Αποστόλου: Το 2020 θα ολοκληρωθεί το φράγμα Νεστορίου

«Έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες τoυ παρελθόντος που είχαν θέσει σε αδράνεια το έργο και σήμερα το φράγμα του Νεστορίου είναι το πρώτο έργο που εντάξαμε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, στη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τους αγρότες και καλλιεργητές φασολιού στο διαλογητήριο της AGROKA στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Το Φράγμα Νεστορίου είναι έργο προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου «η δέσμευση του αναδόχου είναι να παραδοθεί έως το τέλος του 2020». Εκκρεμεί η επιλογή του μελετητή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση μελέτης του αρδευτικού, που θα τροφοδοτεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο της Καστοριάς.

Στο επίμονο ερώτημα των παραγωγών φασολιών της περιοχής για τις προθέσεις του υπουργείου ως προς τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα το φετινό καλοκαίρι -όταν το θερμόμετρο επί 15 ημέρες βρισκόταν στους 39 βαθμούς Κελσίου- απάντησε: «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημιώσεις για τα φασόλια όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, αλλά αυτό που έχουμε στην περιοχή είναι νέο δεδομένο, που θα πρέπει να το εξετάσουμε». Οι παραγωγοί αναφέρθηκαν επίσης στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων που πλήττουν το προϊόν τους, που εκτός των άλλων έχει ονομασία προέλευσης και σημείωσαν ότι «εάν δεν παταχθεί η αθρόα ελληνοποίηση φασολιών και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι το τελικό χτύπημα για όλους μας, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης».

Νωρίτερα στο δημαρχείο Άργους Ορεστικού ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κεπακτσόγλου, παρουσίασε στον Ευάγγελο Αποστόλου περισσότερες από δέκα συσκευασίες προϊόντων φασολιού, που βρίσκονται στα ράφια μεγάλων εμπορικών αλυσίδων της χώρας με την παραπλανητική επωνυμία «φασόλια Καστοριάς» ενώ το περιεχόμενο τους προέρχεται από χώρες της Ασίας.

Αυτή την ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συναντάται με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας στην Φλώρινα, ενώ νωρίτερα συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους της περιοχής.

ΑΠΕ ΜΠΕ