Την άμεση απόσυρση των ΗΠΑ από τη NAFTA εξετάζει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί πίεση στους Δημοκρατικούς

trumb-nafta

Κλιμακώνονται σε όλα τα μέτωπα οι εκβιασμοί του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Δημοκρατικούς για να περάσει η αμφιλεγόμενη ρεπουμπλικανική ατζέντα. Μετά το κυβερνητικό «shutdown», με στόχο την υπερψήφιση της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό από τη Γερουσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει πρόωρα τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), ώστε να επιβάλει την έγκριση της ανανεωμένης Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA). Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει ακόμα επικυρώσει τη συμφωνία USMCA, η οποία προέκυψε έπειτα από τις διαπραγματεύσεις της διοίκησης Τραμπ με τις εμπλεκόμενες χώρες.

«Ο Τραμπ θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη NAFTA πριν ακόμη το θέμα της επικύρωσης της USMCA φτάσει στο Κογκρέσο. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κάτι τέτοιο», δήλωσε σχετικά ο Marc Short, τέως διευθυντής νομοθετικών υποθέσεων του Λευκού Οίκου. Την άποψη του πρώην ανώτατου αξιωματούχου ενστερνίζονται και αρκετές εμπορικές ενώσεις.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Pro Farmer, Jim Wiesemeyer, εφόσον οι ΗΠΑ αποσυρθούν επισήμως από τη NAFTA, ο Τραμπ θα θέσει αυστηρή προθεσμία έξι μηνών για την έγκριση της συμφωνίας USMCA από το Κογκρέσο. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα υποστεί εκ νέου επιβολή δασμών σε σημαντικό κομμάτι των εμπορικών συναλλαγών συνολικής αξίας περίπου 1,3 τρισ. δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών των ΗΠΑ και την κατάσταση των χρηματιστηριακών αγορών.

Ο Wiesemeyer θεωρεί ότι η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα εξετάσει τη συμφωνία USMCA πριν από το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Πριν συμβεί αυτό, οι Δημοκρατικοί θα επιμείνουν στην εισαγωγή συγκεκριμένων μηχανισμών που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές και εργασιακές διατάξεις που περιλαμβάνει η νέα εμπορική συμφωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ, η εφαρμογή της συμφωνίας USMCA θα σημάνει μια σημαντική πολιτική νίκη για εκείνον. Για αυτό και οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να έχουν ολοκληρώσει την απαραίτητη μετάβαση εντός του 2019. Ο Τραμπ έχει επιδείξει παρόμοιο ζήλο, ώστε να επιτύχει και τον έτερο σημαντικό στόχο της εκστρατείας του, δηλαδή την ολοκλήρωση του τείχους στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Εκτός, λοιπόν, από το κυβερνητικό «shutdown», δηλαδή την εκβιαστική πρακτική της μερικής αναστολής της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της χώρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του τείχους.