαρουτουνιάν
Πρόεδρος ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Πλειάδα διακρίσεων ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε διαγωνισμούς του εξωτερικού

Για τον πρωτογενή τομέα της χώρας, το 2023 ξεκίνησε με τα προβλήματα που δημιούργησε στο κόστος των πρώτων υλών (καύσιμα, λιπάσματα και ζωοτροφές) η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως χαρακτηρίστηκε από τις συνέπειες των πρωτοφανούς έντασης φαινομένων που επέφερε η εκδήλωση της κλιματικής κρίσης σε πολλές περιοχές της χώρας (πλημμύρες, ακαρπία, αύξηση θερμοκρασίας, ξηρασία, πυρκαγιές κ.λπ.).

Παρότι τα παραπάνω προβλήματα ήλθαν να προστεθούν στις χρόνιες παθογένειες του αγροτικού μας τομέα (περιορισμένος και κατακερματισμένος κλήρος, γήρανση αγροτικού πληθυσμού, έλλειψη αξιόπιστων συνεργατικών σχημάτων παραγωγής-εμπορίας κ.λπ.), υπάρχουν πολλά σημάδια για ένα περισσότερο ευοίωνο 2024, αφού τη χρονιά που πέρασε πολλοί παραγωγοί πίστεψαν και επένδυσαν στην καινοτομία, παράγοντας ανώτερης ποιότητας προϊόντα με πιστοποίηση ποιότητας και προέλευσης.

Ως αποτέλεσμα, μια πλειάδα ελληνικών αγροτικών προϊόντων βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας και βρήκε θέση στα ράφια των καταστημάτων του εξωτερικού.

Αρωγός στην προστιθέμενη αξία οι δομές και οι δράσεις του Οργανισμού

Διαχρονικά αρωγός στις προσπάθειες αυτές είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τα έντεκα ερευνητικά αγροτικά Ινστιτούτα που στηρίζουν-διαχέουν την καινοτομία μέσω των 400 ερευνητικών έργων που σήμερα υλοποιούν (περισσότερα από ποτέ) σε συνεργασία με συνεταιρισμούς, αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ. Παράλληλα, σημαντική είναι και η προσφορά των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης που λειτουργεί ο Οργανισμός.

Σε αυτές ολοκληρώθηκε η κατάρτιση 14.273 νέων γεωργών και 3.124 επαγγελματιών γεωργών σε μικρές εκμεταλλεύσεις, ενώ σύντομα ξεκινά ένας νέος κύκλος κατάρτισης 14.642 νέων γεωργών. Στον έλεγχο της αγοράς, οι επιχειρήσεις που παράγουν ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα είναι 1.095 και παράγουν 1.807 κωδικούς προϊόντων (περισσότερα από ποτέ). Ο Οργανισμός, ανταποκρινόμενος στα κελεύσματα των καιρών, έχει δημιουργήσει και λειτουργεί νέα ψηφιακά εργαλεία (i-Agro) ή έχει αναβαθμίσει τα υπάρχοντα (ΑΡΤΕΜΙΣ).

Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων στην αγορά, έχουν συμβάλει σημαντικά στον δραστικό περιορισμό της παραπλάνησης των καταναλωτών για τα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας και της πάταξης των φαινομένων ελληνοποίησης για τα προϊόντα που ελέγχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (γαλακτοκομικά, κρέας, αβγά).

Η συνέχιση και επέκταση των δράσεων αυτών είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και στην εμπέδωση της αξιοπιστίας τους.


Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Ι ◊


Δημήτρης Ρουσσέας
Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ)

Γεωπολιτικές συγκρούσεις, αστάθεια και κλιματική αλλαγή συνθέτουν μια νέα κανονικότητα για τον κλάδο των εισροών

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και απρόοπτα συμβάντα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, πλέον, αυτά αποτελούν μέρος της νέας κανονικότητας που βιώνουμε. Το ασταθές και δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, με απρόβλεπτες εξελίξεις, και η κλιματική αλλαγή, είναι προφανές ότι έχουν σημαντική επίδραση στον αγροδιατροφικό τομέα και τις γεωργικές εισροές, βασικό τμήμα των οποίων αποτελούν τα λιπάσματα – προϊόντα θρέψης των καλλιεργειών.

Οι όποιες στρατηγικές χαράσσονται για τον αγροδιατροφικό τομέα τόσο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, διατρέχοντας τον κίνδυνο να καταστούν ανεπαρκείς μέσο-μακροπρόθεσμα.

