Εξετάζεται να μπουν κι άλλες περιοχές σε καθεστώς αντιχαλαζικής προστασίας 

Μεγάλες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στις δενδροκαλλιέργειες του Βελβεντού

Αν κι η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει κι η Καβάλα στο καθεστώς για την αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα, κατά τη νέα πιλοτική εφαρμογή μετά το 2017.

Την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα στο νομό Καβάλας, επεσήμανε ο τοπικός βουλευτής ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου , να υπάρξει μέριμνα από το ΥΠΑΑΤ.

 Όπως εξήγησε, κάθε χρόνο οι αποζημιώσεις λόγω χαλαζόπτωσης ανέρχονται σε περίπου 1, 6 εκατομμύρια ευρώ, καθώς  η περιοχή διαθέτει κατά κόρον δενδροκαλλιέργειες: ελαιόδεντρα, οπωροφόρα, ακτινιδιές, αμυγδαλιές αλλά και σπαράγγια κ.ά. κι υποστήριξε πως υπάρχει μελέτη, η οποία αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για ραντάρ νέας γενιάς στο Νέστο.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως για το θέμα έχει επανέλθει καθώς η Περιφερειακή Ενότητα  Καβάλας, έρχεται 6η στη χώρα στις αποζημιώσεις κι ενώ έχει τόσο μεγάλη παραγωγή με δυναμικές καλλιέργειες και μεγάλη συχνότητα του φαινομένου μένει εκτός.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε πως το πρόγραμμα της αντιχαλαζικής προστασίας εφαρμόζεται κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία και έχει γίνει επανειλημμένα το ΥΠΑΑΤ δέκτης πολλών αιτημάτων για επέκταση του προγράμματος από αγρότες κι εκπροσώπους φορέων.

Και σημείωσε πως ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία ζητώντας και τη συμμετοχή του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών για να υπάρξει συνολικότερη εικόνα για τις  περιοχές, που πλήττονται και χρήζουν αντιχαλαζικής προστασίας. 

  • Άννα Στεργίου