Tα απόνερα της υγειονομικής κρίσης φοβίζουν τις ιχθυοκαλλιέργειες

Τα πατήματά τους φαίνεται ότι βρίσκουν οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, αφήνοντας σταδιακά πίσω τους τα προβλήματα της πανδημίας, κάποια από τα οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΛΟΠΥ (Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε το 2020 σε 117.000 τόνους (65.000 τόνοι τσιπούρας και 52.000 τόνοι λαβρακιού), παρουσιάζοντας πτώση 2,9% λόγω της μειωμένης τοποθέτησης γόνου το 2019.

Η αξία της, ωστόσο, παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στα 546,26 εκατ. ευρώ (οριακή αύξηση 0,1%), κάτι που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατά 9,5% μέση τιμή πώλησης του λαβρακιού, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,98 ευρώ/κιλό, την ώρα που στην τσιπούρα καταγράφηκε μείωση 2% στα 4,42 ευρώ/κιλό.

Η τάση αυτή, σύμφωνα με την Οργάνωση, αναμένεται να διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στο λαβράκι.

Οι εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθαν την περσινή χρονιά σε 91.841 τόνους (79% της συνολικής παραγωγής), με την αξία τους να φτάνει τα 427 εκατ. ευρώ. Για ακόμα μια χρονιά, η Ιταλία ήταν η μεγαλύτερη αγορά, απορροφώντας το 32% της ελληνικής παραγωγής. Ωστόσο, είναι ανησυχητικό ότι η χώρα μας, αν και με ποσοστό 55% στις ιταλικές εισαγωγές παραμένει ο κύριος προμηθευτής, «είδε» το 2020 το μερίδιό της να υποχωρεί.

Ειδικότερα, στην τσιπούρα οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν πτώση 4,73%, μεγαλύτερη από τη μείωση 0,27% που εμφάνισαν οι ιταλικές εισαγωγές, την ώρα που η Τουρκία κατέγραψε αύξηση 4,73%, με βασικό όπλο της τις χαμηλότερες τιμές. Σημειωτέον ότι η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας στην ιταλική αγορά διαμορφώθηκε το 2020 στα 4,22 ευρώ/κιλό FOB, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με το 2019 και η χαμηλότερη των τελευταίων εννέα ετών.

Μέση τιμή τροφής ευρώ/τόνο

Πηγή: ΕΛΟΠΥ

Χάσαμε έδαφος στην Ιταλία

Στο λαβράκι, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία έφτασε πέρυσι το 11,51% (και πάλι μεγαλύτερη από την πτώση 7,19% που καταγράφηκε στις εισαγωγές της χώρας), ωστόσο από αυτή δεν επωφελήθηκε η Τουρκία (σ.σ. «είδε» και αυτή τις εξαγωγές της να μειώνονται και μάλιστα κατά 12,25%), αλλά η Κροατία (αύξηση 34,8%) και τρίτες χώρες, όπως το Μαρόκο.

Η μέση τιμή στο συγκεκριμένο είδος, πάντως, σημείωσε αύξηση 12,6% και διαμορφώθηκε σε 5,24 ευρώ/κιλό FOB. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές τόσο στο λαβράκι όσο και στην τσιπούρα είναι υψηλότερες, καθώς αρκετές φορτώσεις που γίνονται στην Ελλάδα από Ιταλούς εμπόρους καταγράφονται ως πωλήσεις στη χώρα μας.

Διπλάσιες οι εξαγωγές στην Ισπανία

Σε αντίθεση με την Ιταλία, οι εξαγωγές προς την Ισπανία (δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα) διπλασιάστηκαν, καθώς η χώρα μας κάλυψε τις απώλειες της τάξης του 40% στην παραγωγή της χώρας που προκάλεσε ο τυφώνας «Γκλόρια».

Έτσι, στην τσιπούρα οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 69,67%, αν και η μέση τιμή FOB στη χώρα μειώθηκε 1,5% στα 4,50 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, στο λαβράκι οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 25,65%, με τη μέση τιμή FOB στη χώρα να αυξάνεται κατά 15,57% στα 4,79 ευρώ/κιλό.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την ΕΛΟΠΥ, με την εξαίρεση των επιχειρήσεων οι οποίες απευθύνονταν κατά βάση στο HORECA, ο κλάδος κατάφερε να διαχειριστεί βραχυπρόθεσμα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον αντίκτυπο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Χαρακτηριστικά, οι εισροές έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, την ώρα που οι τιμές εξακολουθούν να είναι πιεσμένες. Επιπλέον, «πονοκέφαλο» συνιστούν και τα αυξημένα μεταφορικά κόστη.