«Κλειδί» η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των λιπασμάτων

Η επισιτιστική ασφάλεια –με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους– θα πρέπει πλέον να εξασφαλιστεί, υπό τις προϋποθέσεις της δραστικής μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργικής δραστηριότητας και της εξασφάλισης της αειφορίας των γεωργικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, μέσω των νέων στρατηγικών και πρακτικών, στόχος όλων των εμπλεκομένων θα πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας. Νέες πρακτικές και έννοιες, όπως η γεωργία ακριβείας και η αναγεννητική γεωργία αντίστοιχα, αλλά και η χρήση νέων τεχνολογιών και προϊόντων, συντελούν προς το σκοπό αυτόν. Στο περιβάλλον αυτό, ο ΣΠΕΛ και οι πάνω από 70 εταιρείες-μέλη του ανταποκρίνονται συνεχώς και με επάρκεια. Από την πλευρά του ΣΠΕΛ, η συνεχής διάδραση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, με ιδρύματα και φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, με τους υπόλοιπους συνδέσμους του κλάδου των γεωργικών εισροών, με τις υπηρεσίες, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ταυτόχρονα η αποτελεσματική ενημέρωση όλων των νέων επιστημονικών και εμπορικών δεδομένων στα μέλη μας, καθώς και από την πλευρά των εταιρειών-μελών μας η απρόσκοπτη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και της απαραίτητης γνώσης και πληροφορίας, συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων.

Τα σημαντικότερα συμβάντα του 2023

Μεταξύ των πολλών που χαρακτήρισαν τη χρονιά που πέρασε, αναφέρω ενδεικτικά την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση φυσική καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας, ως δυσμενή συνέπεια της κλιματικής αλλαγής σε σημαντικά γεωργικά συστήματα, αλλά και τη διεξαγωγή του 16ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου, ως παράδειγμα διασύνδεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας με τις επιχειρήσεις του κλάδου των λιπασμάτων και της αγοράς, υπό τα νέα δεδομένα και απαιτήσεις.
Εύχομαι σε όλες και όλους καλές γιορτές και, για το 2024, υγεία και επιτυχίες.


Γιώργος Ποντίκας
Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)

Ανθεκτικός, παρά τις μεγάλες απώλειες αξίας, ο εγχώριος
τομέας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Ο κλάδος της φυτοπροστασίας στη χώρα μας δείχνει να έχει ανθεκτικότητα, παρά τις μεγάλες απώλειες αξίας που έφερε και συνεχίζει να φέρνει το κανονιστικό περιβάλλον της ΕΕ, με την απόσυρση από την κυκλοφορία πολλών σκευασμάτων. Σε σχέση με το 2022, η αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από τις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων μεγάλης καλλιέργειας, όπως το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το βαμβάκι και ο ηλίανθος, ενώ θετική επίδραση είχαν οι καλές τιμές σε κηπευτικά και φρούτα, τομείς στους οποίους ο καιρός και η έλλειψη εργατικών χεριών επέδρασαν αρνητικά στην απόφαση του παραγωγού να επενδύσει.

Κοντά στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Το 2023 σημαδεύτηκε από τις τραγικές επιπτώσεις που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, επιπτώσεις που φαίνεται ότι αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα και το 2024. Ο ΕΣΥΦ στάθηκε δίπλα στους παραγωγούς από την πρώτη μέρα, δίνοντας οδηγίες για τον χειρισμό χημικών σκευασμάτων, αλλά και παρέχοντας υλικό για την προστασία τους.

Θετική εξέλιξη η επανέγκριση της γλυφοσάτης

Τη χρονιά που μας πέρασε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τον κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (SUR), ωστόσο πρέπει να επιταχυνθεί η έγκριση νέων βιοπροστατευτικών σκευασμάτων και να διαμορφωθεί βιώσιμο πλαίσιο για την ψηφιακή γεωργία και τη χρήση drones. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση για την επανέγκριση της δραστικής ουσίας γλυφοσάτης είναι μια θετική εξέλιξη για τον Ευρωπαίο και Έλληνα παραγωγό.

Η ατζέντα του 2024

Το 2024, ο ΕΣΥΦ, μαζί με την εταιρεία Cyclos AE, αναμένει την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του πλαισίου για την ανακύκλωση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που η χώρα μας έχει αργήσει να υιοθετήσει, με αποτέλεσμα να απειλείται με πρόστιμα. Πιστεύουμε ότι η ανακύκλωση είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων στον δρόμο για μια βιώσιμη γεωργία.

Επίσης, είναι καθήκον όλων μας να καταγγέλλουμε την είσοδο των παράνομων σκευασμάτων στη χώρα μας και η πράξη αυτή θα πρέπει να είναι κακουργηματική, γιατί δηλητηριάζει το πιάτο μας και απειλεί την υγεία του χρήστη.

