Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, απέρριψε το σενάριο για αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων με εθνοτικά κριτήρια, τονίζοντας ότι η ιδέα «έχει μπει στο συρτάρι». Σε ομιλία του σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόζα Οσμάνι, ο Μάας επανέλαβε ότι η Γερμανία αντιτίθεται στην αναδιαμόρφωση των συνόρων στα Βαλκάνια, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «ανήκει στο παρελθόν», είναι επικίνδυνη και μη ρεαλιστική.

Πριν από μερικές μέρες, ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο -πιθανότατα σλοβενικής προέλευσης- που φέρεται να έφτασε στην κατοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προτείνοντας αμφιλεγόμενες αλλαγές των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Ο χάρτης σκιαγραφούσε την αναθεώρηση των συνόρων των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με τη δημιουργία μιας Μεγάλης Σερβίας, μιας Μεγάλης Αλβανίας (με την προσάρτηση του Κοσόβου) και μιας Μεγάλης Κροατίας. Όλα αυτά, για να καμφθεί η ισχυρή επιρροή της Τουρκίας σε περιοχές όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και να διευκολυνθεί η επίλυση των εθνοτικών εντάσεων που βάζουν φρένο στην ενταξιακή πορεία αρκετών βαλκανικών χωρών.

www.euractiv.com