Απολογισμός του 2023 και τα σχέδια για το 2024 – Εκτιμήσεις από τους συνδέσμους

Λουκία Σαράντη
Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ)
Μια δύσκολη χρονιά τελειώνει, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν
Το 2023, χωρίς αμφιβολία, ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για όλους. Όμως, η ελληνική βιομηχανία, παρά το τόσο δυσμενές περιβάλλον, συνέχισε να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή απέναντι σε σύνθετα προβλήματα, όπως είναι οι γεωπολιτικές αναταράξεις, οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ενέργειας και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.
Ειδικά στην ελληνική περιφέρεια, η βιομηχανία μας εξακολουθεί να δημιουργεί και να προσφέρει, στηριζόμενη πρωτίστως στον ηρωισμό –κυριολεκτικά– των Ελλήνων επιχειρηματιών, ιδίως των μικρών και μεσαίων, και την αυταπάρνηση των εργαζομένων. Αυτή η προσπάθεια είναι αξιοθαύμαστη και πρέπει να αναγνωριστεί και να στηριχτεί. Πώς, λοιπόν, μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη;
Ως Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, έχουμε επανειλημμένως καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Και η αλήθεια είναι πως η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει θαρραλέα βήματα προς τα εμπρός. Ο ΣΒΕ δεν διατυπώνει «συντεχνιακά» αιτήματα. Οι προτάσεις μας είναι για τη στήριξη της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Ζητάμε ένα καλύτερο και υγιέστερο περιβάλλον μέσα στο οποίο να δραστηριοποιούμαστε. Κι ακόμα και τα λίγα προτεινόμενα μέτρα, με απευθείας εφαρμογή στον κλάδο μας, έχουν αυστηρά μία και μόνο λογική: Τη στήριξη της βιομηχανίας, γιατί στηρίζει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Τι περιμένουμε για το 2024; Οι εκτιμήσεις είναι πολύ θετικές, αφού προβλέπουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα μας το 2024, αν η κυβέρνηση συνεχίσει με αμείωτη ένταση τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, ιδίως σε τομείς, όπως:
● Η καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας για την εξεύρεση των κατάλληλων στελεχών για τη βιομηχανία.
● Η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης.
● Η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τη βιομηχανία και γενικά για την επιχειρηματικότητα.
● Η ευχερέστερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά κεφάλαια.
● Η περαιτέρω απλοποίηση του πλαισίου υλοποίησης επενδύσεων.
Η μεγάλη πρόκληση για το 2024 είναι να επενδύσουμε και να συστρατευτούμε προς δύο κατευθύνσεις: Αφενός προς την καινοτομία, η οποία μπορεί να δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, αλλά και να μας προσφέρει τις πιο ισχυρές εξασφαλίσεις έναντι κάθε πιθανής εξωγενούς κρίσης που θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει το αύριο.
Αφετέρου προς την εξωστρέφεια, με την παραγωγή και την προώθηση διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, γιατί αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση για όλους μας. Η ελληνική βιομηχανία οφείλει πλέον να έχει όλο και περισσότερο το βλέμμα στραμμένο πέρα από τα σύνορα.
Αν η βιομηχανία –και ειδικά η περιφερειακή– ενισχυθεί όπως της αξίζει, τότε η χώρα μπορεί να επιτύχει ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης που τόσο επιζητεί μετά την κρίση. Το 2024 είναι καιρός να βαδίσουμε όλοι μαζί στον δρόμο που οδηγεί όχι στην ευκαιριακή, αλλά στη βιώσιμη ανάπτυξη, με σύνεση, σχέδιο και επαφή με την κοινωνία.
Παναγιώτης Πεβερέτος
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Πώς επηρέασε τον κλάδο η χρονιά που φεύγει και τα σχέδια για τη χρονιά που έρχεται
Η ελληνική κτηνοτροφία διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, με συνεχόμενη συρρίκνωση του κλάδου, μεγάλη μείωση ζωικού κεφαλαίου και εγκατάλειψη του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου. Στη δύσκολη αυτή περίοδο ήρθαν να προστεθούν οι πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα κ.ά. και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, με πάνω από 120.000 νεκρά ζώα και μεγάλη καταστροφή κατοικιών και στάβλων.
Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η διαχρονική έλλειψη στρατηγικής για την ελληνική κτηνοτροφία, με συνέπεια τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση και η έλλειψη ρευστότητας, να οξύνονται συνεχώς. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών και των πλειστηριασμών, ακόμη και των κατοικιών μας, δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας στον κλάδο.
Οι βασικότερες προτάσεις και διεκδικήσεις του ΣΕΚ για το νέο έτος, σύμφωνα με το εθνικό του σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, επικεντρώνονται σε τρεις κυρίαρχους άξονες:
1. Στη στρατηγική για τη βιωσιμότητα, με μέτρα όπως η νομοθέτηση ακατάσχετου των κατοικιών και των στάβλων των κτηνοτρόφων, η εξασφάλιση ρευστότητας, η ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων σε τράπεζες και funds, στο ύψος της αγοράς των δανείων από τα funds.
2. Στη στρατηγική για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, με θεσμοθέτηση από την πολιτεία φθηνού αγροτικού πετρελαίου, ειδικού νόμου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των στάβλων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναθεώρηση του νόμου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ κ.τ.λ.
3. Στη στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα, με:
● Την αναπλήρωση της μείωσης των επιδοτήσεων της ΚΑΠ, τουλάχιστον για το 2023.
● Την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένων της γενετικής βελτίωσης, της διατροφής και της υγιεινής κατάστασης των εκτρεφόμενων ζώων. Ο ΣΕΚ έχει ήδη ετοιμάσει πρόταση έργου σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, με συγκεκριμένες διακριτές δράσεις.
● Την προστασία των αγροτικών ζωικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις» και τις νοθείες και κυρίως την άμεση ενεργοποίηση του «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».
● Την ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
● Τη στήριξη των νέων αγροτών.
● Την ενίσχυση, αναδιοργάνωση και αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των συνεταιριστικών δομών και την παροχή ισχυρών κινήτρων για τη συνεταιριστικοποίηση των κτηνοτρόφων.
● Την ανασυγκρότηση της υπαίθρου με γρήγορες συνδέσεις διαδικτύου, κατάλληλες δικτυακές υποδομές, λειτουργία δυναμικών Κέντρων Υγείας, κάλυψη των αναγκών εκπαίδευσης κ.τ.λ.
Εύχομαι σε όλους Καλή χρονιά, δημιουργική και παραγωγική, με υγεία πάνω απ’ όλα.
Ιωάννης Παπαργυρίου
Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας (ΣΜΟΕ)
Εν αναμονή της νέας χρονιάς και των προκλήσεών της
Το 2023 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες οινοποιούς και αμπελοκαλλιεργητές. Οι βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου προκάλεσαν πολλά προβλήματα με μυκητολογικές προσβολές, στη συνέχεια είχαμε παρατεταμένο καύσωνα τον Ιούλιο, ενώ τον Σεπτέμβριο βιώσαμε τις πρωτοφανείς συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel και σε δεύτερη φάση της θεομηνίας Elias.
Πολλοί συνάδελφοί μας έχασαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, ενώ ειδικά οι Θεσσαλοί είχαν καταστροφές τόσο στο πάγιο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να τρυγήσουμε και να οινοποιήσουμε ένα μέρος της παραγωγής, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια των οινοποιείων μας.
Σε εμπορικό επίπεδο, η χρονιά εμφάνισε τάσεις σταθεροποίησης στην εσωτερική αγορά, λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης στα νησιά. Ευελπιστούμε ότι το 2024 θα έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια των αμπελώνων μας και ότι η αγορά του τουρισμού θα επανέλθει σε υψηλά επίπεδα, ώστε να στηριχθεί το ελληνικό κρασί. Η νέα χρονιά εισάγει μία νέα πρόκληση για τον οινικό κλάδο, την υποχρεωτική αναγραφή των συστατικών στις ετικέτες. Πιστεύουμε ότι με την αρωγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε και σε αυτή την υποχρέωση.