Ο ΕΣΥΦ θα συνεχίσει στον δρόμο της εξωστρέφειας και το 2024, αναδεικνύοντας φλέγοντα θέματα, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος της φυτοπροστασίας στην εποχή της αναγεννητικής γεωργίας και των ψηφιακών λύσεων θα είναι καταλυτικός. 


Αθανάσιος Τσούτσας
Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ)

Ο τομέας των σπόρων σποράς εξακολουθεί να βιώνει
τις καταστροφικές συνέπειες του Daniel

Με το πέρας του 2023, σίγουρα συνειδητοποιούμε όλοι, πλέον, ότι η κλιματική αλλαγή «ήρθε για να μείνει», αποτελώντας έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, και τη γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τομέας των σπόρων σποράς, ως αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γεωργίας, βίωσε και συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της πρωτοφανούς σφοδρότητας με την οποία η κακοκαιρία Daniel έπληξε την Κεντρική Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλία.

Η καταστροφή της σποροπαραγωγής του βαμβακιού, που ως καλλιέργεια δέχθηκε και το ισχυρότερο πλήγμα, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, συνθέτει για τον τομέα μας μια μεγάλη «πρόκληση» για την επόμενη μέρα και τις σπορές του 2024, στην οποία έχουμε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθούμε πλήρως ως κλάδος.

Στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας

Ως ΣΕΠΥ, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας, με συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις, ενώ προτείναμε και στην ελληνική πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα για την «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία και την αρωγή προς τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις που ελπίζουμε ότι τελικά θα εισακουστούν.

Τι κρατάμε από το 2023

Σίγουρα ως ΣΕΠΥ κρατάμε από το 2023 τη διεύρυνση του Συνδέσμου μας με νέα μέλη από τον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού των οπωροφόρων δέντρων. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν πολύ σημαντικό κλάδο, με σημαντικές προοπτικές και στο πεδίο των εξαγωγών, για τις οποίες αναλάβαμε ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τα μέλη μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τα επόμενα χρόνια.

Τι μας επιφυλάσσει το νέο έτος

Ο ρόλος του Συνδέσμου μας αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικός και το 2024, κυρίως λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναμένουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ελπίζουμε να έχουν αίσια κατάληξη στον τομέα των φυτικών ποικιλιών που προέρχονται μέσα από τις νέες τεχνικές γενετικής βελτίωσης (CRISPR κ.λπ.). Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή γεωργία να παραμείνει ανταγωνιστική και να επιτύχει τους στόχους της νέας ΚΑΠ μέσα από τις στρατηγικές του «Green Deal» και «Farm to Fork».

Εμείς συνεχίζουμε σταθερά να υπηρετούμε και να υποστηρίζουμε την υιοθέτηση της χρήσης του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε καλλιέργειες όπου αυτό δεν έχει επιτευχθεί, όπως στο ρύζι και τη μηδική, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το δίπτυχο υψηλές αποδόσεις – υψηλά στάνταρ ποιότητας. Τέλος, ελπίζουμε το 2024 η οικογένεια του ΣΕΠΥ να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και δεσμευόμαστε για ακόμα περισσότερες δράσεις που θα προσφέρουμε στα μέλη μας και στον τομέα γενικότερα.

Εκ μέρους του Δ/Σ και των στελεχών του ΣΕΠΥ εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και το νέο έτος να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη και χαρά!


Σάββας Μπαλουκτσής
Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ)

Με ελαφρά κάμψη έκλεισαν οι αγορές των γεωργικών μηχανημάτων το 2023

Με μικρές απώλειες έκλεισε η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων το 2023, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Πρόκειται για μια εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, μια και η αγορά ήταν σε κατάσταση αναμονής, όσον αφορά την προκήρυξη και αξιολόγηση των νέων επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, η κάμψη της αγοράς υπολογίζεται στο 10%-12% και αναμένεται να διαμορφωθεί στις 1.650-1.700 μονάδες. Το 2022, η αγορά των ελκυστήρων είχε κλείσει στις 1.880 μονάδες. Δεδομένου ότι και η αγορά των γεωργικών παρελκομένων παρουσιάζει την ίδια τάση με τα τρακτέρ, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι και τα υπόλοιπα γεωργικά μηχανήματα κινήθηκαν με τους ίδιους πτωτικούς ρυθμούς.

Τα παραπάνω μεγέθη αγοράς δεν βοηθούν στη μείωση της μέσης ηλικίας των ελκυστήρων, που είναι λίγο πάνω από τα 26 έτη. Και αυτό, διότι το μέγεθος της αγοράς τα τελευταία χρόνια (1.500 τρακτέρ κατά μέσο όρο) υπολείπεται σημαντικά του μεγέθους που είχαμε την προηγούμενη τριακονταετία, όταν ο μέσος όρος πωλήσεων ήταν πάνω από τα 6.000-7.000 τρακτέρ ετησίως.

Στα θετικά καταγράφεται το αυξανόμενο ενδιαφέρον των γεωργών για τις νέες τεχνολογίες. Ειδικά οι νέοι αγρότες επενδύουν σε σύγχρονο εξοπλισμό, διότι αντιλαμβάνονται ότι η βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι μέσα από την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2024

Για το 2024, οι προβλέψεις μας είναι σχετικά αισιόδοξες. Αναμένουμε στις αρχές του νέου έτους τις εγκρίσεις των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, που ευελπιστούμε να δώσουν μια ώθηση στην αγορά.

Καταβάλλονται προσπάθειες από τις περιφέρειες και το ΥΠΑΑΤ να ανακοινωθούν οι δικαιούχοι το συντομότερο δυνατόν, ώστε στις αρχές Φεβρουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η έκθεση Agrotica, να έχουμε υποψήφιους αγοραστές και όχι απλούς επισκέπτες. Φυσικά, ακόμη και μια απλή επίσκεψη και γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες είναι μια παρακαταθήκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού για όσους επενδύουν στον πρωτογενή τομέα και σκοπεύουν να αναπτυχθούν επιχειρηματικά σε αυτόν.


Παναγιώτης Φωτιάδης
Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ)

Πληθώρα προκλήσεων για τους Έλληνες κατασκευαστές μηχανημάτων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή

Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα απαιτητική για τον κλάδο μας, αφού έτρεχαν ταυτόχρονα ποικίλα επενδυτικά προγράμματα σε διάφορα στάδια, ενώ υπήρχαν πολλές υποχρεώσεις από προηγούμενες προσκλήσεις προγραμμάτων, δημιουργώντας συνεχώς την ανάγκη υποβολής αιτημάτων για παρατάσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές θα ήταν πιο διαχειρίσιμες, εφόσον οι προσκλήσεις ήταν με ανοικτές ημερομηνίες.

Ο κλάδος των Ελλήνων κατασκευαστών, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους, αποτελείται από διαφόρων δυναμικών εταιρείες. Τα μέλη της Ένωσης δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οπότε υπάρχουν πολλά δεδομένα που επηρέασαν ξεχωριστά τους κατασκευαστές, ενώ πολλές ήταν και οι κοινές προκλήσεις. Από τη μία, αυτές αφορούν τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις για καινοτομία και συνεχή προσαρμογή στην ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς τα ευρωπαϊκά προγράμματα εστιάζουν κυρίως σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις βελτίωσης της παραγωγής και μείωσης των τιμών.

Από την άλλη, η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση, οργάνωση και ανάπτυξη είναι συνεχής, καθώς οι αλλαγές στα φορολογικά και η επιβολή των ψηφιακών εφαρμογών δημιουργούν επιπλέον εμπόδια στις μικρότερες επιχειρήσεις των μελών.

Δυσκολεύει η πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό

Η δυσκολία στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι ένα γεγονός που ταλανίζει όλους τους κλάδους και όλα τα μέλη, που κατά κύριο λόγο βρίσκονται κοντά σε αγροτικές περιοχές και λιγότερο στα αστικά κέντρα, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό. Στην πορεία θα αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται και οι διαθέσιμοι τεχνίτες, υπάλληλοι και εργάτες θα λιγοστέψουν ακόμη περισσότερο.

Σοβαρές οι επιπτώσεις του Daniel

Δυστυχώς, πολλά ήταν τα μέλη μας στη Θεσσαλία που χτυπήθηκαν, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, με τις εγκαταστάσεις τους να βυθίζονται στην πλημμύρα και κατόπιν στη λάσπη και να παθαίνουν ανυπολόγιστες ζημιές σε εξοπλισμούς και γραμμές παραγωγής.

Ωστόσο, δεν διακόπηκε εντελώς η πορεία τους, καθώς ευτυχώς οι περισσότεροι κατάφεραν να επιβιώσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή, με πείσμα και τεράστια αποθέματα δύναμης και θέλησης για να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

Γεννημένοι για τα δύσκολα

Ενόψει 2024, το οποίο ξεκινά δυναμικά για εμάς με την έκθεση Agrotica, αναμένουμε μία ακόμη πιο απαιτητική χρονιά, όμως η ιστορία έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα του κλάδου και τη διάθεση των κατασκευαστών για προσαρμογή και βελτίωση.